Dobro došli, Gost
Morate da se registrujete pre nego što mognete da pišete na forumu.

Korisničko ime

Lozinka

Pretraga Foruma

(Napredna Pretraga)

Statistika Foruma
» Članova: 2,120
» Najnoviji član: ilko
» Tema foruma: 6,341
» Poruke foruma: 51,011

Puna Statistika

Na vezi Korisnika
Trenutno je 477 korisnika na vezi.
» 0 Član(ova) | 475 Gost(iju)
Google, Bing

Poslednje Teme
Znaci? Priroda?
Forum: Znakovi
Poslednja Poruka: Skopje996
18-06-2026, 03:02 PM
» Odgovora: 0
» Pregleda: 54
postavka opisa za srbiju
Poslednja Poruka: Skopje996
18-06-2026, 02:57 PM
» Odgovora: 80
» Pregleda: 19,769
Banja Topilo kod Niša
Forum: Zakopano bogatstvo Makedonija - Bugarska
Poslednja Poruka: Udica
17-06-2026, 09:16 PM
» Odgovora: 4
» Pregleda: 876
Suva planina Kosmovacko
15-06-2026, 02:25 PM
» Odgovora: 1
» Pregleda: 1,561
SREDNJEVEKOVNI GRAD POBED...
Forum: Razno
29-05-2026, 05:21 PM
» Pregleda: 653
Miljkovac
Forum: Zanimljivi lokaliteti
28-05-2026, 07:07 PM
» Odgovora: 3
» Pregleda: 2,913
mesto UM Niški kraj
Forum: Razno
25-05-2026, 10:41 PM
» Odgovora: 3
» Pregleda: 3,109
Kanjon reke Jerme
Forum: Oglasna tabla
25-05-2026, 08:40 PM
» Odgovora: 20
» Pregleda: 11,748
Kladovo i okolina
Forum: Oglasna tabla
25-05-2026, 06:54 PM
» Odgovora: 4
» Pregleda: 3,333
Vranje, Vladičin Han, gre...
Forum: Zakopano blago u Srbiji
25-05-2026, 06:38 PM
» Pregleda: 1,569

najmladji vojnik
Poslato od: bili - 29-03-2013, 01:14 AM - Forum: Ostali - Odgovora (3)

Најмлађи каплар на свету - Момчило Гаврић

[Slika: 1884841468612momcilo20g.jpg]

Момчило Гаврић

[Slika: 191414ogodisnjimomcilo1.jpg]

14-годишњи Момчило

[Slika: nbsfotodokumentarazgled.jpg]

НБС - фотодокумента - разгледнице - Први светски рат

Са 10 година пешке је прешао Албанију, учествовао је у пробоју Солунског фронта где је рањен, а војвода Живојин Мишић га је у 12 година унапредио у чин поднаредника

Пре више од девет деценија завршен је И светски рат у коме је као војник учествовао и Момчило Гаврић. Већина Лозничана не зна ни ко је он, а камоли одакле је. А требало би јер је Момчило, најмлађи војник свих армија у Првом светском рату, њихов земљак рођен у Трбушници, код Лознице, испод планине Гучево. Нажалост лознички крај је сасвим заборавио овог несвакидашњег јунака.
У књигама је забележено да је Момчило Гаврић на почетку Првог светског рата имао непуних осам година. Он је из Трбушнице, села пет километара од Лознице, испод самог Гучева. Био је осмо дете својих родитеља оца Алимпија и мајке Јелене. Тада је био понос имати доста деце. Камо среће да је и сада тако у Србији.

У августу 1914, аустроугарски војници су чинили велике покоље цивилног становништва. У једну рану зору почетком августа 1914. године, пијане Швабе убили су Момчилове, оца и мајку, сестре и његова четири брата. Мали Момчило заждио је кроз шуму и избио на врх Гучева. Наишао је на положај Шестог артиљеријског пука Дринске дивизије првог позива којим је командовао мајор Стеван Туцовић, брат Димитрија Туцовића. Малишан је пао, обгрлио му чизме и зајецао: "Чико, све су ми убили...". Мајор Туцовић га је питао: "Знаш ли да бацаш бомбе?" Мали Момчило је рекао да је бацао само камење. Мајор је узео једну бомбу и показао му како се то ради. Затим је мајор Туцовић постројио своје војнике и питао: "Ко хоће да ноћас освети Гаврићеве родитеље, његову браћу и сестре?"

