31-01-2025, 01:49 PM
Strelica
|
01-02-2025, 11:44 AM
Na putu pravom gdje strelica vodi, hajduk spava sa blagom svojim. To ti je rjesenje zagonetke sa slike.
01-02-2025, 11:55 AM
Gorski Vuk. Hvala na odgovoru. Samo ne znam da li da shvatim kao humor, posto se reci rimuju, ili kao pravo znacenje ove strelice. Inace, ovo je samo deo mape.
02-02-2025, 08:16 AM
Postovani,
Ne, ozbiljan sam. Taj znak pored strelice oznacava i u turskoj i jermenskoj i nasoj, cak i spanskim i karipskim gusarima znak sahranjivanja, smrti. I njegovo znacenje je da je sahranjen razbojnik, gusar, ili na nasim prostorima hajduk sa svojim blagom. Vjerovatno je nastradao u nekom okrsaju a njegova braca po oruzju su njegov dio sahranili sa njim. Da je strelica sa obicnom jednom linijom oznacavala bi pogresan smjer i da se treba ici u pravcu repa. Ovdje je puna strelica, ali na njenom desnoj liniji su tri crtice, sto bi obicno znacilo da je u blizini. Posto su crtice na desnoj strani a ne preko cijele strelice, a i znak mrtvog hajduk je pod kosim uglom u odnosu na strelu, sto bi inace znacilo i da je sam znak bez strele da se trazi pod uglom od 45 do 60 stepeni, u odnosu na znak. Dalje primjetio sam i rupu na crtezu, da li je namjerna ili slucajne znam. Volio bi vidjeti prave slike sa terena. Ako je namjerna onda mjenja pricu. U tom slucaju izmjeri prstima razdaljinu od rupe do znaka mrtvog hajduka i broj koji dobijes su koraci, e sad te tri crtice koje obicno oznacavaju da je u pitanju 4,5m daljina, sad bi se pretvorile u korake x 3 duzine da se nalazi grob. Jedan znak mjenja cijelu pricu. Postoje i lazni znakovi koji su tu da zbune, navedu na pogresan trag ili da razbijas glavu. A nekad je tako prosto. Ako je strelica lazan znak, onda je grob tu 4m u okolini. Ako nije strelica i rupa lazan znak, imas tri duzine puta do groba. Ako imas jos znakova prilozi da vidimo cijelu pricu. |
|
|
Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)