Pozdrav drugari,
tema je koliko interesantna, toliko je škakljiva iz više razloga. Da ne mudrujem puno, potpuno se slažem sa nekim komentarima da je "veliko pitanje", da se je nešto našlo, ravnajući se samo po tome, što su negde nađeni neki znakovi i da je pored ti znakova neko nekada kopao.
Da li je ikada neko nešto tamo našao, ostaje nedoumica, jer naravno da taj koji je i kopao a možda i nešto našao, nikada neće progovoriti. Ostaju samo neke naše pretpostavke i ništa više.
Sa druge strane, postoje pojedinci koji neodoljivo tvrde da je tu nešto već "odrađeno"!
Na osnovu čega se to tvrdi - opet ostajemo bez odovora, ali sa debelom tvrdnjom da je tu, to i to "očišćeno" !? Na osnovu čega? Zato što tu naši sagovornici nisu ništa lično oni našli ??? Pri tome se uvek postavi nezaobilazno pitanje - "Koliko su ti koji tvrde da je
TU nešto nađeno", zapravo na
pravom mestu , gde je nešto
ostavljeno? To su sve stvari koje i kojima zbunjujemo već zbunjene tragače, uverenim tvrdnjama da je
negde nešto nađeno, bez odgovarajućih dokaza !
Analizirajući ovakve tvrdnje imam svoj zaključak , zašto to pojedini rade, ali neka to ostane samo moj zaključak.
Mogu Vam ovoga puta reći i spomenuti
tri mesta za koja pouzdano znam da je u sadašnjim vremenima zasigurno nađeno nešto. Sve ostalo, smatram veoma neukusnim, da se bilo kome javno ili individualno izjasni o nekom nalazu samo na osnovu iskopanih rupa ili ako neko nije nešto negde našao pa je zato navodno- "očišćeno".
Prvo mesto je našao jedan moj rođak. Radi se o "Latinskom prelazu". Lokacija ovog mesta se nalazi negde na nekom prevoju Suve planine, koji se nalazi između Smrdana i Velikog Trema.
Kako nikada lično nisam bio na toj lokaciji, verovatno bolje poznaju to mesto oni koji su pohodili te krajeve. U svakom slučaju blizu tog Latinsko prelaza se nalazi i nekakvo "Latinsko kale". Ovo su autentični podaci od strane samog nalazača kome naravno ne bi pomenuo ime. Isti nalazač je pored "latinskog kalea", odradio još jedno mesto, ali nije hteo da mi spomene lokaciju, pa bi bilo iluzorno da i ja Vama prenosim nešto što neznam.
Ono što Vam jedino mogu reći, dotični ova dva mesta nije pronašao po nikakvim "Pop Martinovim", "Lazinim" ili "Vlčanovim te Vukovim" zapisima. Valjda je zato i nešto našao!

Da se nalazaču poznavalo nakon nalaženja ova dva mesta - poznavalo se i te kako. Na žalost veoma brzo je nastradao posle drugog nalaza iz neznanja.
Pored "Latinskog prelaza", za moga života, znam i drugo mesto gde je išta pronađeno sa sigurnošću, a tiče se "Hajdučke vodenice" kod mesta Tekija na Dunavu.
Opet priznajem, ovo mesto je meni lično izmaklo samo iz sopstvenih budalaština jer sam se i ja svojevremeno vagao po "iskusnijim tragačima" od mene. Oni su tvrdili da je "ne mouguće da ta Hajdučka vodenica bude tu gde jeste, već da je negde, pored Nišave. Do duše i ovo mesto je nađeno po istovetnom planu po kome je pronađena i ostava kod "Latinskog prelaza", samo što država, koja nije imala ove zapise, sve našla na sasvim drugi način i pre svega priznajem "mojom greškom".
Da je drugačije, verovatno Vam se ne bih ni ja sada oglasio na ovom forumu ;D
Način i celu priču kako je država došla u posed ove ostave je preduga da bih Vam je do detalja opisao. Svojevremeno je "Ilustrovana politika" o ovoj "Hajdučkoj vodenici", pisala u dva tri nastavka, pošto je bilo i suviše očiju koje su sve to videle i nije se moglo baš sakriti od javnosti.
Jeste da se u spisima pominjala "Velika voda" ali nije uvek ta "Velika voda"- Nišava ili Morava, kako većina nas to misli. Odnese mi država isred nosa, a inače sve što je pisalo gde je i šta ostavljeno kod ove vodenice, u zarez se slagalo sa pisanijom mog rođaka.
Treće mesto gde je nešto nađeno sam do skoro svih detalja opisao u svojoj životnoj priči na ovom drugom forumu. Tačnu lokaciju neznam osim nekog veoma, veoma širokog područja na potesu između Žagubice, Laznice i Dunava. Ovo mesto je samo delimično odrađeno tada. Danas ko zna, možda je neko za ovih 30 godina nagazio ovo mesto , glupo bi bilo da išta kažem da li je do kraja očišćeno ili nije , jer neznam. Za ovu lokaciju, nisam još uspeo da nadjem neki podatak koji bi se podudario bar sa onim što je unutra zatečeno. Kako su moji "saradnici" to nagazili, neznam sa sigurnošću, a sa pretpostavkama se ne bih bavio.
Eto mog priloga ovoj temi. Ovo su mesta koja i za koja, se zna da su pronađena u zadnjih 40-tak godina, po mojim saznanjima. Za druga mesta neznam jer nema nikakvih opipljivih dokaza da je na nekom mestu nešto nađeno sa sigurnošću. Pišem samo za ono što i za čime ima opipljivih dokaza, sve ostalo stavljam u moguće ali bez dokaza, za paušalne i površne tvrdnje.
Nadam se da sam bar još nekoga podstakao da progovori na sličan način vezano za ovu temu, mada čisto sumnjam!?