07-03-2013, 01:18 AM
Donce...izvini tek sam sada video tvoj komentar
Te soljice i mlin si uocio na fotografiji ?.. ili tako predpostavljas ?
|
ORIJENT
|
|
07-03-2013, 01:18 AM
Donce...izvini tek sam sada video tvoj komentar
07-03-2013, 11:22 AM
Vidi se da je rucno radjeno,naravno. Samim tim daje mu i starinu (ne mora,ali vidi se po gravurama da je starije). U principu sumnjam da je u vezi za starim Turskim ratnicima ili uopste iz te grupe naroda. Vjerujem da je ovo Srbijansko i to uz dolinu Drine. Unutra su bila vjerovatno ulja za ranjenike ili slicno,niposto za mirisanje. Ako je sakriveno sa namjerom da nesto prikrije ili sakrije,a onda ti odgovor lezi u ugraviranom ornamentu. Ima li sa druge strane isti ili slican ornament? Pogledaj i donju stranu (dno),obicno bi trebalo da bude nesto kao pecat ili znak. Ako ne,a onda pogledaj unutra sa nekom lampicom,koliko mozes. Ako je taj ornament tu sa namjerom da nesto kaze,nacises vjrovatno jos neku strelicu ili ogrebotinu,koja odudara od obicne ogrebotine. Pogledaj da li je sta kalajisano ispod,ako je ukloni laano kalaj pa vii ima li kakav znak ispod?!
Imam dva pitanja: 1. Kako znas da je iz Turskog perioda? Moze da bude i kasnije.Po radu i izrdai,kao i nacinu vjerujem da je mladje i da su nase zanatlije izradile i to oko Bajine Baste,Malog Zvornika i slicno. 2. Jeli to crno okolo bilo nesto kao vosak?Ili Vazelin u malo kompaktnijem,cvrscem stanju,neugodnog mirisa?
07-03-2013, 12:50 PM
Meni je licilo na onaj stari kolomaz koji se nekada koristio slicno katranu ali verovatno vremenom jako stvrdlim. Bilo ga je u proseku preko 2cm oko celog predmeta. Rupa je bila mala tek da stane taj predmet a zatvorena na nacin kojim se zatvara kamen sa smesom ondasnjeg maltera i zivim krecom , tako da je spolja izgledalo kao i okolni kamen. Nazalost nisam uocio i zapamtio na koju je stranu bio okrenut onaj deo za sipanje jer sam nasao negde na nekom turskom sajtu da moze da znaci da se u tom pravcu nalazi nesto od znacaja. Ja sam pregledao teren sa MD okvirno oko 3-4 metra levo desno ali nije bilo nicega. Od tada nisam vise isao na taj teren ali cu opet da pogledam malo sire kad mi vremenski uslovi budu odgovarali.
07-03-2013, 03:03 PM
A ti ornamenti izgravirani,da nije teren geografski slican tim sarama? U svakom slucaju neka prica ima sa tim. E sad ko i zasto je to tako ostavio,ko zna....Samo jedino sto ja licno mislim da je ovo nas rad,a ne turski ili slicno.
27-03-2013, 08:50 PM
Ovih dana sam se bavio steccima i desifrovanjem istih.
Tako sam saznao cemu i kome je sluzila moja misteriozna obredna kascica. Ovi znaci na srebrnastom delu tvoje posude mogu biti (ako bi se pogledali u polozaju za sipanje): - drvo zivota iznad koga je ratnicki zmaj sa okrenutom glavom ka unutra - pored je sunce u covecijem poluobliku SVETIVID - sunce se nalazi na nebu koje je predstavljeno polumesecem - na najsirem mesinganom delu posude, desno ispod rucke, je stilizovan znak sunca kao cvet ako se dobro vidi - na delu za sipanje su sare kojih ima slicnih na steccima. - ostali eventualni znakovi se sa slike ne mogu videti. Vrlo je grubo izradjena posuda a MOZDA SAM JA I PROLUPAO baveci se steccima.
27-03-2013, 10:05 PM
Mozda je bozanstvo i Hrist jer je i on u to doba prikazivan u obliku sunca, pogotovu u doba kada su Srbi tek primili hriscanstvo pa bili poluverci.
A posto je ovo poluverovanje bilo jeres mozda je to i odgovor zasto je ta posuda pazljivo sakrivena.
27-03-2013, 11:35 PM
Ma bili...daleko od toga da si prolupao
u svakom slucaju veliko hvala na trudu...VELIKOM TRUDU i hvala jos jednom...misterija se nastavlja
28-03-2013, 08:30 AM
(27-03-2013, 08:50 PM)bili link Piše:Ovih dana sam se bavio steccima i desifrovanjem istih. Bili,a da se ti nisi do`vatio one moje vodke sumnivog porijekla!! Ja tebe nista ovdje ne skontah :-)) Nikako ne uklapam ovu posudu sa ovim sta si napisao,pa te molim da me malo prosvjetlis :-))
28-03-2013, 05:04 PM
Isto kao i ti mislim da je posuda nasa Srbska.
Ceo izgled posude asocira na orjent, sto i nije cudo posle toliko vekova pod Turcima. Na srebrnastom delu su oznake koje ocigledno nisu obicne sare, nesto znace! Ako nije natpis na Turskom (a rekao bi da nije) mogu da budu znaci sa stecaka sa orjentalnim uticajem. Da bi se prosvetlio (salim se) i naucio znake sa stecaka idi na deo ISTORIJA nadji deo o Steccim i Bogumilima pa napred. Trebace ti vremena ali stvarno moze da bude vrlo korisno, pogotovu za ljubitelje starina. Vidim da si dosta vezan za BIH a tamo takvih nalaza ima najvise pa moze biti vrlo korisno. Zamisli, picis po Bosni a pored puta stecak. Stanes, pogledas i otvara se prica.
28-03-2013, 05:20 PM
Ma brate ja se pitam kakve veze ima kalaj i bakar sa Bogumilima. To mi n ije jasno :-))
A da znas da sam imao stecak u dvoristu vikendice.Sarajevo kod Semizovca. Magistralni put prema Tuzli. Od samog Semizovca,pa preko Olova,Kladnja,Karaule do same Tuzle je milion stecaka.Veoma jaka populacija,koja je tada apredovala,jer u tom djelu bas i nije bila proganjana,dok nisu dosle katolicke princeze,pape,pa osnivale gradove oko varesa,Olova,kao Bobotovac i slicne. Sa te strane oni,a sa istocne strane opet Nemanjici. Nije mi samo jasno zasto dovodis reljefe na bakrenoj i kalaisanoj posudi u vezu sa Pravovjernim ili Bogumilima,jer i dan danas njih nazivaju pravovjerni.Mislim termin je ostao u obicnom narodu. Bogumili su bili jako pozitivni i miroljubivi likovi,koji su se poznavali u nauku viseod ostalih,a znanje su crpili u starim zapsisima i slicno. |
|
|
|
|