24-02-2014, 05:07 PM
Cisto sumnjam da cu i pronaci ta mesta za 2 dana ukoliko se knele ne javi
|
Ispiranje zlata na reci Pek
|
|
24-02-2014, 05:07 PM
Cisto sumnjam da cu i pronaci ta mesta za 2 dana ukoliko se knele ne javi
24-02-2014, 05:40 PM
(Фото: Новости)
(Фото: Новости) Америчка компанија експлоатише злато и бакар у околини Бора у Вести, Економија 29. јануар 2014. 20 Коментара inShare 1 Бор – Америчка рударска корпорација „Фрипорт Мекморан“, која у кооперацији са канадском компанијом „Ресервоар минералс“, истражује околину Бора у рејону „Чукару пеки“, објавила је да је у околини тог града, до сада, пронашла ресурсе од 1,7 милиона тона бакра и 98 тона злата! О каквом се богатству ради, најбоље, без сумње, сведочи податак да је за протеклих 110 година рударења у Бору добијено пет милиона тона бакра и близу 160 тона злата. Рачунајући бруто вредност бакра и злата у новооткривеним лежиштима, по званичним ценама на лондонској берзи метала, произилази да се у околини Бора крије богатство вредно готово – 18 милијарди долара! А ово су тек први резултати, будући да Американци и Канађани настављају са геолошким истраживањима у околини Бора. Неке незваничне информације, чак, казују и да се резерве бакра у околини Бора процењују на седам до осам милиона тона, уз пратеће количине злата и других племенитих метала. Али будућа истраживања то тек треба да потврде. Оно што је, међутим, извесно је чињеница да је налазиште које су открили Американци и Канађани, у овом тренутку, најбогатије и најперспективније на свету! Даље, у испитиваним лежиштима „Фрипорта“ и „Ресервоар минералса“, средњи садржај бакра износи 2,6 одсто, а злата 1,5 грама по тони. А примера ради, у рудницима из састава РТБ „Бор“ тренутно се експлоатише руда са највише – 0,4 одсто црвеног метала! Шта су то Американци и Канађани пронашли сам за себе говори податак из литературе да се лежишта са један одсто бакра, уколико их прате одговарајуће количине руде, сматрају – изузетно профитабилним! Према процени независне рударске консултантске куће СРК, из Велике Британије, која је обрадила подтаке, у геолошка истраживања у околини Бора потребно је инвестирати још 20 милиона долара, како би „пројекат ушао у фазу веће сигурности“. Др Дејан Кожељ, директор и главни геолог „Фрипорта“ у Србији, рекао је је за наш лист да је та компанија током прошле године у геолошка истраживања у околини Бора инвестирала око 15 милиона долара. „Иако охрабрујући почетни резултати дају мотивацију за наставак истраживања, још увек је потребан значајан број позитивних резултата истражног бушења пре доношења коначне одлуке да се започне са експлоатацијом“, наглашава др Кожељ. „Неопходно нам је довољно података, како би се дефинисала величина и квалитет лежишта, после чега морамо припремити главни рударски пројекат откопавања, ради добијања експлоатационог права.“ Бушотине Американци и Канађани су у околини Бора избушили више од 42 километра бушотина, а међу њима је било и таквих у којима је садржај бакра у руди премашивао и – 10 процената, на основу чега се, и пре две године, говорило о најбогатијем лежишту тог метала на свету. Посао за цео крај Иако је тешко прогнозирати колико би коштало отварање рудника, већ сада је јасно да ће се руда која се налази на великим дубинама највероватније експлоатисати подземним путем, а вредност улагања би могла превазићи и милијарду долара. То би значило да би посао добило више хиљада радника. Али знајући да један рудар, индиректно, креира још најмање три радна места у пратећим делатностима, произилази да би отварање нових лежишта бакра и злата могло да реши проблем незапослености у целом региону. Љ. Трифуновић / Новости
24-02-2014, 05:47 PM
Test koji sam postavio u mnogome demantuje , sve ono sto sam procitao do sada na forumu.
