Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podvodna arheologija i Operacija "Dunavski vilenjak"
Poštovani članovi foruma,da li je neko upoznat s lokalitetom potopljene flotile Kriegsmarine kod sela Prahova?U pitanju su brodovi Bramberg,Uskok i dva minopolagača UI110 i UI106.Pomenuti brodovi bili su deo crnomorske flotile,koja se pod borbom povlačila sa Crnog mora tokom Dunava prema Jugoslaviji i krajnje Nemačkoj.Pošto je Rumunija kapitulirala to im je dodatno otežalo položaj,bili su izloženi artiljerijskoj vatri s rumunskih obala i gubili su brodove jedan za drugim.Do Prahova je pristigao mali deo brodova,tu su se ukotvili 1.Septembra 1944. godine i pokušali s dve korvete da se pod borbom probiju kroz Gvozdena vrata i dalje Đerdapsku klisuru ali su se povukli zbog jake artiljerijske vatre s rumunske strane.Admiral Zib,glavnokomandujući flotile odlučuje da potopi preostale brodove i čini to 5.Septembra,pokušavajući da trupovima brodova zagradi na Dunavu prolaz brodovima Crvene armije.Pomenuti brodovi učestvovali su u opreacijama na Crnom moru i dalje,rekama Ukrajine i Rusije.Branberg je bio bolnica,na njemu se nalazilo 1600 teških ranjenika i iz neobjašnjivih razloga,ukoliko je priča istinita,poslati su na dno zajedno s brodom.Ko je zainteresovan za artefakte militarije a možda i nešto više od toga,može tamo da oproba sreću...
Odgovori
Pozdrav !  ronio sam licno oko par olupina i snimao podvodnom . kamerom. Tu vise nema sta da se trazi a i nebi preporucio nikome da roni tek tako po tim olupinama posto su pune neeksplodiranim minama ,raznog kalibra kao i podvodne mine koje se skoro vide sa povrsine koje su pricvrscene za trupove tih brodova . Koliko ja znam jedan brod posle rata su Rusi izvadili i pokusali jos jedan ali neuspesno posto su se aktivirale mine u tom prvom je bilo ono sto svi mi ovde trazimo to jest pokusavamo da nadjemo po svim budzacima i kojekavim mestima .  Veliki pozdrav  i poslusaj moj savet ne cackaj tu jer ni malo nije naivno ni sigurno za bilo kakvu pretragu .
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)