Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SAMORODNO ZLATO
Zdravo
Postovani ispiraci, pisao sam u nekoliko navrata o ispiranju i sam sam to radio dugi niz godina....Voleo bih da procitate i same pocetke ovih i slicnih postova...Kao prvo u nasim rekama nanos zlata se krece u proseku od 1,5-3,5 grama po kubiku..ali ako imate iskustva i znate gde zlato "ostaje",gde se talozi mozete iz kubika ipo 15 grama  isprati...Zlato je 99%procentno u cistoci (u nasima rekama samorodno) prodaje se po trzisnoj ceni na dan prodaje...MORAM DA NAGLASIM DA 80% ZLATARA "NEZNA " DA CENI I PROCENI OVO ZLATO ...Ali to je njihov problem...Nije samo uzeti masinu i raditi..      Pisao sam da zlato ostaje u delovima reke gde je pad na 2km 250 metara i manje sve iznad toga zlato ne ostaje i obrnuto...ako je pad mnogo mali zlato nece otici daleko vec veeeoma duboko............
Pozdrav
Odgovori
Upravu si @gold rush 77  Smile
Ali opet ljudi, čitam na netu o tome(planiram da se i sam bacim na ispiranje tokom ovog leta) samo ispada da je kod nas lakše naći zlato nego ga prodati.
Šta imate reći na ovu temu?  Smile
Odgovori
Kako vidim da ima dosta potencionalnih ispirača, nadam se da ste prvo upoznati da Vam je za ispiranje potrebna adekvatna dozvola odgovarajućeg ministarstva da bi ste se bavili ovim sportom, hobijem, kako već. Do skora je takvu dozvolu izdavalo Ministarstvo za rudarstvo.
Svakako da je za svakog ispirača najvažnije naći dobro mesto. Dobra mesta Vam niko neće odati ili reći, u to budite sigurni. Znaju to vrlo dobro ovi moji zemljaci koji ispiraju na Peku. Svako krije neko njegovo dobro mesto od drugih, tako je to i u ovom sportu.

Što se tiče prodaje, najmanji je problem. Ako imate dozvolu za ispiranjem, možete nađeno predati trezoru Narodne banke. Sve ostalo je prodaja na crno, gde će svako gledati da Vas oleši i uzme po što manjoj ceni pod svakojakim izgovorima.

Malo ga je Kosač zasolio sa navedenom finoćom od 99%. Nema samorodnog zlata, ili se veoma retko može , bar kod nas naći samorodno zato u ovoj finoći.  Inače se čistoća zlata izražava ili u karatima ili u hiljaditim delovima čistoće. Kako sam se veći broj godina bavio profesionalno rafinacijom plemenitih metala, gde je pored ostalog dolazilo podosta i ispirača kod mene, mogu sa pouzdanošću da kažem da je neka prosečna maksimalna finoća samorodnog zlata sa naših područja maksimalno oko 22 do 22,5 karata ili od 916,7 do 937,5 po kilogramu čistoga metala. Sve ostale priče o nekakvoj veoj finoći ili čistoći vezanog za samorodno zlato su priče za malu decu. Uglavnom su nešto manje vrednosti od ovih maksimalnih koje sam naveo, ali se tu negde vrte od 20-22 karat u proseku.
Potpuno se slažem da svi naši "zlatari", koji imaju svoje radnje nemaju blage veze u 99% slučajeva da Vam odrede finoću nekog samorodnog komada.
Uglavnom rade provere sa probnim kiselinama koje su napravljene samo za neke opsege ali ne i za tačno određivanje karatne vrednosti. Obično imaju u njihovi  kompletima probne kiseline za 8, 14, 18 i 24 karatnu vrednost. Da bude najsmešnije te njihove kiseline na isti način reaguju i da je prisutna velika količina platine u tom zlatu. Pokazaće im mnogo veću karatnu vrednost zlata nego što zapravo zlata i ima u nekom komadu. Ali to je već druga priča, da Vas ne zamajavam svime ovime.
Odgovori
burgija 25,samo ti nadji zlato i lako ces ga prodati Big Grinniko nije gadljiv na zlato
Odgovori
gde inace ima da se kupi tanjir za ispiranje zlata. teoretski znam mnogo o ovoj temi mada nazalost prakticno jos nisam probao. resio sam ove godine da probam i moram to uraditi. inace koliko su te dozvole za amatersko ispiranje tanjiricem.
Odgovori
za dozvolu neznam a za tanjire mogu da ti pomognem,imam tanjire 1 nosene na vodu..javi se ako te zanima
Odgovori
dozvola kosta koliko i za ribolov sest sedam hiljada javi se ministarstvu rudarstva
Odgovori
inace sam strastveni ribolovac i dozvola za ribolov je 6 hilj godisnja. znaci bez obzira da li ispiras tanjiricem ili imas neku masineriju ti placas istu dozvolu?
Odgovori
i ja sam ribolovac kod mene je 6500 dinara
Odgovori
ribolovci!!e pa i ja sam i takmicim se vec godinama u lovu sarana!
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)