| Dobro došli, Gost |
Morate da se registrujete pre nego što mognete da pišete na forumu.
|
| Statistika Foruma |
» Članova: 2,120
» Najnoviji član: ilko
» Tema foruma: 6,341
» Poruke foruma: 51,011
Puna Statistika
|
| Na vezi Korisnika |
Trenutno je 479 korisnika na vezi. » 1 Član(ova) | 477 Gost(iju) Bing, tragalo
|
| Poslednje Teme |
Znaci? Priroda?
Forum: Znakovi
Poslednja Poruka: Skopje996
18-06-2026, 03:02 PM
» Odgovora: 0
» Pregleda: 54
|
postavka opisa za srbiju
Poslednja Poruka: Skopje996
18-06-2026, 02:57 PM
» Odgovora: 80
» Pregleda: 19,767
|
Banja Topilo kod Niša
Forum: Zakopano bogatstvo Makedonija - Bugarska
Poslednja Poruka: Udica
17-06-2026, 09:16 PM
» Odgovora: 4
» Pregleda: 876
|
Suva planina Kosmovacko
15-06-2026, 02:25 PM
» Odgovora: 1
» Pregleda: 1,561
|
SREDNJEVEKOVNI GRAD POBED...
Forum: Razno
29-05-2026, 05:21 PM
» Pregleda: 653
|
Miljkovac
Forum: Zanimljivi lokaliteti
28-05-2026, 07:07 PM
» Odgovora: 3
» Pregleda: 2,913
|
mesto UM Niški kraj
Forum: Razno
25-05-2026, 10:41 PM
» Odgovora: 3
» Pregleda: 3,108
|
Kanjon reke Jerme
Forum: Oglasna tabla
25-05-2026, 08:40 PM
» Odgovora: 20
» Pregleda: 11,745
|
Kladovo i okolina
Forum: Oglasna tabla
25-05-2026, 06:54 PM
» Odgovora: 4
» Pregleda: 3,333
|
Vranje, Vladičin Han, gre...
Forum: Zakopano blago u Srbiji
25-05-2026, 06:38 PM
» Pregleda: 1,569
|
|
|
| Vranje |
|
Poslato od: Rilee - 29-05-2016, 10:37 PM - Forum: Oglasna tabla
- Odgovora (1)
|
 |
Zdravi ljudi,nov sam na forumu .. Nisam znao dal treba da postujem ovde,tj dal je pravo mesto ..ako nije,nek premeste moderatori. Kao sto kaze sami naslov ,interesuju me lokaliteti za vranje,tj okrug oko Vranja...
U ovome sam nov,i vec neko vreme pratim forum,i dosta ima korisnih inf ...
Veliki pozdrav za sve ..
|
|
|
| Sikina majka |
|
Poslato od: Matica - 25-05-2016, 06:45 PM - Forum: Priče i legende o zakopanom blagu
- Odgovora (2)
|
 |
Postojao je kamen zvani sikina majka,celo selo je znalo za njega.To je bilo neko odmoriste za cobane,sve dok jednog dana dok je bistuci se na tom kamenu ubio je 40 buva,vaski svejedno kamen sam se otvorio i prosulo se nebrojeno blago
E sad da li je to zrtva koja je bila potrebna da se dodje do zlata ili slucajnost ko zna.
|
|
|
| Lokator Ranger Tell |
|
Poslato od: dekisa - 23-05-2016, 04:09 PM - Forum: Oglasna tabla
- Odgovora (1)
|
 |
Zdravo kolegama po hobiju iz okoline da li koristi neko takvu igracku i kako radi uopste i zna li neko kod za pronalazenje supljina i tunela.
Unapred hvala i pozz
|
|
|
| Srebrenik: Otkriveno zakopano blago staro 3000 godina |
|
Poslato od: dzahwe - 21-05-2016, 11:03 AM - Forum: Zanimljivi lokaliteti
- Nema Odgovora
|
 |
Pozdrav kolege... Nije bas lokacija u Srbiji ali jeste u Bosni i to veoma interesantna....
Jasmin Buljubašić iz Srebrenika pod zemljom je pronašao ostavu iz kasnog bronzanog doba sa 124 predmeta.
Mještanin Srebrenika, grada u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, slučajno je u šumi pronašao bronzane predmete stare tri hiljade godina.
Historičari to nazivaju možda najznačajnijim poslijeratnim arheološkim pronalaskom u toj zemlji i očekuju da bi mogao podstaći nova istraživanja u dolini rijeke Tinje.
Jasmin je tog dana u šumu krenuo po humus. U Srebreniku je odrastao i tim je putem prolazio često. Nikada nije pretpostavljao šta se krije pod zemljom.
“Tražio sam crnu zemlju za cvijeće koja se krije često pod ovakvim truležima od grana i kopajući, naletio sam na jedan dio, recimo onu sabljicu malu”, rekao je Jasmin Buljubašić.
Ostava sa 124 predmeta
Nastavio je da kopa i pronašao desetine predmeta od bronze. Tada nije znao šta ima u rukama. Javio se policiji koja ga je povezala sa opštinom i historičarima.
“Veliko mi je zadovoljstvo što sam ja pronalazač i nadam se da ću biti upisan u tu neku njihovu knjigu pronalazača”, kaže Buljubašić.
“Predmeti koje je Jasmin pronašao u šumi nedaleko od Srebrenika za istoričare u ovom mestu pomažu u još jednoj bitnoj stvari. Prvi put posle nekoliko bezuspešnih pokušaja, sada će moći da otvore novi arheološki lokalitet”, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Kovačev.
U šumi je pronašao ostavu iz kasnog bronzanog doba sa 124 predmeta. Bojne sjekire, srpovi, nakit…stari su između 3.000 i 3.200 godina. Mogu se smatrati zakopanim blagom, objašnjava historičar Edin Šaković, jer su ostave upravo to i bile.
“Vjerovatno je bio neki putujući majstor kakvih je bilo na tom prostoru, koji je u slučaju opasnosti sakrio tu ostavu. Vjerovatno nije preživio jer je ona, evo, ostala tri hiljade godina u zemlji”, kaže Šaković.
|
|
|
|