Zdravo mucic2
Ne nije ovo nigde opisano, ovo sam ja licno gledao svojim ocima. Blizu tog mesta se nalazi zlatna zila.Vec sam objasnjavao kada se ona lomi i ne bih se vracao na tu temu sada. Ako zelis da radis ispiranje ili pak kopanje zlatne zile moras biti mnogo uporan i vredan samo velikim radom i trudom se dolazi do reziltata.Pogotovu oko trazenja zlatne zile. Naravno potrebno je imati dosta znanja o mineralima i nacinu "vezivanja" zlata.
Pozdrav
[/quote]
Pozdrav kosac,
Sve je to meni poznato posto je to moja struka a i skolu sam zavrsio iz oblasti rudarstva a neposredno sam poslom vezan za isto, tako sto se tice znanja mogu da kazem da mi to ne manjka ali ipak svakako treba cuti i ostale jer covek se uci dok je ziv.
Ne planiram da radim neko iscrpno iskopavanje zlatnih zila,vec samo hobi traganje za ovakvim grumencicima samorodnog i to na suvo jer kao sto si naveo treba prepoznati teren(sastav zemljista,boju i eruptivne naslage Timocke eruptivne zone,jer ceo ovaj kraj je bio veoma nestabilan i vulkanski aktivan dolazilo je do cepanja tla tj. raseda koja se punila lavom i nama sad bogato mineralima bakra i ostalih pratecih elemenata iz periodnog sistema koja uspesno ekplatisemo... da sad ja nebih duzio) gde bi to moglo biti.
Pozdrav svima. Ja sam nov u ovom ,hm kako da ga nazovem,poslu ili hobiju,mada bih vise voleo da je u pitanju posao. Proslo leto sam bio 16 dana na ispiranju zlata na Todorovoj ,Grabovoj ,Crnoj reci. Od opreme sam imao samo garnerove ispitake ,asov, motiku i manje sito.E sad tu se uvek upozna dosta ljudi sa raznim pricama o ispiranju, uglavnom ,moj najbolji dan je bio prvi kada sam u cetvrtom ispitaku nasao grumen 1,2grama. Moram naglasiti da je bilo bas losih dana, uglavnom sve u svemu to sto sam isprao je bilo dovoljno da se pokriju troskovi puta i kampovanja ukupno 5,3grama isprano. Ono sto me interesuje a verujem da ovde ima ljudi koji vec imaju to iskustvo koje bi hteli podeliti je sledece. PLANIRAM VEC KRAJEM MARTA DA SE ZAPUTIM NE PEK OD BLAGOJEVOG KAMENA PA SVE DO BRODICE,PITAM SEBE I VAS DALI SE ISPLATI I DALI COVEK MOZE UZ RAD OD 7,8 SATI DNEVNO DA IZVADI 1 GRAM NA DAN. AKO MOZE TO VEC STVARA USLOVE DA COVEK RAZMISLI O POLUGODISNJEM ISPIRANJU. SA NADOM U ISKRENE ODGOVORE POZDRAV ZA SVE.
Samo sreca, moze u jednom danu da ti se posreci za ceo Zivot 8)!!!
ZDRAVO JOS JEDNOM. INTERESUJE ME DALI JE VECA KONCENTRACIJA ZLATA NA PEKU ILI NA NJEGOVIM SASTAVNICAMA TJ. POTOCIMA. TAKODJER NA KOJOJ DUBINI SE VEC MOGU NACI SOLIDNIJA LEZISTA. JA SAM NALAZIO CESTICE U KORENJU ISCUPANIH BILJAKA UZ OBALU NA SPOLJNJOJ STRANI KRIVINE,KAO I NA DUBINI OD 50 DO 70 CM.DAKLE NAGLASAVAM NA SPOLJNOJ STRANI A NE UNUTRASNJOJ. DALI BI NEKO MOGAO DA POMOGNE SA SAVETOM. POZDRAV.
