| Dobro došli, Gost |
Morate da se registrujete pre nego što mognete da pišete na forumu.
|
| Statistika Foruma |
» Članova: 2,120
» Najnoviji član: ilko
» Tema foruma: 6,341
» Poruke foruma: 51,011
Puna Statistika
|
| Na vezi Korisnika |
Trenutno je 524 korisnika na vezi. » 0 Član(ova) | 522 Gost(iju) Bing, Google
|
| Poslednje Teme |
Znaci? Priroda?
Forum: Znakovi
Poslednja Poruka: Skopje996
18-06-2026, 03:02 PM
» Odgovora: 0
» Pregleda: 54
|
postavka opisa za srbiju
Poslednja Poruka: Skopje996
18-06-2026, 02:57 PM
» Odgovora: 80
» Pregleda: 19,763
|
Banja Topilo kod Niša
Forum: Zakopano bogatstvo Makedonija - Bugarska
Poslednja Poruka: Udica
17-06-2026, 09:16 PM
» Odgovora: 4
» Pregleda: 875
|
Suva planina Kosmovacko
15-06-2026, 02:25 PM
» Odgovora: 1
» Pregleda: 1,561
|
SREDNJEVEKOVNI GRAD POBED...
Forum: Razno
29-05-2026, 05:21 PM
» Pregleda: 653
|
Miljkovac
Forum: Zanimljivi lokaliteti
28-05-2026, 07:07 PM
» Odgovora: 3
» Pregleda: 2,913
|
mesto UM Niški kraj
Forum: Razno
25-05-2026, 10:41 PM
» Odgovora: 3
» Pregleda: 3,107
|
Kanjon reke Jerme
Forum: Oglasna tabla
25-05-2026, 08:40 PM
» Odgovora: 20
» Pregleda: 11,743
|
Kladovo i okolina
Forum: Oglasna tabla
25-05-2026, 06:54 PM
» Odgovora: 4
» Pregleda: 3,333
|
Vranje, Vladičin Han, gre...
Forum: Zakopano blago u Srbiji
25-05-2026, 06:38 PM
» Pregleda: 1,569
|
|
|
| ИСТОРИЈА ПИСМА |
|
Poslato od: mors - 16-02-2013, 07:05 PM - Forum: Istorija
- Odgovora (21)
|
 |
Претече писма
Споразумевање пре појаве писма – кинетички покрети - говор помоћу руке, ноге и главе – споразумевање наших предака пре 100.000 година
мнемотехничка средства - подсетници у говору, предмети за подсећање уместо записивања (чворови, нанизане шкољке и рабош)
чворовно писмо – о дрво или једну главну траку, везиване су друге траке разне дужине, ширине и боје
усавршили и користили јужноамерички Индијанци
Назива се још и капуи (перуанско писмо) – у употреби код племена Инка до 16. века
значење се одређивало према начину везивања чворова (једноструки, двоструки...), према бoји траке, удаљености од траке итд.
шкољке – нанизане разнобојне, различитих величина, дебљина и боја - служиле су само за подсећање у говору, улога им је била тренутна – свака је била носилац одређеног значења – могле су да послуже само једном, када их говорник пребира по рукама присећајући се шта има да каже, после су служиле као украс (појас), амајлију или као новац
рабош - најраширеније мнемотехничко средство, код Германа, Скита, Скандинаваца, Монгола, Словена, Кинеза, Египћана
рабош – штап, најчешће сачињен од врбе, тополе или другог мекшег дрвета, дужине 20-80 см
у нашим крајевима користио се на следећи начин: лесков штап одређене дужине расцепљен је уздуж, до ¾ дужине – дужи део звао се квочка и остајао је код продавца или онога коме се нешто дугује, а краћи део звао се пиле и њега је добијао онај који узима дуг или робу. Када дужник узима поново робу, предаје продавцу своје пиле а овај га прислања уз квочку и направи на њима зарез – приликом обрачуна оба дела се прислањају један уз други и морају да се подударају - приликом исплате дуга, оба дела рабоша се ломе и бацају у ватру
Рабош је и данас у употреби код неких народа у Африци, Аустралији и Кини
|
|
|
| dobra ideja |
|
Poslato od: bili - 16-02-2013, 06:38 PM - Forum: Predlozi i sugestije
- Nema Odgovora
|
 |
Ucestovao sam na nekom vrlo posecenom politickom sajtu i forumu.
Tamo je solidno reseno pitanje vredjanja, miniranja, menjanja tema i sl. i to na vrlo jednostavan nacin.
Svaki tematski tekst (iznad) kao i komentari (ispod) imaju BROJAC sa + i - OPCIJOM.
Svaki registrovani ucesnik moze a nemora ( svi su uglavnom koristili) ocenjuje tekst i komentare sa tim brojcanikom.
Ako neko skupi 7 minusa (crvene boje), brisu mu se samoglasnici (iz teksta ili komentara), tako da svi vide misljenje vecine.
