Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Egipatsko zlato ?!
Daljina , očigledno si "potrefio" kako se šalje poruka a što se tiče teme  nisam siguran da si "potrefio" jer kako i sam kažeš JOŠ SI ZELEN...pa prema tome , pre nego što se uputiš u komentarisanje razmisli o tome da treba nešto i konstruktivno da napišeš a da ne ceniš odokola dali ovde neko nešto "pametuje" ! Tvoji (delimični) citati mojih izjava se uopšte ne odose na predeo koji preferiraš a moj tekst treba pre svega razumeti i shvatiti "ZAŠTO JE I NA OSNOVU ČEGA TAKO NAPISAN" ?
Odgovori
Mozda i nisam razumeo sustinu,mora da sam se umorio od citanja,prevelik je forum,dosta sam procitao.A i preko tel. Sam,pa ne mogu svaki cas da gledam ko pise,ko odgovara,kome.A otkud ti to da ja neki predeo preferiram?kao sto rekoh zelen sam u PRAKSI,nigde nisam ni isao.No,teorijski,aj da probam nesto konstruktivno."gde to andjeo cuva ulaz u pecinu sa nezamislivim blagom...?i koje je to mesto gde se od pogleda na to "nesto" oslepi?" mislim da si to tebao sastaviti,tj. Da je to jedno te isto mesto?
Odgovori
Nesto ne mogu da odg.na ovu poruku u posti,ako uopste moze,pa cu morati ovde.Ja jesam novajlija...ali bez tih navodnika.Mora da ste me pomesali sa nekim.
Odgovori
Vec sam na forumu objasnjavao "ta mesta" za koja postavljas pitanja a neka od njih se nalaze u jugoistocnom delu sumadije u delu gde se nesto "gleda" i u zapadnom delu...na desnoj obali Drine.
Odgovori
Ja sam hteo reci da to mesto u kanjonu ljubovidje,gde se oslepi, zapravo cuva andjeo.sta mi znaci ovo u privatnim porukama kad hocu da odgovorim,pa u odeljku "ZA",u produzetku pise (bbc?)?
Odgovori
Citajuci ovaj forum mogu da kazem da je ovo jedna od najzanimljivijih tema na koju sam naisao, svaka cast kosacu sto je otvorio.Bicu slobodan da kao novi clan uputim jedno pitanje gospodinu Groti, ako sam ja dobro razumeo svo to blagi koje su zatekli i sami stekli na nasoj teritoriji su cuvali i trosili Nemanjici kao loza koja je vladala ovim prostorima znaci Car Lazar,a posle njega i Knjeginja Milica su rasporedili ovo blago po teritoriji Srbije kako je SPC stavila sapu na knjige u njihovom posedu pretpostavljam da je blago rasporedjeno po manastirima i crkvama kako bi se sacuvalo ili u nekom delu drzave pod upravom nekog manastira ili crkve, pa me interesuje da li ste mislili na ikonu belog andjela u manastiru Mileseva kada ste rekli da andjeo gleda na ulaz u pecinu ? mozda to i nije pecina ako ja razmisljam u ispravnom pravcu. Unapred hvala na odgovoru i ne zamerite ako sam nesto lose razumeo ili napisao ovo je samo moje razmisljanje, mlad sam da se nauciti i procitati Smile
Odgovori
Drago mi je da jos ima zainteresovanih na ovu temu , dosta vremena posle njenog postavljanja na ovo forumu.
Postovani kolega Supermario:
U pomenutom Manastiru Mileseva , da nebude zabune nalazi se Freska Belog Andjela a ne Ikona , a razlika je u tome sto se Ikone crtaju i izradjuju na (nejcesce lipovom) drvetu a Freske na svezem malteru mada u skorije vreme ima dosta reprinta fresaka kao ikona. Pomenuti Beli Andjeo NE GLEDA NA POMENUTI ULAZ U PECINU i taj prikaz se odnosi na pokazivenje da Isus vise nije u pomenutoj pecini vec je vaskrsao , tako da nema nikakve veze sa ovom temom ali zato Beli Andjeo zaista cuva ulaz u (gore u temi) pomenutoj pecinu (li pecine) jer njih ima vise a ne samo jedna.
Premda je sustina ove teme "Egipatsko zlato" i njegovo navodno postojanje na ovim nasim prostorima iskoristicu ovaj moj odgovor da prenesem citat Turskog istoricara i pisca Ismet Kocana u kome se opisuje period odvodjenja decaka sa ovih nasih prostora u periodu vladavine Turaka a citat se odnosi na konkretni slucaj odvodjenja Baje Sokolovica kasnije poznatog kao Velikog Vezira Mehmet Pase Sokolovica u Janicare a ta odvodjenja su ostala u narodnom secanju kao "DANAK U KRVI"
Iz pomenutog teksta izdvajam deo koji se odnosi na pokusaj "spasavanja" decaka Baje da ne bude odveden u Janicare u kome je puno toga pokusano ali se u tome nije uspelo pa cak i podkupljivanje zlatom Pase zaduzenog za prikupljanje decaka u kome je ucestvovao i Bajov stric ili ujak (Kaludjer) iz pomenutog Manastira Mileseva.

..."Kad je Ješildže Mehmed-beg pao u Sokoloviće, Bajo se, verovatno, zatekao u očevoj kući ili je jaja-paša, doznavši kakvog sina ima domaćin Dimitrije, naredio da tića dovedu iz Mileševe. Ova druga pretpostavka se čini verovatnijom, jer se pored očajnih roditelja pojavio i pomenuti kaluđer, Bajov stric ili ujak, koji je pokušao da dete sačuva. Stari Sokolović se, kažu turski izvori, obratio šuraku da mu pomogne novcem kako bi otkupio sina. Kaluđer je, zaista, svim silama nastojao da pridobije ili potkupi jaja-pašu, ponudivši mu “faraonski novac za dečaka”, ali beg nije dozvolio “da mu se isprljaju skuti”...

Eto jos jednog opisa i spominjanja Faraonskog novca (dakle...Egipatskog zlata) iz zvanicnih dokumenata Turskih istoricara koji su iz tog perioda bili veoma pedantni i tacni u svojim opisima. Ako ima zainteresovanih za ceo tekst o pomenutom periodu i odvodjenju decaka u Janicare ja cu ga vrlo rado podeliti sa vama ovde na ovom nasem forumu.
Odgovori
hvala gospodine Grota na odgovoru. Vrlo je zanimljivo sve to oko egipatskog ili faraonskog zlata jos kad se zna da je u blizini ovog manastira Mileseva i grad Prijepolje koji je bio vrlo bitan. Kad imate vremena voleo bih da postavite ceo spis o janicarima verujem da ce biti interesantan.
Odgovori
Supermario da li mozes da nam kazes po cemu je to grad Prijepolje bio vrlo bitan?
Odgovori
(19-06-2014, 04:58 PM)supermario link Piše: hvala gospodine Grota na odgovoru. Vrlo je zanimljivo sve to oko egipatskog ili faraonskog zlata jos kad se zna da je u blizini ovog manastira Mileseva i grad Prijepolje koji je bio vrlo bitan. Kad imate vremena voleo bih da postavite ceo spis o janicarima verujem da ce biti interesantan.

Evo postavio sam u ovoj temi.  http://www.skrivenoblago.com/index.php/t...055.0.html
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)