Dobro došli, Gost
Morate da se registrujete pre nego što mognete da pišete na forumu.

Korisničko ime

Lozinka

Pretraga Foruma

(Napredna Pretraga)

Statistika Foruma
» Članova: 2,121
» Najnoviji član: Sinisa-Sabac
» Tema foruma: 6,341
» Poruke foruma: 51,011

Puna Statistika

Na vezi Korisnika
Trenutno je 543 korisnika na vezi.
» 0 Član(ova) | 541 Gost(iju)
Google, Bing

Poslednje Teme
Znaci? Priroda?
Forum: Znakovi
Poslednja Poruka: Skopje996
18-06-2026, 03:02 PM
» Odgovora: 0
» Pregleda: 55
postavka opisa za srbiju
Poslednja Poruka: Skopje996
18-06-2026, 02:57 PM
» Odgovora: 80
» Pregleda: 19,774
Banja Topilo kod Niša
Forum: Zakopano bogatstvo Makedonija - Bugarska
Poslednja Poruka: Udica
17-06-2026, 09:16 PM
» Odgovora: 4
» Pregleda: 878
Suva planina Kosmovacko
15-06-2026, 02:25 PM
» Odgovora: 1
» Pregleda: 1,562
SREDNJEVEKOVNI GRAD POBED...
Forum: Razno
29-05-2026, 05:21 PM
» Pregleda: 663
Miljkovac
Forum: Zanimljivi lokaliteti
28-05-2026, 07:07 PM
» Odgovora: 3
» Pregleda: 2,922
mesto UM Niški kraj
Forum: Razno
25-05-2026, 10:41 PM
» Odgovora: 3
» Pregleda: 3,117
Kanjon reke Jerme
Forum: Oglasna tabla
25-05-2026, 08:40 PM
» Odgovora: 20
» Pregleda: 11,757
Kladovo i okolina
Forum: Oglasna tabla
25-05-2026, 06:54 PM
» Odgovora: 4
» Pregleda: 3,343
Vranje, Vladičin Han, gre...
Forum: Zakopano blago u Srbiji
25-05-2026, 06:38 PM
» Pregleda: 1,570

Carski drum < Dimitrovgrad, Pirot >
Poslato od: Miljan - 17-02-2016, 02:54 AM - Forum: Oglasna tabla - Odgovora (8)

Pozdrav svima imam dosta zanimljivih informacija vezano za ovaj predeo inace sam i sam iz Pirota. Interesuje me sta znace dva goluba uklesana na steni tj.izvoru koji se gledaju jedan u drugi, i sta znazi znak x ili je to rimski broj 10 na kamenu uklesan koji je na zemlji precnika nekih 2m, jedan znak sa drugim nema veze mislim mesta su udaljena vise kilometara Smile

Štampaj ovaj članak

znakovi na kamenu
Poslato od: kgvod - 16-02-2016, 06:37 PM - Forum: Znakovi - Odgovora (11)

znakovi na kamenoj ploci, meni lici na mapu. Molio bih za pomoc u tumacenju.

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Štampaj ovaj članak

RAŠANI
Poslato od: bili - 16-02-2016, 06:13 PM - Forum: Antika - Odgovora (1)

RAŠANI je verovatno najstarije ime današnjih Srba.

Pod današnjim Srbima smatram drevne (mnoga plemena) strosedeoce Helma - Balkana (od kojih su neki bili romanizovani a neki ne) i srpsko-slovenskih plemena koja su stizala u ove krajeve tempom kojim su bili proterivani krstaškim ratovima sa severozapada Evrope, tokom više vekova.

To što su oni i nastali od predaka ljudi otišlih nekada davno sa ovih prostora je tema za sebe i objašnjava povratak bez turbulencija.

