12-06-2013, 09:54 PM
Te dve postavke nisu isto. Sa mono sondom nemoze da se radi diskriminacija.
|
Minelab GPX 5000
|
|
12-06-2013, 09:54 PM
Te dve postavke nisu isto. Sa mono sondom nemoze da se radi diskriminacija.
12-06-2013, 11:09 PM
13-06-2013, 12:16 PM
13-06-2013, 01:17 PM
Ova podesavanja su zaista vrlo osetljiva i stvar su iskustva u radu i tipa zemljista na kome se koristi aparat. Iako su osetljiva ona drasticno uticu na detekciju predmeta u zemlji sto kod rada u diskriminacionom modu sa DD sondom a takodje i u radu sa mono sondom za povecanje osetljivosti na dublje i vece predmete (slow motion). U nacelu ako se RX gain poveca iznad 11 dobijeni signal je jaci za dublje predmete ali se desava da EMI signali budu takodje jaci. U tom slucaju se na panelu osetljivost mora smanjiti za jednu do dve jedinice dok se zvuk u slusalicama ne umiri. U opciji CANCEL za sonde RX gain se povecava vise u postavci za Fine Gold da bi se dobila bolja prodornost za signal a u potpunosi izbegle smetnje.
Evo ti na sajtu kompetno pojasnjenje. http://www.minelab.com/treasure-talk/gai...start-from
13-06-2013, 02:26 PM
(13-06-2013, 01:17 PM)grotagold link Piše: Ova podesavanja su zaista vrlo osetljiva i stvar su iskustva u radu i tipa zemljista na kome se koristi aparat. Iako su osetljiva ona drasticno uticu na detekciju predmeta u zemlji sto kod rada u diskriminacionom modu sa DD sondom a takodje i u radu sa mono sondom za povecanje osetljivosti na dublje i vece predmete (slow motion). U nacelu ako se RX gain poveca iznad 11 dobijeni signal je jaci za dublje predmete ali se desava da EMI signali budu takodje jaci. U tom slucaju se na panelu osetljivost mora smanjiti za jednu do dve jedinice dok se zvuk u slusalicama ne umiri. U opciji CANCEL za sonde RX gain se povecava vise u postavci za Fine Gold da bi se dobila bolja prodornost za signal a u potpunosi izbegle smetnje.Možda nešto propuštam ali ja i dalje ne razumem kako mogu da podignem nivo "sensitivity"?
13-06-2013, 03:52 PM
Pa jednostavno ako imas upustvo prati sta je napisano a ako nemas preuzmi ja sam ga postavio za preuzimanje.
17-06-2013, 11:24 AM
Može li neko da mi prenese iskustva sa Minelab-om GPX-5000 na terenu sa mnogo gvozdenog krša, koliko brzo se oporavlja od gvožđa i da li, uopšte, može da registruje ciljeve pored gvožđa...?
18-06-2013, 04:36 PM
...takođe, da li je istina da se dobija bolja diskriminacija ako se koristi DD-sonda i prekidač Coil/Relix na mono(pitanje za Grotagold-a ili nekog drugog jakog tragača sa velikim znanjem i iskustvom u radu sa Minelab-om GPX-5000(ili 4500 ili 4800))? Još jedno pitanje za iste, može li neko da postavi najbolja podešavanja za najveću moguću dubinu i nalbolju diskriminaciju, nezavisno od vrste i mineralizacije terena? Molim Vas, da li neko želi da odgovori na ova dva i prethodno pitanje o radu na zemljištu sa gvozdenim kršom?
