04-06-2016, 02:35 PM
Pricu cu poceti nekim podatcima iz Vlcanovog zivota. Vlcan je rodjen 1775 umro 1879. Pominju se nekoliko godina kao godina kad je umro,ali meni je najverovatnija ova godina,jer sam bio u prilici da citam jedan spis koji ocevidci opisuju okolnosti pod kojima je ubijen. Iako je bio Rumunskog porekla svoj zivot je posvetio borbi za oslobadjanje Bugarske od Turskog robstva. Jos kao mlad je postao hajduk,a kako je bio izuzetno fizicki snazan i veoma uspesan u svojim hajduckim poduhvatima,uspeo je da se nametne ostalim hajduckim vodjama kao njihov vojvoda. Bitno je da spomenem jednog njegovog saradnika i veoma sposobnog spijuna,Turcina po imenu Kara Emin aga. Taj Turcin mu je bio veoma odan saradnik i njegov spijun,kako je bio pisar pri Porti obavestavao je Vlcana o svakom karavanu sa blagom od poreza i danaka,kao i o svakom brodu. Vlcan je napadao i prodove na Crnom moru koji su prevozili vredne tovare. Godine 1812 na Staru planinu je stigla grupa Italijanskih avanturista. Vlcanu nije dugo trebalo da sazna da su na Staru planinu stigli sa mapama Rimskih i Latinskih magaza koje se nalaze tu. Te mape su dobili od zvanicnog Vatikana,medjutim umesto za Vatikan morali su da pomazu Vlcanu u pronalazenju tih magaza. Vodja tih Italijanskih avanturista se zvao Paolo i jos dugo godina je pomagao Vlcanu u pronalazenju Rimskih magaza. Tako je Vlcan od placki karavana i brodova,kao i iz Rimskih magaza bio u posedu ogromnog blaga. Odmah je stupio u kontakt sa Ruskim carem Aleksandrom 1 i hteo da plati 30 tona u zlatu i plus sve triskove opremanja i plata vojske koja bi ucestvovala u vojnom pohodu koji bi doveo do oslobodjenja Bugarske. Pregovori su se otegli i nekoliko puta bili odlagani zbog slozenih odnosa Rusije i drugih velikih sila... Bugarska je oslobodjena tek 1878 uz nesebicno angazovanje Ruske vojske. Bugari cara Aleksandra 2 nazivaju car oslobodioc. Nije mi poznato od koje do koje godine je moj predak,deda Kola,bio jatak Vlcanu ali cu ispricati pricu o tome koja se u nasoj porodici prenosi sa kolena na koleno. Prica nije bas laskava za mog predka deda Kolu,ali ja je necu ulepsavati i prenecu je u celosti,onako kako je moja porodica pamti. Vlcan je sa hajducima boravio u mestu zvano Gradiste u s. Dragovita,moj deda Kola im je donosio hranu,korisne informacije i sve sto im je trebalo. Za to je bio placen dovoljno,ali mu je jos vise Vlcan obrcavao da ce mu tek platiti. Tako je bilo nekoliko godina sve dok neka mlada snaha iz deda Koline kuce nije napravila gresku,koja je mogla sve njih da kosta glave,celu porodicu... Naime kad je bila kod nekih ljudi,neoprezno je odreagovala zacudivsi se kako to da jos imaju zita u ambaru... Domacin te kuce se jako zacudi na to i pita je zar deda Kola nema,buduci da je imucan covek... Snaha mu rekla da nema jer hrani neke hajduke... Ta prica je dosla do Turaka koji su poslali jedan odred da celu pricu ispita. Deda Kola je bio veoma oprezan covek i retko se zadrzavao u kuci,sa svoja dva najstarija sina je uglavnom boravio u nekoh skrivenoj kolibi u planini. Tako da ga Turci nisu nasli,vec su za taoce uzeli njegovu i zene njegova dva sina. Njegovu zenu su mucilu tako sto su joj oko vrata stavljali usijan veriznjak (lanac koji drzi kotao iznad ognjista) i sve tri zene tukli i vodali po planini i vikali da deda Kola cuje kako ce ih ubiti ako se ovi ne predaju. Jedan od sinova se sazali na muke svoje majke,zene i bratove zene i krene da se preda. Deda Kola ga je sprecio tako sto mu je rekao da ce ga sam ubiti,ako napusti kolibu. Objasnio mu je da ce ih Turci sve pobiti i zene i njih ako se sad predaju,umesto toga je sacekao noc i izvukao se iz planine,pronasao staresinu tog odreda vojske i Turskom staresini platio veliku kolicinu zlata i time ga ubedio u svoju nevinost
Saradnju sa Vlcanom je nastavio jos neko vreme,ali kad je Vlcan otisao iz tog kraja ne plativsi mu sve sto mu je obecao,deda Kola je unistio sve znake koje je znao,oko 80 znaka... Vlcan je doziveo oslobodjenje i verovatno se razocarao kad je nova vlast dosla da mu trazi zlato za koje su mislili da ga ima jos. Iako je imao 104 god on i njegovi hajduci su dobro namucilu vojsku koja je dosla da ih ubije... Eto moje price