HVALA MUCIC 2 , I SD 2100 NA SAVETIMA I CESTITKAMA. NE MISLIM DA JE NEKAKAV USPEH ISPIRANJE OKO 0,4GRAMA DNEVNO. NARAVNO DA BIH SA PUMPOM I VESERAJOM IZVADIO VECU KOLICINU ,ALI ZA SADA SE SVE SVODI NA ISPITIVANJU DALI SE POSAO ISPLATI, JER KAKO SAM REKAO JEDAN GRAM DNEVNO STO IZADJE 30 GRAMA MESECNO JE SOLIDNA OSNOVA DA COVEK KRENE CELO PROLECE I LETO NA ISPIRANJE. POGOTOVO ZA ONE KOJI NEMAJU POSAO. PO MENI ZA TERENE OKO PEKA NAJ BOLJA VARIJANTA JE MOTORNA PUMPA SA VESERAJOM INSTALIRANA NA KOLICA SA DVA PNEUMATIKA OD 26 CM. MOZE SE LAKO MONTIRATI I PRICI MANJE PRISTUPACNIM MESTIMA.[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Mjmsn7EHKx0[/youtube] EVO NA PRIMER OVO . MEDJUTIM JOS NISAM DOBIO ODGOVOR DALI MOZE GRAM DNEVNO. 2011 GODINE BIO SAM U KUCEVU KOD DEDA STOJANA VELICA DA SASLUSAM NJEGOVA ISKUSTVA. PO NJEMU I SA 500 KG ISPRANOG MATERIJALA MOZE SE GARANTOVANO DOBITI GRAM. MADA NIKO TI NISTA NE MOZE GARANTOVATI. COVEK MI JE SPOMENUO JOS NEKA NAVODNO DOBRA MESTA ALI JA TAMO JOS NISAM BIO. EVO JEDNOG, DALI NEKO ZNA GDE SE U TOM DELU NALAZI BRDO BLOZ.
Da ovo jeste naj slikovitiji prikaz gde se talozi. Hteo sam da kazem nesto u vezi ovih veseraja sa motornim pumpama,pa njihova cena se krace od otprilike 500 dolara do dve tri hiljade. E sad jedina solucija je da covek napravi sam nesto slicno i kupi pumpu. Mada pitam se dali su to velika ulaganja za posao koji ti nemoze doneti cetrdesetak evra dnevno.Zato sam i postavio pitanje mozeli se isprati u proseku jedan gram dnevno , jer sam cuo prica moze jedan, moze cetri a moze i nista.
Zdravo.
Niko nemoze da ti da precizan odgovor,ti moras sam da znas iz svog iskustva koliko si kubika peska i sljunka preturio preko svojih ruku i sta si nasao i onda da se preracunas koliko si mogao da da preradis materijala sa nekom savremenijom masinom.Vrlo je vazno i da izaberes pravu masinu za tvoj teren posto nepostoji univerzalna masina koja moze sve da radi i na svakom mestu.Video si u predhodnom postu da ovaj klub koristi sve moguce metode za ispiranje.Svako mesto je prica za sebe.Ipak cu pokusati da ti dam odgovor na tvoje konkretno pitanje.Pa ako ti mozes sa tanjircetom da isperes jedan gram dnevno ,verovatno se sa pravom masinom moze isprati sigurno pet grama, pod uslovom da ima dovoljno peska i slunka i naravno dovoljno vode da obezbedis za pumpu.Na mestima koje ti pominjes a to su potoci koji leti nemaju dovoljno vode moraju se koristiti drugi metodi.Znaci dobar alat na dobrim mestima i u dobrim rukama dace rezultate.
Pozdrav.
Teme: 0
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Pozdrav za članove foruma.
Tema je jako dobra pa pošto se i ja bavim time evo nekoliko saveta iz mog iskustva.Kada ispirate ručno onda se možete zavlačiti po svakakvim mestima pa i jako malim potocima sa jako malo vode,mudrost je pronaći dobro mesto.Tu se dešava da u jednom ispitaku imate bogat sadržaj,a već u sledećem da ne bude ništa znači idete od slučaja do slučaja.Kod usisavanja morate prvo uraditi uzorak ispitakom pa ako ga ima onda počinjete sa usisavanjem.Dobra strana pumpe je ta što prevrćete velike količine peska i veće su šanse da nadjete zlato,a loša je što morate imati dovoljnu količinu vode za pumpu i sa njom se ne možete zavlačiti svugde što znači da na malim potocima nemate šta da tražite.Pored ovog morate imati i kolegu sa vama jer je posao poprilično težak i dok vi usisavate on ispitakom sumira rezultate pa onda vidite u kom pravcu treba da usisavate.Ovom mašinom možete pronači više grama zlata dnevno,ali nemojte zaboraviti da vam dnevni troškovi oko goriva i ostalog iznose oko jedan gram zlata pa Vi vidite gde ste u svemu tome.