Цела чета искорачила је напред. Туцовић је одабрао једног дугајлију, Златиборца Милоша Мишовића. Пред поноћ је кренуо Мишовић заједно с малим Момчилом и затекао пијане Швабе како пред качаром Гаврића пијани шенлуче. Хитнуо је Мишовић једну бомбу, затим другу, трећа није била потребна. Тог тренутка мали Момчило је постао борац српске војске, дете Шестог артиљеријског пука Дринске дивизије. Туцовић је наредио војницима да сваког дана малом Гаврићу дају да опали три пута из топа и тако свети своју браћу и своје сестре.

Дошло је повлачење преко Албаније. Милош Мишовић узео је Момчила под своју бригу. У Подгорици купио му је за последње паре један венчић од двадесет укљева и рекао му: "Синко, ако хоћеш да останеш жив, сваког дана да једеш само једну рибицу. Запамти добро, само једну ако хоћеш да преживиш". Момчило га је послушао, а онда већ када су прошли Скадар рибица више није било. И Мишовићу, кршном Златиборцу, почело је да понестаје снаге. Једне ноћи док су чучали поред ватрице рекао је малом Момчилу: "Синко, бојим се да и ја нећу моћи више. Ухвати ме за мој шињел и ја ћу те вући докле будем имао снаге...

Ако паднем, немој ми прилазити, продужи даље". Вукао је Мишовић малог Момчила, посртао, тетурао... Глад и зима сломили су кршног Златиборца. Није могао даље, паде у снежну пучину... Момчило стаде и даде му руку... "Не, продужи даље, Момчило, не обазири се на мене..." Момчило се склупчао око њега у снегу, милујући му промрзле руке: "Чика Мишо, ја нећу даље... Чика Мишо, ја хоћу да умрем с тобом". Како да умре дете? Видевши да ће мали Момчило умрети, Милош Мишовић скупи снаге, усправи се... Посртали су Милош и Момчило, бауљајући тих задњих десетак километара испред Драчког пристаништа. Касније на Крфу малом Момчилу пришили су по једну звездицу на нараменицама... Тако је деветогодишњи Момчило Гаврић постао најмлађи каплар на свету.

- Мали Момчило је са својим пуком пешке прешао Албанију и стигао до Крфа, издржавши као десетогодишњак оно што многи одрасли нису. Био је најмлађи каплар на свету. Учествовао је у пробоју Солунског фронта где је рањен, а Војвода Живојин Мишић га је унапредио, па је као дванаестогодишњак имао чин поднаредника. Чекајући пробој фронта и повратак у Србију, описменио се, а после рата је отишао у Енглеску, где је завршио гимназију и 1921. се вратио у Београд. Упознао сам га 1987, када је присуствовао отварању Музеја Јадра у Лозници, где се у сталној поставци налазе и његове две војничке фотографије - каже за наш лист историчар у овом музеју Горан Вилић.

Вилић каже да кад посетицима музеја говори о Првом светском рату, посебну пажњу увек посвети причи о Момчилу Гаврићу. У Београду је живео све до смрти, 1993. године. Његова ратна судбина је „јединствена у свету” и „заслужио је да га се данашње генерације сећају”.

Нажалост, данас ниједна од око 250 лозничких улица не носи име Момчила Гаврића, ниједна школа или установа се не зове по њему, а нема ни споменик. Најмлађи каплар на свету је у његовом завичају и својој држави незаслужено заборављен.

Извор

Štampaj ovaj članak

Kupujem Fisher 2
Poslato od: Ricpecoa - 29-03-2013, 01:11 AM - Forum: Kupujem - Nema Odgovora

Zainteresovan sam za kupovinu Fisher-a.
Mozete slati ponude i na broj moba: 063 868 37 33

Pozdrav,
Aleksandar

Štampaj ovaj članak

stare slike
Poslato od: bili - 29-03-2013, 12:56 AM - Forum: Ostalo... - Nema Odgovora

Ovde ce skoro svako moci da nadje staru fotku svog grada-mesta :
http://www.tvorac-grada.com/forum/viewtopic.php?t=18329

Štampaj ovaj članak

misteriozni hramovi
Poslato od: bili - 29-03-2013, 12:00 AM - Forum: Zanimljivi linkovi - Nema Odgovora

Za ljubitelje PRASTARIH mesta - obavezno gledaj sta ima jos dole :
http://www.scribd.com/doc/92026685/Myste...the-Bosnia

Štampaj ovaj članak

Za admina.Molim da se preseli odgovor
Poslato od: Gora Romanija - 28-03-2013, 05:13 PM - Forum: Rašlje - Nema Odgovora

Pokusao sam ovaj odgovor da posatvim,ali ne ide.Molim admina za pomoc.Ide na temu ispod.Hvala.