Za Srbe se ponegde vezuje ime Vlah, što su Turci usvojili od Hrvata. To ime pripadalo je Keltima sa kojima su Srbi došli u dodir 400 godina pre n. e. Kasnije se Vlah zvao ratar ili pastir. Kada su Turci okupirali srpsku državu, Srbi su se povlačili u planinske predele i pretežno se bavili zemljoradnjom i stočarstvom, pa su im po tom osnovu Turci dali ime Vlasi, mada ta reč označava zanimanje a ne narod. Danas se Vlasima naziva narod koji živi u Rumuniji. Stari istoričari Srbima daju ime Rac, a to potiče od značenja čoveka iz Raške, postojbine Srba po doseljavanju na Balkan. Ime Srb i Sorab vodi takođe poreklo iz samog srpskog jezika, gde ima značenje ogromnosti i sile naroda jedne krvi. Prema tome, veruje se da su Srbi u vreme usvajanja svoga imena posedovali sve ove osobine. U "Istoriji naroda srednje Azije" Joachim je zabeležio reči kineskog pograničnog guvernera Hju Ju-a, 160. godine pre n.e.: "Srbi su nas napadali 30 puta od proleća do jeseni". Takođe, kineski državnik Caj Jun kaže: "Od kako su pobegli Yuni (Huni), osiliše se Srbi i zavladaše zemljama njihovim. Ima ih sto hiljada vojnika i prosvećeni su, plemena su im silnija i mnogobrojnija i mi ne možemo da im se odupremo". Istraživanja su potvrdila da čak i na Tibetu i dan danas postoje nazivi koji su čisto srpski, kao: čedo, jarak, sila, čiča, rudnik, gora, luč, kao i imena: Božan, Milovan, Srbica i druga, Miloš Milojević ih je zapisao 710. Nemac Ekerman tvrdi da ime Srbin označava narod, a Henrih Leo, da to ime dolazi od sanskritskog imena Sarb ili Srp, sto označava narod koji se često seli. Istaknuti Slavista, Francuz Siprijan Rober iznosi da ime Srbin obeležava celu jednu rasu naroda i da su to Iliri, najstariji Sloveni. Jakov Grim je u predgovoru "Maloj gramatici Vuka Karadžića" napisao: "…da nema slavnijeg imena koje bi se moglo upotrebiti za sve Jugo-Slovene i da ni jedno drugo pleme nema takvu istoriju koja bi se mogla uporediti sa srpskom".

Po Herodotu svi Tračani, Skiti, Vendi, Tribali i Iliri su Srbi. Inače reč Tračani, nastala je u grčkom pogrešno zbog nemogućnosti izgovora suglasnika, što se odnosi na Rašane.

Jedno od najstarijih pomena RAŠANA, mnogo pre V veka p.n.e je takozvana ETRURSKA DRŽAVA. Ta vrlo napredna civilizacija je sebe nazivala RAŠANSKOM sa poreklom iz naših krajeva - Helma. Njihovi robovi koji su se vremenom namnožili i prevladali - Latini, dali su joj Etrursko ime.
Od patricija Rašana i plebsa Latina nastala je Rimska republika. Prvih desetak vladara republike bili su Etrurci ili ti Rašani.

Etrursko pismo se prevodi pomoću slovenskih jezika a pisano je sa desna na levo bez razmaka.

Istraživači Gen.Geneologije imali su saznanja da su stanovnici Korzike uglavnom poreklom Rašani (Etrurci) a da su se kao i ostali stanovnici svih ostrva mešali vekovima uglavnim izmedju sebe. Rezultati  su potvrdili da stanovništvo što se tiče genetike ima vezu sa Helmom (Balkanom).

Štampaj ovaj članak

planina cer
Poslato od: pocerac - 16-02-2016, 03:50 PM - Forum: Zanimljivi lokaliteti - Odgovora (3)

planina cer sta mislite o toj lokaciji

Štampaj ovaj članak

medveđe stope u pečini i zmijska glava gdje kopati
Poslato od: Paraglajder - 16-02-2016, 01:11 AM - Forum: Znakovi - Nema Odgovora

