Zanimljiva tema !! Dal je postojao i ako koji je to period ! Zanima me bar po prici kako je Vlcan Vojvoda okoncao svoj zivotni vek ? I pitao bi kakav odnos bio sa pop Martinom i saradnja sa njim ,kako se njivova saradnja zavrsula ? unapred zahvalan za odgovor !!!
Operativac,probas me malo Pop Martin se pridruzio Vlcanu kad mu je pobijena druzina,a on preziveo. Bio je Vlcanov pisar,neko vreme,dok ga ovaj nije ubio. Vlcan i njegovo selo sa hajducima koji su ostali s njim da mirno zive i docekaju starost je ubila i sravnila sa zemljom nova,oslobodjena Bugarska vlast. Ko vele kad je neko ceo zivot davao tolike pare da bi se Bugarska oslobodila sigurno ima mnogo para da su mu jos ostale... Verovatno i jeste imao,ali nije hteo da im da. Zato su ga ubili i spalili selo. Neka deca su prezivela i tu pricu ispricala,a ja sam bio u prilici da procitam tu pricu kod jednog mog poznanika,cije sam poverenje stekao time sto imam medalju koju sam dobio braneci Kosare. Taj covek postuje ljude koji brane Pravoslavlje.
Hvala Sercko na delimicnom odgovoru ! Nisam imao namere da proveravam nikog , vec sam trazio pricu dal neko zna kako je nastao sukob izmedju pop Martina i Vlcana (dal oko podele plena , Martinovog znanja pismenosti ili pak preuzimanja liderstva u druzini) kako se radnja izdesavala bar po kazivanju jer nema pisanog traga. Gde se to odigralo (mesto ili oblast)! Odnosno jedno kazivanje sta se desilo izmedju pop Martina i Vlcana !Pitanje Srecko sam postavio tebi zbog prikaza da je tvoj predak bio Vlcanov jatak pa eto sa prepostavkom da to kazivanje znas !Hvala ti unapred ako znas da mi odgovoris na ovo potpitanje ,jer cenio bih da cujem (ne samo ja vec i ostali na forumu -prepostavljam ) jer mozda se neko javi da dopuni ,doda ili pak ispravi neki deo tog kazivanja ! Eto toj samo prica a ne iziskivanja trazenja plana za potragu plena ... Pozdrav Srecko !!