18-06-2013, 06:59 PM
Dragi kolega. Mislim da je najbolji nacin da upoznas svoj uredjaj testiranje na terenu u realnim uslovima. Ja sam za te probe utrosio mesec dana pre nego sto sam i krenuo na teren sa kolkom-tolkom sigurnoscu sta mogu da ocekujem od dobivenih signala. Ali da nebih bespotrebno trosio vreme opisujuci sta sve i kako (vec sam o tome na forumu dosta napisao) probacu da ti dam odgovore na konkretna pitanja. DD sondu mozes da postavis u mono opciju ali se time jedan namotaj iskljucuje i radi samo sa jednim namotajem. Ja taj experimenat nisam koristio na terenu jer ga smatram potpuno nepotrebnim i uzaludnim. Vidim da forsiras DD sondu sa kojom mozes da vrsis diskriminaciju metala ali je "opet napominjem" ona dosta plica od Mono sonde. Ako vec zelis da ides sa DD sondom na vece dubine onda koristi bar sondu reda velicine najmanje 18"(45,7cm) i dobices u odnosu na sondu od 11" vecu dubinu od oko 30-40% sa nesto smanjenijom diskriminacijom metala.Ja jos nisam cuo da postoji detektor koji ce sa 100% sigurnoscu da ti odvaja metale na preko pola metra dubine. Mozda ovaj urejaj to moze ali ja nisam imao do sada prilike da nadjem nesto tako veliko od (Au) pa da znam.
Sto se tice povecanja dubine stelovanjem na samom panelu to je naravno moguce. Kod nemineralizovanog zemljista i kod malo mineralizovanog zemljista .naprosto opciju ground balance iskljucis i dobijas oko 40% dodatne dubine(podigni sondu u ravni sa zemljom na oko 60cm i iskljuci gb i sacekaj da cujes jedan ton a onda nastavi sa pretragom. Kod srednje mineralizacije ili jace nemoj ovo da radis jer ces imati velike smetnje bez obzira na ostala podesavanja. Mono sonda je mnogo osetljivija za plemenite metale od dd sonde (tako je napravljen sam uredjaj) ali je diskriminacija nemoguca. DUBINSKO ISTRAZIVANJE : Searc Mode......................................Deep Soil/Timings....................................Special (Coin/Relic)*** Coil/Rx.........................................Mono Ground Balance..................................Fixed ***Ground Balance Procedure for "Specific" 01.Postaviti ground balance na fixed 02.Na ekranu izabrati poziciju "specific" i uzeti opciju "Coin/Relic" 03.Tada prekidac na ground balace sa "fixed" prebaciti na "tracking" 04.Cuce se visok piskav zvuk u trajanju od jedne sekunde 05.Kada se zvuk utisava postavite sondu ka zemlji ali tako da ne lezi na zemlji (1-2cm iznad zemlje) 06.Podizite i spustajte sondu gore-dole dok se zvuk ne stabilizuje (3-4sekunde) 07.Prekidac na groun balane vratite na poziciju "fixed" 08.Balansiranje je zavrseno i mozete poceti sa pretragom. tresh da se cuje malo,search-deep soil-normal grun balans-fix vol limit 20 gb type-gen spetsial extra motion-v slow rx gain -20 audio 20 audio tune 42 stabilizer 10 signal 20 target-9 resp-norm track-slow iron rej.4 GB; Fixed Coil RX; DD or Mono Soil; Enhance Search Mode; General Threshold 12 - 1 O'clock Menu settings, (no particular order) Gain; 11 to 13 Motion; Slow Audio; Normal or Deep Stabilizer; 10 to 8 Special; Fine Gold (to get Fine Gold working (more sensitive timing than Enhance) you need to select special on the front end cap under Soil Timings). Tone; I use 63 Signal; I use 19 GB Speed; Medium (only has an impact after the forced GB which lasts 3 to 5 seconds after triggering the Quick Trak button) Response; Normal gain 12, stabiliser 12, special fine, audio normal, tone 40, volume limit 13, signal peak 19, ground balance slow tracking ( not fixed ) then fixing with quick track button to investigate any target, coil Rx in mono, GB type general, motion very slow, target volume 12, Evo ti par primera ..probaj i videces velike razlike ali da znas da ove probe neradis u kuci vec negde na otvorenom na terenu i puno proba znaci veca sigurnost u pretrazi. Pozdrav i puno srece.
18-06-2013, 07:07 PM
Hvala puno, Grotagold. Pozdrav
|
|
|
|
|