Veliki pozdrav za sve.Pronašao sam pečinu vrlo interesantnu.Ispred pečine sa lijeve strane podest od slaganih  kamenih ploča  uz stijenu visine 4m širine 1,5 dužine3-4.Na kraju posađena pitoma ruža.Ispred ulaza neuredno klesanih 5-6 stepenika,ulaz  1m visine ispred ulaza sa desne strane opet ruža i kao betonirano (jako tvrdo)i ogromna stjenčuga  kao prag kružnog oblika i strop se spušta od oko tri metra prema kraju pečine do dna gdje se povija desno u rupu.Da ne dužim.Sa lijeve strane pola metra od ulaza se nalazi "slonova-Medveđa šapa okrenuta stopa gore,nakon toga na istoj strani metar dalje još jedna okrenuta dole i još jedna pola metra od nje.Te dvije zadnje šape kad gledam kao da vidim lijevu stranu tijela nekog "slona- medvjeda".Pod između njih dvije je zabetoniran i tu na prednjoj šapi jadac ">"okrenut špicom na  dole i tu je  moj kramp i mojih 120 kg nemočno(dva sata lupanja 5 cenata dubine).Elem sa desne strane metar od ulaza mi se učinilo kuckanjem da je šuplje kao i u podu a i našao sam tri jadca .Lupao sam i štemao cijeli dan jer sam vidjeo kamen širine četri prsta uglavljen i taman kad sam umoran pošao ,zaledio sam.Tu gdje sam štemao nekakav gips koji smrdi ,komadiće kamena uglavljene u glinu ugledao sam izvajanu zmijsku glavu veličine dvije stisnute šake (anakonda)i tijelom dužine ruke do lakta .Oko ,jezik palaca sve ima.Ne bih ni štemao nego sam mislio da je kamen obični uglavljen iza koga se krije nešto drago.Sve ono mekše sam oštemao a glava je nevjerovatno tvrda.Kad sve prekontam nevjerovatno je kakav maskirni materijal na sve strane pečine.Nemam slike ,ni detektor ,ni pare,ali se evo spremam za koji dan da odem ponovo.Do te pečine je jako loš put.Ambisi,provalije ,četvoronoško penjanje,klizave stijene u koje je uklesano 30 cm širine puta a dole se i nevidi rijeka,poskoci obavezno jedan i mine koje su se pomjerile od bujica.Evo nekoliko godina več ,nekoliko stotina tona kamena i zemlje prevalio sam preko ruka i dosta žalosni nalazi.Neki upropašteni jer nisam ni znao šta su,nekoliko kamenih figura i prelijepa  figurina(pokušaću postaviti) koje sam dao na procjenu i izgubio i desetak kilograma kupastog japoda u komadu (kao iz indijana đonsa)za koji sam mislio da je obični  kvarc pa ga poklonio.Ovaj reon  od par km2 je nevjerovatan, jer ima uklesano kao mrtvačku glavu u ravnoj ploči stijeni visine 7-8m,usta udubljena širine 2m ,sa desetak rupa širine 20 cm kao zubi i dva oka 30-40 cm.Oznaka na kamenu po rejonu malo je reći na stotine.Pećine 3 nepristupačne bez dooobre opreme i dvije onako ok od kojih sam jednu opisao.

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Štampaj ovaj članak

Kamene ploce
Poslato od: dumivan - 15-02-2016, 05:46 PM - Forum: Zanimljivi lokaliteti - Odgovora (5)

Dragi moji naisao sam na mesto gde ima odprilike 15 ploca debljine do 20cm a precnika od 1x1 do 1x2,1.5x1 i tako dalje...
Ploce su bile u njivi ali vlasnik sto obradjuje izvukao ih je plugom skoro sve.
Posto je jos mokro nisam bio aparatom vec samo da ih vidim,da napomenem ploce su bele boje a nigde u okolini nema stena niti takvog kamena
VASE MISLJENJE

Štampaj ovaj članak

9 kovanica
Poslato od: sava - 15-02-2016, 04:42 PM - Forum: Numizmatika - Nema Odgovora

Zdravo svima
Dali neko moze da mi pomogne malo oko stare kovanice pronadjeno u okolinu vrsca???
Pronadjeno je veca kolicina kovanica kod nas u basti pa me zanima kakve su...
Info sto imam je..
Otac dok je pomago svojim starijima da kopa po basti naso je slozeno srebrne kovanice u vecoj kolicini i odneo mladic u muzej i ostavio...
Jedino sta su mu rekli da je mnogo retko da se nadje svi 9 kovaca na jedno mesto
Pa me zanima u koje vreme i odakle su tih 9 kovaca
E sad dali su 9raznih kovaca ili kovanice to neznam ali srebrne su bile a u museju neznaju  >Sad
Hvala vam unapred
Sava

Štampaj ovaj članak

CIKLON JUG
Poslato od: bili - 14-02-2016, 10:21 PM - Forum: Istorija - Nema Odgovora

Nepoznat sled dogadjaja posle oslobodjenja Beograda 20 oktobra 1944 godine.
Dok se narod sa oslobodiocima veselio na površini zemlje u podzemnim lavirintima se dogadjao horor:

http://www.balkanspress.com/index.php/ko...oj-bolnici

Štampaj ovaj članak

MEČKINA GLAVA UKLESANA U STENU
Poslato od: Southserbiagoldseeker - 14-02-2016, 01:54 AM - Forum: Znakovi - Odgovora (19)

Molim sve kolege za pomoć ako imaju neko objasnjenje za znacenje ovog znaka ?

Štampaj ovaj članak

OKM rover C
Poslato od: pacov - 13-02-2016, 08:01 PM - Forum: Skeneri, georadari, LRL i ostale stvari - Nema Odgovora

zadnja poruka je neodredjena i bez smisla . Povodom toga postavljam pitanje dali se neko razume u ovaj geofizicki istrument .Kako napraviti razliku izmedju mineralizacije i pravog objekta .Dali struja u dalekovodu smeta georadaru .

Štampaj ovaj članak