Nemojte da bidite kako deca, kakov raskovnik kakvi trevi, nema toa nikakva vrska. Eve raskovnikot go ima i na film, HARRY POTER i se vika MANDRAGORA, toa mu e latinskoto ime. Samo ne se zaletuvajte, ne dozvoluvajte da ve ubedat da veruvate vo toa, ne postoi moznost so treva ili koren od treva kako i da se vika, da se otvori ili zavrsi nekoja rabota. Jas kako tragac so iskustvo od nad 30 godini ve sovetuvam da ne navleguvate vo tie prikazni za raskovnikot ili mandragorata. Ako imate nekade pestera ili zamka a nemozete da ja otklucite javete se ima podobro i posigurni nacini za trganje zamki optvoranje pesteri i slicno od maftanjeto so treva pred vratata.
Teme: 4
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Pozdrav jas licno imam dokument na zlaten list i ubavo pishuva deka vo pesterata ima raskovnik verovatno uste e ziv bideki e zasolnet i se cuva vo posebna rabota/materia ,a kolegata pred mene shto ne veruva vo raskovnik ,neka bara vizantiska i rimska literatura kako se vadi raskovnik i koj smee i na koj den da go izvadi ,a pritoa da ne nastrada,...A vo magacinot t.e pesterata e obezbedena so sabja -secilo vrteleska i basamaci na klackalica ,a baska i ajducite pred 250 godini stavile 50 puski kremenarki na potez spremni.Tolku zasega
Teme: 28
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
(07-07-2013, 08:58 PM)Gorki link Piše: Pozdrav jas licno imam dokument na zlaten list i ubavo pishuva deka vo pesterata ima raskovnik verovatno uste e ziv bideki e zasolnet i se cuva vo posebna rabota/materia ,a kolegata pred mene shto ne veruva vo raskovnik ,neka bara vizantiska i rimska literatura kako se vadi raskovnik i koj smee i na koj den da go izvadi ,a pritoa da ne nastrada,...A vo magacinot t.e pesterata e obezbedena so sabja -secilo vrteleska i basamaci na klackalica ,a baska i ajducite pred 250 godini stavile 50 puski kremenarki na potez spremni.Tolku zasega
Mnogu dobro znae "kolegata koj neveruva" za mandragora (raskovnikot) i za toa kako se bere, koga na koj den i taka natamu. Duri i probal mnogu pati so raskovnici od nasekade na balkanot so luge koi kao go poseduvaat i umeat so nego, da sraboti mesto koe so godini go znae ama nisto od mokta na rastenieto. Edinstvena mok koja ja ima mandragorata e vo filmovite i legendite.....ne ti go pisuvam ova od pamet tuku od iskustvo. No toa neznaci deka drugite ne treba da veruvaat i da baraat uspeh so pomos na bilka. Inace kaj nas raskovnikot go vikaat ezov cvet, i vistina deka ima lekoviti svojstva ama ne i nadprirodni moki. Uste ednas da napomenam, moite stavovi i mislenje za mandragorata se licno moi i slobodno moze drugite da si veruvaat vo legendata.
Teme: 4
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Nemam tolku vreme da pishuvam ,a vracarki ili bajacki koi se uki mozat da te zbratimat so nego za da ti ja prenesat mokta ,veruvale ili ne.
pozz
(07-07-2013, 08:58 PM)Gorki link Piše: Pozdrav jas licno imam dokument na zlaten list i ubavo pishuva deka vo pesterata ima raskovnik verovatno uste e ziv bideki e zasolnet i se cuva vo posebna rabota/materia ,a kolegata pred mene shto ne veruva vo raskovnik ,neka bara vizantiska i rimska literatura kako se vadi raskovnik i koj smee i na koj den da go izvadi ,a pritoa da ne nastrada,...A vo magacinot t.e pesterata e obezbedena so sabja -secilo vrteleska i basamaci na klackalica ,a baska i ajducite pred 250 godini stavile 50 puski kremenarki na potez spremni.Tolku zasega
pozz, mozes da ni kazes kako da go vikneme da izleze? Imam slusnato deka trebalo nekoj ritual, vino crveno da se isturi na zemja i molitva da se kaze vo odredeno vreme vo godinata, za da izleze.
Raskolnik ili Mandragora e isto. ili Drvoto za prepoznavanje Dobroto i Zloto od Biblijata stariot Zavet, od koi Adam i Eva ne smeele da jadat.
Sto znaci, kade e Raskolnik ili Mandragora ili Drvoto za prepoznavanje Dobroto i Zloto, pesterata > tamu e Rajskata Gradina.
Teme: 2
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
nazalost imam 50godina a i sam ponekad zelim da verujem u bajke. Ovo vise nije ni bajka vec prerasta u glupost. Lagali su jos mog dedu ima ga neki covek krivi u negotinskoj krajini neki u Istambulu pa u crnotravskoj Kalni pa su lagali mog oca i cicu za neke druge ljude trosili su novac da idu i nadju a nasli su samo LAZ. Ako postoje vile i vampiri onda postoji i raskovnik a mi znamo da nam vampiri piju krv a ova biljka place zivi vecno i pusta krv strasno za nas normalne pomozi nam Gospode.
Teme: 11
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Tocno,da ja gledame realnosta,so fantazii ne se uspeva vo ovaa rabota.
imam ja dva mala komada i to su od korena jedne biljke i kada ih gledas po poprecnom preseku kao da su umotani zamrsena svetlija i tamnija braon,crna boja.Cuvam ih 13 godina i nista.
Raskovnik je trava, koja kad stavis u usta, mozes pomestiti planinu
Pogledajte film, Odyssey na Homera film je iz 1997 godine, kad Odyssey dodje kod Rajske Gradine, Hermes, glasnogovornik Zeusa, dodje tamo i daje mu trevu da pojede, Odyssey odgovara, "Moli" tako se kaze treva, "ona je otrovna".. Hermes kaze "pojedi kad ja ti dajem, da ne te Vestica magepsa".
Od ta trava samo zivotinje ne jade jer su magepsani ljudi
Kamene zidove mogu da rusi, i sve sta hoces...
|