Dobro došli, Gost |
Morate da se registrujete pre nego što mognete da pišete na forumu.
|
Na vezi Korisnika |
Trenutno je 34 korisnika na vezi. » 0 Član(ova) | 32 Gost(iju) Bing, Google
|
Poslednje Teme |
znak
Forum: Znakovi
Poslednja Poruka: MarijaDjeks
23-08-2025, 08:05 AM
» Odgovora: 1
» Pregleda: 75
|
Stena /kamen
Forum: Zakopano blago u Srbiji
Poslednja Poruka: Hatelock
20-08-2025, 04:02 PM
» Odgovora: 2
» Pregleda: 63
|
Trozubac
Forum: Oglasna tabla
Poslednja Poruka: ivicacube
20-07-2025, 11:25 PM
» Odgovora: 0
» Pregleda: 72
|
Magare
Forum: Oglasna tabla
Poslednja Poruka: ivicacube
20-07-2025, 11:19 PM
» Pregleda: 70
|
Prirucnik za znakove
Forum: Znakovi
Poslednja Poruka: Aleksandar99
17-07-2025, 05:49 PM
» Pregleda: 91
|
Plamen iz zemlje
Forum: Priče i legende o zakopanom blagu
17-07-2025, 05:42 PM
» Odgovora: 12
» Pregleda: 756
|
Dud
08-07-2025, 08:38 PM
» Pregleda: 91
|
peštera 3.....
Forum: Zanimljivi lokaliteti
06-07-2025, 04:55 PM
» Odgovora: 4
» Pregleda: 2,144
|
Islamska knjiga zapisa
Forum: Sve o zakopanom blagu, literatura, karte, snimci ...
25-06-2025, 06:03 PM
» Pregleda: 95
|
Legende o Martinu
16-06-2025, 03:26 PM
» Odgovora: 18
» Pregleda: 5,805
|
|
|
Crvena lokva |
Poslato od: plandzija - 31-12-2010, 10:27 AM - Forum: Oglasna tabla
- Odgovora (100)
|
 |
Imam dva razlicita spisa (ako ne racunam i one sumnjive pisanije) u kojima se pominje Crvena lokva. Jedan je od Popa Martina adrugi od Ermonak Kostantina. U oba spisa se sem Crvene lokve pominju jos par istih pojmova tako da se moze zakljuciti da se radi o istom mestu .Ukoliko neko zna za neko mesto koje se ovako zove neka se javi a bilo bi pozeljno ukoliko bi naveo i neki znak koji se tamo nalazi.
SVIM CLANOVIMA I ADMINISTRATORU ZELIM SRECNU I USPECNU NOVU GODINU
|
|
|
Gamzigrad - Romuliana |
Poslato od: roman - 30-12-2010, 09:28 PM - Forum: Oglasna tabla
- Odgovora (2)
|
 |
Postovani tragaci da li imate nesto vezano za gamzigrad i okolinu,mislim da nema potreba da objasnjavam sta predstavlja gamzigrad i romuliana za tragace!
|
|
|
Zabeka |
Poslato od: plandzija - 29-12-2010, 11:08 PM - Forum: Oglasna tabla
- Odgovora (84)
|
 |
Zna li neko gde se nalazi ovo mesto . Nisam siguran da sam tacno procitao naziv mesta a ne mogu da ga napisem onako kako pise u originalu jer takvi ,, hijeroglifi"ne postoje na mojoj tastaturi. Ovo me interesuje zbog toga sto se tu nalazi zatvorena pecina sa dva ulaza .U nju je sklonjeno latinsko blago koje je Lazar nasao kod Kurjacke rupe. U Martinovim spisima se kaze da je Lazar , dok su boravili u kurjackoj rupi,nasao blago od latinskog cara (najverovatnije ono koje je izvesni bugarski car oteo od krstasa) ali da Uzun Alija nije dozvolio(kod mene pise i zasto) da Pop Martin zapise sta se s blagom dalje desavalo . Izgleda da je neko ipak napravio zapis o tome,moguce i sam pop Martin ali nisam sasvim siguran . U opisu kaze da je pestera duga 50 a siroka 7 koraka .Na ulazu se nalaze ,,Dvai medni glavi " koje glegaju jedna na drugu. Ja sam godinama bio ubedjen da se radi o glavama napravljenim od voska (ne mogu biti od meda) medjutim tek nedavno mi je palo na pamet da se medenica zove tako upravo zbog materijala od kojeg je nekad pravljena. Zakljucio sam da su te glave najverovatnije bronzana poprsja koja su bila deo blaga koje je car oteo od krstasa. Na drugom kraju pestere nalazi se figura koju pisac ovog zapisa opisuje kao zmaja dugog 3 arsina ,debelag 4 pedi i teskog vise od 80 oka. Najverovatnije se radi o rimskoj skulpturi koja predstavlja krokodila i koja bi vredela vise nego svo ostalo blago . Oba ulaza su zatvorena tako da se nikad vise ne otvore ali u danasnje vreme to bi bio samo malo skuplji poduhvat.
Pozdrav svim clanovima.
|
|
|
krstovi |
Poslato od: dejann - 27-12-2010, 01:08 AM - Forum: Oglasna tabla
- Odgovora (17)
|
 |
Da li ima neko nesto za sedam krsta stemovana u krugu od 300m,najveci je visok 2m a najmanji 20cm? Da li ima neko za stemovana bacvena vrata(vranj)40cmx30cmx10cm dubine?
|
|
|
Beljanica |
Poslato od: admin - 19-12-2010, 01:36 PM - Forum: Oglasna tabla
- Odgovora (4)
|
 |
Zdravo Svima ,
Ima li neko nesto o Beljanici ?
Veoma zanimljivo mesto .
Pozrdav Jugoslav