Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ispiranje zlata na reci Pek
(14-04-2014, 09:17 PM)dado123 link Piše: evo..i ja sam se pridruzio svima. procitao sam ce o forum..od reci do reci..i nigne nenadjem nista o tome..kome se i kako sada prodaje samorodno zlato? takodje nenadjem nista o tome...gde i kako se to to radi u Vojvodini? Drina npr,Tisa,Dunav?
narvno da ne mozes zvanicno da prodas samorodno zlato sem ako nemas zvanicnu dozvolu pa ides u narodnu banku,citaj malo izmedju redova dosta toga pise o svemu
Odgovori
da dodam jos sto se tice vojvodine,imas temu gde moze da se nadje u vojvodini
Odgovori
(14-04-2014, 09:17 PM)dado123 link Piše: evo..i ja sam se pridruzio svima. procitao sam ce o forum..od reci do reci..i nigne nenadjem nista o tome..kome se i kako sada prodaje samorodno zlato? takodje nenadjem nista o tome...gde i kako se to to radi u Vojvodini? Drina npr,Tisa,Dunav?

Timpolok  Odg: SAMORODNO ZLATO
« poslato: 06.04.2014 u 00:35 »

"ЗАКОН О РУДАРСТВУ И ГЕОЛОШКИМ ИСТРАЖИВАЊИМА

4. Одобрење за ручно испирање племенитих метала

Члан 62.

Испирање племенитих метала и других минерала из речних наноса може
се одобрити и физичком лицу, под условом да све испране количине метала
месечно понуди Народној банци Србије по тржишним ценама.

Одобрење за ручно испирање племенитих метала и других минерала из
речних наноса које врше физичка лица, издаје се решењем Министарства".
...
Odgovori
neko je spomenuo majdanpek ja sam skoro bio na cuvenoj todorevoj reci cetvorica nas nismo nasli ni traga od zlata a tu smo bili ceo dan po meni ona nije uopste zlatonosna razgovarao sam i sa par mestana ljudi se krste kad sam im reko sta radimo bio sam u brodici i znam sta je samorodno zlato a znam i gde treba traziti i na kojoj dubini da ne bude nisi znao gde sta kako itd
Odgovori
BOR - Američka kompanija ''Fripor Mekmoran'' spremna je da u otvaranje novog rudnika bakra i zlata u Boru investira i do 5 milijardi dolara Ukoliko budući rezultati geoloških istraživanja u okolini Bora potvrde prethodna saznanja, američka kompanija ''Fripor Mekmoran'' spremna je da u otvaranje novog rudnika bakra i zlata, na ovom prostoru, investira i do pet milijardi dolara, potvrdio je u nedelju dr Dejan Koželj, direktor ''Friporta'' u Srbiji.

Reč je o jednoj od najvećih svetskih rudarskih kompanija, koje je u okolini Bora, na mestu zvanom ''Čukaru peki'', pronašla ležište od 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, čija je bruto vrednost, po sadašnjnim cenama na berzi, oko 18 milijardi dolara.

O kakvom se bogatsvu radi, najolje, bez sumnje, svedoči podatak da je u borskim i majdanpečkim rudnicima, za proteklih 110 godina rudarenja, dobijeno oko pet miliona tona bakra i neštoviše od 150 tona zlata. Pored toga, srednji sadržaj bakra u rudi, koju su otkrili Amerikanci, iznosi 2,3 odsto bakra i 1,5 grama po toni zlata.

Upoređujući to sa RTB-om ''Bor'', gde se trenutno eksploatišu rezerve sa najviše 0,4 odsto crvenog metala, to je samo još jedan od dokaza da su geolozi ''Friporta'' uboli bingo. Naruku im ide i to što se, po literaturnim podacima, ležišta sa jedan odsto bakra, pod uslovom da taj sadržaj prate odgovarajuće količine rude, smatraju izuzetno profitabilnim.

"Najranije, rudnik u okolini Bora mogao bi biti otvoren za pet do šest godina i u zavisnosti od veličine i kvaliteta ležišta, investicije za otvaranje rudnika mogu da iznose od nekoliko stotina do, čak, pet milijardi dolara. Uz to, jedan rudar, indirektno, kreira od pet do 12 radnih mesta u sporednim delatnostima", objasnio je dr Koželj.
Već naredne godine, ''Friport'' počinje podzemna istraživanja, kako bi tačno odredili veličinu ležišta i sadržaj rude u njemu. Koželj je dodao da ''Friport'' trenutno ima tri istražna prava u okolini Bora, ali i da se nada da će im buduća istraživanja omogućiti da dobiju pravo da istražuju još neke lokalitete u ovim krajevima, koji su, kaže, ''izuzetno obećavajući''.

"Do sada smo u istraživanja uložili 15 miliona dolara, ali će narednih godina ulaganja biti višestruko veća. Želimo i nadamo se saradnji sa RTB-om 'Bor''. Ali, na koji način, tek će biti tema budućih pregovora", podvukao je dr Koželj.

Otvoren Info centar u Boru
Kompanija "Rakita Eksplorejšn", ogranak američke kompanije "Friport-MekMoRan", otvorila je danas Info centar u Boru, gde će građani moći da se informišu o razvoju projekta istraživanja sadržaja bakra i zlata "Ćukaru Peki".
"Pokretanjem Info centra želeli smo da otvorimo vrata za dijalog sa svim privrednim činiocima u borskom okrugu, u cilju unapređenja saradnje i razmene ideja", rekao je prilikom otvaranja direktor Rakita Eksplorejšn Dejan Koželj.
Odgovori
Banda fasisticka .
Srbin mora lopatom i lavorom a oni kad se utale preorace ovu jadnu zemlju
Odgovori
Koloseum ako ti je za utehu i ja sam bio par puta i nista nisam nasao. Ali ne mozes sebe da poredis sa lokalnim ispiracima, oni poznaju potoke i znaju gde moze da se nadje a nama treba par odlazaka samo potoke da upoznas (gde su, kakvi su, dokle mozes kolima da ides itd) Po meni najveci preblem je na kojoj dubini je zlato i prepoznati po kamencicima da si na pravoj dubini. to bi trebalo da su rude gvozdja i olova koji su teski. Nekad su ispiraci na Peku trazili rudu samorodnog olova Zivak. Svejedno ne gubi nadu ....Ja cu naci zlato ....milom ili silom!!!!
Odgovori
pardon ...Zivak ja amalgam samorodnog zlata i ima u sebi zivu....
Odgovori
Spremite alate stize zlatoooooooo
Odgovori
Jeste crnjak al bi trebalo da bude makar neke vajde od ovih kisetina
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)