(20-04-2014, 06:37 PM)mangir link Piše: Sneshko shto se tiche Omnitrona imash shemu u knjizi Nedjeljka Jordanova koju si trazhio proshle godine chini mi se.U toj knjizi su objashnjeni svi principi kako rade ti LRL aparati t.e.jonsko polje i koje su greshke koje se mogu javiti pri takvom detektiranju, pa ako zhelish objasni malo ljudima shta je shta.U Bugarskoj neki tip pravi takve zajedno sa eliminatorem laznih signala prodajao ih je negde oko 400 evra.
Поздрав mangir!
Хвала за сугестију, али, та Јорданова шема доста се разликује у односу на Omnitron DTR чију плочицу пријемника је поставио овде наш члан и колега crni1.
Надам се да ће crni1 одржати обећање са почетка поста и поставити још какву фотку овог Omnitron DTR који је успешно сервисирао.
Иначе,Omnitron DTR (сем принципа рада) технички се доста разликује од свих осталим Молекуларно-фрекврентних дискриминатора које сам имао прилике да видим, па ми је зато веома интересантан.
Ако стигнем вечерас, поставићу све податке до којих сам (у међувремену) дошао о МФД-у Omnitron DTR.
Поздрав!
Sneshko
relco druže što se tiče ovog 5- 25,80 Khz (kvarc) nije 25,80 već 2580 Khz baš sam dobro gledao i nema nigde tačke a ni zareza.
Sneshko što se tiče mog obećanja da ću postaviti još koju fotku,izvinjavam se i tebi a i ostalima ali ne mogu ga ispuniti,vlasnik ove mašine više ne daje da se otvara,uzeo je kod sebe.
Niko ozbiljno nije bio zainteresovan za ovu spravu a i ja sam ozbiljno sumnjao u njen rad pa me nije ni interesovalo.
Ako se kojim slučajem ponovo desi da se nešto pokvari,slikaću,kopiraću sve detaljno.
[quote author=crni1 link=topic=3857.msg33444#msg33444 date=1398019335]
relco druže što se tiče ovog 5- 25,80 Khz (kvarc) nije 25,80 već 2580 Khz baš sam dobro gledao i nema nigde tačke a ni zareza.
crni1 onda je to 2580 Khz.Na slici je malo teze da se uoce pojedinosti nego kad se ima u rukama uredjaj.Nisam bas siguran za IC2,ali me ispravi ili postavi tacnu oznaku tog integralca jer si imao u rukama plocicu. Pozdrav
crni1 da li mozes da postavis sliku plocice.Ja sam pokusao da obradim od tvojih slika plocicu,ali nisam siguran da li su veze tacne.To je zato sto se ne vidi bas jasno na slikama.
postovani kolege,imam pitanju u vezi ove teme.pokusao bih uz pomoc prijateja da napravim ovakav uredjaj.da li neko moze da mi kaze,da li postoji da se nadje,kupi gotova ploca,i ostale komponente? I naravno koliko bi novca bilo potrebno uloziti u projekat?
Crni,imao sam prilike pre nekoliko godina da isto tako sakrivam zlatne predmete.Odusevio sam se kako pronalazi,bez greske.Tri puta ukrsta antene,pre predmeta,na samom predmetu i posle predmeta na istoj razdaljini od tacke A(kada prvi put ukrsti antene),B(nad predmetom),C (posle predmeta),sve je to bilo ok kada se predmeti sakrivaju,sto se daljine tice,nisam hteo da opterecujem operatera i sebe na vecim daljinama pa sam postavljao predmete od 10 do 30 metara vodivsi racuna da operater kojim slucajem ne vidi gde je predmet sakriven.Sada ono sto je bitnije,na realnom terenu nije bilo rezultata,nista od zutog,ne da ga nema,vec je operater prosao pored a nije registrovao kao kada se svezi predmeti sakrivaju.Mozda je neko imao rezultata sa ovom masinom ali cisto sumnjam,pricam o realnim terenima.