VAZNO je da se plusevi i minusi potiru i vidi samo RAZLIKA (+ ili-).
Postoji i dodatna mogucnost za autora teksta (ako zeli), da spreci skretanje sa teme, postavkom reci SPIN umesto skrenutog komentara (koji se klikom misa moze otvoriti).
|
|
|
| TRAGACI ZA BLAGOM I MAGIJSKI RITUALI !!! |
|
Poslato od: grotagold - 16-02-2013, 05:52 PM - Forum: Razno
- Odgovora (41)
|
 |
Imam namere da pokrenem jednu temu o kojoj se ovde ne govori i koja podpada pod mistifikovanu oblast i "tabu temu" za sve one koji su iole malo upucenu ili pak sami bili posmatraci ili korisnici i ovih OPASNIH METODA a posebno bih se osvrnuo na sve one kojima se sugerise da iste rituale primenjuju kao "siguran nacin" za otkrivanje i pronalazanje onog cemu su se usmerili da iznedre iz utrobe zemlje.
Pre zapocinjanja razrade svega sto imam namere da napisem da se nesto razumemo. "CELA OVA TEMATIKA NEMA ZA CILJ DA PROMOVISE NA BILO KOJI NACIN I METOD RADA VEC DA UKAZE NA VELIKU STETNOST I NESTRUCNOST RADA KAO I NA MNOGOBROJNE ZLE NAMERE POJEDINACA , GRUPA KAO I NA PREVARE SVIH VRSTA"
Ali bih pre svega zeleo da cujem misljenje administratorskog ospoblja ovog foruma da li da zapocinjem ovu tematiku ili ne / jer da se trudim da nesto pisem a da mi admin obrise bez obrazlozenja to bi bio onda uzaludan i jalov posao. Tako da molim iste da se oglase imam li podrsku za ovu temu ili ne
|
|
|
| Kupujem FISHER |
|
Poslato od: vusta - 16-02-2013, 11:24 AM - Forum: Kupujem
- Nema Odgovora
|
 |
Kupujem polovan Fishr 1270 ili 1280 u ispravnom stanju po povoljnoj ceni
|
|
|
| SUMADIJA |
|
Poslato od: marduk1 - 14-02-2013, 09:27 PM - Forum: Zanimljivi lokaliteti
- Odgovora (28)
|
 |
Zapocinjem ovu temu iz razloga pre svega sto zivim i poreklom sam iz ovog kraja, plus poceo sam da se intresujem za ovaj hobi pa sam primeto da Kragujevac i oklina skoro uopste nisu aktuelni, osim naravno Rudnik planine o kojoj je puno bilo reci, pa bih zeleo da objedinim sve koji su iz ovog kraja ili su svejedno zainteresovani da se pre svega upoznamo, razmenimo misljenja, iskustva, pomognemo jedni drugima...isto tako sam primetio da su klesani znaci na stenama veoma zastupljeni u istocnoj srbiji, zatim juznoj srbiji i makedoniji, dok ih u ostalim podrucjima gotovo i da nema. Poznajem puno starijih ljudi u ovom kraju, dosta prica i legendi, puno sam i obisao, ali nigde niti jednog jedinog znaka..no sve u svemu ja bih da se za pocetak usredsredim na pricu o Rudniku, kao srednjevekovnom rudniku srebra, zatim takodje brojna utvrdjenja na toj planini..dok sto se tice rimskih nalazista sa druge strane imamo podrucje prema Jagodini, planina Juhor, sela u podnozju Juhora i potez ka Gledickim planinama...jos samo jedna napomena..ZAMOLIO BIH POJEDINCE KOJI OSECAJU VISAK BESA I NEZADOVOLJSTVA DA IZADJU MALO NA VAZDUH, DZOGING ILI SLICNO, DA NEBI MEDJU NAMA OVDE KRUZILA NEGATIVNA ENERGIJA I KOMENTARI TE VRSTE...
|
|
|
| za kosaca |
|
Poslato od: paja - 14-02-2013, 08:45 PM - Forum: Oglasna tabla
- Odgovora (3)
|
 |
pozdrav kosac ako moze pomoc uklesana saka u steni oblika jajeta velicine oko metar i po iznad stene kolski put a iznad nega livada ispod oko kilimetar protice reka jermapirotski kraj pozdrav
|
|
|
| ZA KOSCA |
|
Poslato od: marduk1 - 14-02-2013, 07:29 PM - Forum: Oglasna tabla
- Nema Odgovora
|
 |
Pozdrav druze, nismo se culi od nove godine, ne znam da li citas PP, pa sam resio da ti se obratim ovako, racunam lakse ces videti..zivim u Kragujevcu, poceli smo pricu neku u vezi Rudnik planine...blizi se lepo vreme pa sam hteo nesto konkretno da isplaniram..javi se na PP...
|
|
|
|