Naime , procene dosadasnjih ispitivanja ukazuju da se ocekuje 1,5 grama po toni preradjenog materijala , sto bi znacilo da klasicnim ispiranjem ta kolicina ide mnogo manje , sto se potpuno kosi sa onim sto mi ovde prognoziramo a to je 3-5 grama ? Zivim u Zemunu pored Rudarskog instituta i proverio sam navode iz clanka i ljuidi koji prate istrazivanja su mi potvrdili verodostojnost istih. Molio bih stare iskusne hobiste da nam pojasne malo ..... hvala u ime svih novih pozdrav Dusan
24-02-2014, 06:34 PM
Ja koliko sam citao moze se naci od pola do 1 grama, po toni na potocima i recicama. Al to je neki prosek, ako nadjes bolje mesto nacices i znatno vise, a mozda u prvoj lopati zvadis pola grama. Sve je cista sreca,a taj koji se nada da ide tamo i da vadi 3-4 grama po toni bolje da ne ide. I ne moze se isto gledati to kako oni mere koliko ima rude, jel podzemne vode sve sto izbace ostave u tim potocima. A njihova merenja se svode na kopanje. Moje neko misljenje. Neka iskusniji kazu nesto vise. A ima i emisija sa Memedovicem kad je obilazio brodicu i ostala mesta,ljudi isperu 2-3 grama dnevno sa nekim "veserajem" a proteraju 3-4 kubika materijala.
24-02-2014, 09:21 PM
Crni ...ako mogu da dobijem od tebe informaciju ...koliko ljudi ispira u tvom kraju i da li je problem ako dodje neko sa strane? i da li vi imate svoje lokacije a ostale su slobodne? hvala
24-02-2014, 10:27 PM
Ako ste mislili na mene evo ovako ocas posla cu vam sve objasniti. Kod mene ne ispira niko. Kako -eto tako zato sto u mom kraju zlata nema! Meni je potrebno od 110 pa na vise kilometra da se dovezem do prvog potoka sa zlatonosnim sljunkom. A tamo naravno da te nikad lokalac nece odvesti ,u svoju bastu,. Sto se tice Memedovica i serijala o ispiracima na Peku- cista propaganda da se privuku ljudi nebi li ti pasivni krajevi zivnuli malo i od svega napravili turisticku atrakciju. O kolicinama zlata koje se mogu isprati necu vise da komentarisem pokusao sam vise puta ali internet strucnjaci uvek sve znaju bolje e ovako zasucite rukave i verujte samo u ono sto ste sami isprali to vam je jedino merodavno tu nema rekla kazala cuo da je neko video da je neko rekao itd. Seticete se mojih reci kada biste samo znali koliko je gram veliki i jos nesto ispiranje zlata je rudarski posao u pravom smislu reci. Zelim vam svima puno uspeha u ispiranju ali takodje ocekujem da nakon oprobavanja iznesete i po nesto od tih svojih iskustava i to podelite sa nama-cisto da ne bude da sam ovde i ja mlatio praznu slamu.
24-02-2014, 10:35 PM
A sad nesto za dusanf . Gledaj ovako jedna je stvar zlato u rudi a drugo je zlato u recnom nanosu to je prica tipa kamioni avioni. Da se ne mlatim mnogo oko tih termina po toni rude u Lecu ima i preko 100gr zlata i zapamtite cim vidite podatak za zlato da je izrazen u gramima po toni odnosi se na rudu a tu mi nema sta da trazimo. Svaki podatak koji je vezan za aluvijalno zlato odnosi se isto na kolicinu u gramima ali po kubnom metru ili po naski kubiku a taj kubik je za vasu informaciju tezine oko dve tone i dvesta kilograma materijala. Dosta price prognoze ajde zasucite rukave i ooooruk ocu da vidim sta ste isprali. Ukoliko nastavite samo da kuckate smatracu da niste kompetenti da diskutujemo o temi.
24-02-2014, 10:55 PM
Od mene rezultati uskoro, za par dana
Pa eto onda cemo diskutovati. I ja sam crni udaljen od pek-a oko 140 km, zato i hvatam vreme da bih prenocio 1-2 dana, dosta ide na gorivo da setam tamo vamo. Inace sam iz sumadije, tacnije Arandjelovca.
24-02-2014, 11:59 PM
Dali neko zna za FURNE poz
25-02-2014, 12:53 AM
druze skular imam i coveka iz majdanpeka dobrog prijatelja koji ce nas odvesti na lokaciju a mi sta uradimo uradili smo!nece ga on traziti za nas!pa ako hoces ajde..
|
|
|
|
|