Da bi raslje radile,kako kazaste covjek mora imati dozu bio energije,odnosno dar Svetoga Duha.
Kako covjek da prepozna koliko je njegova moc jaka,odnosno koliki intenzitet slanja signala je veliki ili mali.
Opet zanima me,ako se frekvencije mjesaju,a svalka frkvencija je oscilantna,kako onda da s e ne pogodi vise frekvencije i ako se to desi,kako shvatiti signale raslji,koje rukovode ljudskom energijom,a ne obratno,kako mnogi vjeruju. Raslje,Visak i slicno salju svoju energiju i frekvenciju,koja se mora upariti sa "medijumom". Da bi se lakse shvatilo to nekako funkcionise,kao Bluetooth,samo je razlika da se dodiruju "zive energije",koje nisu elektronsko-vjestackog porjekla.

Opet,kako izabrati raslje,koje su bas za odredjeno lice. Naucno je dokazano da je astrologija nauka koja izucava psiholoski karatkter i osobine covjeka i da kao takva tvrdi da svako lice rodjeno pod odredjenim okolnostima ima razlicite magnetne rezonanse tjela. Naravno da je i laicima jasno da i pored astrologije koja isto tvrdi rodjenje ima pada pod uticaj planetarnog reda u to vrjeme. E sad kako prepoznati koja raslja (koji materijal raslji) odgovora odredjenom pojedincu.

Mnogo toga je nejasno oko raslji i viska i zato je veoma malo ljudi,koji vjeruju u to. Ja licno sam osvjedocen u rezultate  obicne ljeskove raslje u potrazi za vodenom zilom.

Da bi ovdje na sajtu slozili pricu koja ce privuci ljude da prate,mislim da se mora krenuti od osnova i pocetka.

Štampaj ovaj članak

Savet- Bounty Hunter Quick Silver
Poslato od: Ricpecoa - 28-03-2013, 12:15 AM - Forum: Komentari i testovi - Odgovora (6)

Pozdrav svim clanovima foruma, ciji sam nov clan. Pocetnik sam, tj. ne moze se reci ni da sam pocetnik, jer nemam terenskog iskustva. Trenutno sam u fazi ucenja i prikupljanju informacija sa raznih foruma, a planiram da kupim pocetnicki metal detektor.
Zanima me da li biste mi preporucili ovaj model?

http://www.metaldetektori.rs/artikal/bou...ick-silver

Unapred hvala,
Aleksandar

Štampaj ovaj članak

Frankenstajn
Poslato od: Speedy Gonzales - 27-03-2013, 02:48 PM - Forum: Zanimljivi linkovi - Nema Odgovora

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=A6wuezpMNu0[/youtube]
Svasta coveku padne na pamet Smile

Štampaj ovaj članak

rimski dol jelasnica
Poslato od: strepnja - 27-03-2013, 02:31 AM - Forum: Znakovi - Nema Odgovora

ajduk pismo i verno pismo od rimski dol
u jelasnicu trazi kladenac. pod kladenac ima obrok sv Ilija.
pod krst cim ga prevrnes ima 8 oke zlata.

Štampaj ovaj članak

matejevacka bela voda selo preslap
Poslato od: strepnja - 27-03-2013, 02:22 AM - Forum: Znakovi - Odgovora (3)

tu nad kladenac ima cutuk, pod cutuk ima 8 oke manastirske pare

Štampaj ovaj članak

kamenica zv m orljac
Poslato od: strepnja - 27-03-2013, 02:20 AM - Forum: Znakovi - Nema Odgovora

u orljac ima tri bresta i izmedju njih krst. pri vrhu jrsta ima slika Isusova
pod krst ima tarancug pare, nosi za 5 minuta

Štampaj ovaj članak