Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bulino jezero na Kukavici
Laki, Vlasinsko jezero je prvo veštačko jezero izgrađeno na O-RUK na potesu vlasinskog blata -potresulje u vremenu od 1946. do 1949.gdine, a punjenje je završeno 1953.godine. Nalazi se na 1213 metara nadmorske visine i pripada opštini Surdulica.......
Činimi se da sam negde čuo za ovaj naziv (Bulino jezero) i ukoliko se setim javiću se.
Odgovori
(09-12-2014, 08:48 PM)laki kes link Piše: Postovani kolega Grota  Vlasinsko jezero je nastalo gradnjom prve zemljane brane posle drugog svetskog rata 1952g  ako se ne varam dovodom vode  kanalima i td...... Pre toga je bilo samo zivo blato i poznavaoci znaju za nekoliko slucajeva gde su citave cete vojske stradale u tom blatu .takodje poznato mi je da su dve magaze ostale pod vodom ne otvorene. Ja sam samo rekao da me asocira na njega.pozdrav i svako dobro

Moja namera je bila samo da pokusamo da utvrdimo "PRAVU" lokaciju pomenutog "jezera" i nista vise  Smile Svako ima pravo da gresi kao ja na primer koji sam bio 100% ubedjen da se nalazi na jednom sasvim drugom mestu...ali eto / ima ih koji znaju mnogo vise od mene. Uzgred da pomenem da su te dve nestale magaze na podrucju vlasine (ispod vode) bile nekad u sastavu dva izvora...sada bivsa a iznad mesta o kojima se prica da su bila lokacija "stradalih" vojnika.
Sam naziv "BULINO JEZERO" vise asocira na neku vecu vodenu ili mocvarnu povrsinu....ali mi se sve cini da se neradi o velikoj povrsini....vec da je to manja lokalna "bara" negde u bespucima sirokih planina. Neko ovde je vec dao jedan lep opis...ama..nerece STA SE TRAZI ?  a to je ono sto nas interesuje  ;D Osim legende (manje vise iz svake se nadje deo istine) sta jos ima kao neki putokaz ili zapis , prepis i bilo sta sto moze da dovede do objasnjenja sta i kako .  8)
Odgovori
Postovane kolege mene licno ne zanima to jezero i to blato a ponajmanje jos da ga trazim, ali posto postavljac ove teme nije dao vise  .....onda normalno neko mora i da ga pokrene da kaze sta trazi. Tema me zaintwresovala samo kao naslov posto vec imam neki kladenac pod tim imenom  ali sasvim razlicito od ove teme kao i samo mesto.doduse ovo su ocistili odavno .svako dobro 
Odgovori
Hvala Laki, hvala Grota kao i svima koji uzimate ucesce u diskusiji...
U vreme Turaka, Podno Planine Oblik a pored Bulinog jezera po mom saznanju prolazio je put koji je povezivao Vranje i Leskovac.
Hajducka grupa sacekala je turske trgovce i zaplenila vredan zlatni tovar koji je sakriven u lokalu, neposredno pre nego sto su se turski Sejmeni krvavo obracunali sa hajduckom grupom. Tovari su ostali skriveni, a to je ono sto bi meni a i svima nama bilo interesantno.
Svakako da nisam imao ideju da treba prekopavati ono sto se naziva Bulinim jezerom vec sam zeleo da cujem misljenje kolega ukoliko neko nesto zna o ovom dogadjaju pa sam temu zapoceo sa predanjem kako je lokacija dobila ime, a to sve moze da bude varijacija na istu temu znaci dve price sa razlicitim tokom, slicnih detalja, a u povodu istog dogadjaja. Po meni tu se ne dvosmisleno dogodio nestanak jednog bogatog turskog karavana.
Nemama podatke o znacima koji se traze, ali znam da je tu u blizini izvor vanredno sveze i ledene vode od koje prsti trnu na ruci koliko je hladna kao i zapustena crkvica. ako neko  zna nesto vise neka me uputi na sta treba odvojiti paznju.
Pozdrav i svima nam uspesno bilo.
Odgovori
Plen ostavljen u bezaniji  na brzinu  a Turci kada su stigli i pobili sve hajduke do poslednjeg  nisu nasli nista . Jel tako bese ako se nevaram ?
Odgovori
E Bas tako Apise, potpuno podudarno sa mojim saznanjem, sad je pitanje da li imas neku informaciju vise?  "Znaci pokraj puta", izgubljeni toponimi i sl. Big Grin
Odgovori
vrlo zanimljivo...
a sta se trazi tu,neki znaci?
Odgovori
Kolega Rimljanin, nisam siguran da li se traže znaci jer sumnjičav sam da su stigli da ih ostave iza sebe, tačno je kako Apis isto kaže sve je bilo brzinski pa pitanje da li su imali vremena ostavljati znakove. Verovatnije da se možda traži neki marker vidljiv na tlu, terenu nešto ne promenjeno od onada. Mogla bi biti kakva stena, spomen obeležje, bili koji prirodni ili rukom ljudskom napravljen objekat  a da je iz tog doba. Pa se sad usmeno pominje.
Ja ne znam više od onog što sam izneo, što sam do sad malo načuo ja sam stavio da prodiskutujemo ako neko zna nešto više.
Ne znam kada ćeš ti opet biti dole u kraju pa da se malo raspitaš možda je marker mala zapuštena i katancem zaključana Pantelejmonova crkva saznaj ako si u mogućnosti iz kog je perioda, onaj izvor mi je dobar kandidat za marker, ali i sam znaš da u ovom hobiju stvari treba uparivati a bez plana i podataka to postaje ne moguća misija... ako budeš dole a i lepog bude vremena obiđi to što se pominje ovde  normalno bez obaveze ukoliko te put navede a obaveze ne stišću pitaj lokalce za ponešto oni su uvek ko' na vagi nit da ti govore niti da ćute no nekad tas ode na našu stranu. ;D
Pozdrav.
Odgovori
kolega Timpolok...
ja sam se samo malo nasalio cekajuci jos neke clanove da se ukljuce i jos neke reakcije Wink
to je prijatelju bas moj teren,koji dobroooo poznajem...na tom terenu sam brao pecurke,sekao drva i znam puno ljudi.
sad ja ne znam sta tebe tu posebno interesuje ali odma da ti kazem,na nasu zalost sigurno sto znam u blizini jezera je vec odnet jedan kazan,u blizini one kako ti rece ledene vode isto odradjeno,sad...mozda je nesto i ostalo ali treba znati gde traziti?
znas li sa vrha Oblika je predivan pogled ali je malo muka da se popnes a sto su dobre divlje jagode STRAST BOZJA ;D
pa ne znam,od mene toliko a ako je neko za saradnju,za istrazivanje,naravno da sam uvek za,pozdrav
Odgovori
Šteta kolega Rimljanin što je po tvom saznanju dobar deo tog hajdučkog plena već dobilo nove vlasnike. Ali kada bolje razmislimo nema veze neka im je na zdravlje i veselje, a biće i za nas. Raspitivaćemo se i tragaćemo. Hvala na ponudi za saradnju neka ova zima izkija svoje. Pa od proleća možda se spustim dole i svakako jagode na vrhu Oblika držim za reč! Puno pozdrava i uspeha i nadalje.  Big Grin
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)