29-06-2013, 11:28 AM
Pozdrav svim tragačima a posebno Grotagold-u i ostalima koji imaju Minelab GPX-5000. Želeo bih da iznesem neka zapažanja vezano za isti "famozni" detektor. Imam problema pri korišćenju tajminga Coin/Relic(ne mogu da uradim Ground Balance u većini slučajeva) a isti tajming mi je potreban jer "lovim" duboke i velike mete. Dalje, primetio sam da raspon signala mete ne ide samo od "pada/diže"(za dublje i veće predmete) do "diže/pada"(za sitnije predmete) već tu imamo i "ravan signal koji se diže"(za staro gvožđe-eksere sa Mono-sondom) kao i "škljocav zvuk"(za sitnije a dublje predmete sa Mono-sondom). Skoro sam radio na terenu sa mnogo krša-starog gvožđa i desilo se da skoro da nisam imao signal mete već samo diskriminaciju(sa DD-sondom) pa se pitam da li Minelab GPX-5000 može da se oporavi od krša na takvom terenu i registruje željeni signal i koliko daleko mora da bude meta od krša da bi bila registrovana(ne zanimaju me vazdušni testovi i ciljana zakopavanja) već samo slučajevi u praksi. Primetio sam i da opcija na prekidaču Coil/Rx na Mono u radu sa DD-sondom ne donosi ništa što se tiče dubine a diskriminacije tako da to otpada(bar što se tiče mene). Ima li neko zapažanja vezano za probleme koje sam naveo?