Pa pisaću jednom o tome opširnije, ali evo sad zamisli: velika žila kvarca, sa komadima zlata u njoj... kruni se, krune je vremenski uslovi, korenje drveća itd... Kiše spiraju sav taj materijal na dole, i recimo da baš tu prolazi neka reka, i to sve nastavlja da se kreće nizvodno, i te nanose nazivamo aluvijalnim nanosima, aluvijalom ili kako želite. I sad zamisli da u reku sa te stene upada komad zlata od 10 grama, i komad zlata od 0,2 grama... Odma ti je jasno da ovaj komad od 10 grama neće daleko otići, voda ga neće lako nositi, a ovaj od 0,2 će ići već lakše, pogotovo kada krenu jače vode u proleće ili pri nekoj poplavi... a o prašini i da ne pričamo - prašinu sa Homolja možeš naći i u Dunavu, ako ne i u Crnom Moru ;D
I to ti je druže moj osnova nalaženja baš tih "žila", dakle penjaćeš se uz reku i komadi će postajati sve veći i veći, sve dok u jednom trenutku ne prestanu da se pojavljuju, ili opet počnu da se ponavljuju manji, od neke žile još uz reku - i tako znaš da si prošao to mesto sa koga se krunilo zlato, i onda se naravno vraćaš ;D I samo sa tom informacijom možeš mnogo postići, ali treba znati i ostale stvari, jer možeš biti nadomak velikog otkrića a da ga zaobiđeš, možeš da prestaneš da nalaziš velike komade, i staneš i počneš da tražiš levo-desno uz planinu i vidiš da nema stene sa zlatom, a da ne znaš da ga donosi podzemni potok neki... I druga razna scenarija, ovo je samo primer bio, ima tu još faktora - kao što rekoh pisaću jednom, samo sam lenj jako xD Ali kad tad ću se zainatiti.
Jel to tvoje?
P.S: Nadam se da me niko neće pogrešno shvatiti i uzeti ovo kao neko nadimanje znanjem ili pokazivanje da sam pametniji ili iskusniji... Prvo: iskustva nemam apsolutno nikakvog xD a drugo: za sve što znam mogu da zahvalim nesebičnim ljudima koji stavljaju informacije na internet, dele svoje znanje, na YouTube-u, na ovom forumu i raznim drugim mestima, i baš zbog toga smatram da nije u redu da te informacije sebično držim za sebe, kao što vidim da i neki od vas ne drže svoje, pa mi je još draže podeliti ;D
Ali apsolutno ti nisam odgovorio na pitanje xD Okej... prvi jednostavni odgovor bi bio: Tu je neko već bio i pokupio zlato... To bi bio neki scenario sa ljudima... A ako pričamo o prirodi, zašto bi došlo do toga, na to sam mislio pod onim "ima tu još faktora"... Evo par primera:
1. Moguće je da si prošao jedan onakav podzemni potok koji sam spominjao, ili žilu, jer ne mora da znači da će iz nje ispadati ne znam koliki komadi - sve zavisi od žile...
2. Moguće je da se veće zlato zadržalo negde uz reku, zbog nedovoljne snage reke da ga odnese dalje, a ovo sitnije je odneseno dalje vremenom, a nije bilo prilika ni za novo sitno zlato da bude doneto, zbog nedovoljne snage reke...
E sad, pod ovim drugim primerom postoje mnoge varijante zašto je to tako... Evo pokušaću da ilustrujem nešto, neće biti najbolje urađeno, ali valjda dovoljno da se razume xD (pogledajte u prilozima)
(sitnim tačkicama sam nacrtao sitno zlato, napominjem za one koji možda ne vide najbolje, pa im jedan od primera verovatno i ne bi imao smisla)
Na prvom primeru sam nacrtao dva vodopada... ne moraju to biti ogromni vodopadi, mogu i pola metra da budu visoki, i manje. Na izgled slični vodopadi, ništa posebno, verovatno kada bi vam neko ovde govorio o vodopadima i zlatu govorio bi isto o svakom vodopadu, kao da je isto pravilo za svaki... ali ne mora biti, već od nekih sitnih razlika u toku vode (dakle uglu pada, količini itd.) može da zavisi da li će tu biti zlata ili ne... Prvi vodopad koji sam nacrtao predstavlja jedan "slabiji" ili "sporiji", "lenji", kako god želite ;D Do njega reka donosi i sitne i krupne komade zlata. Svi komadi upadaju u njega, ali teški komadi ostaju u njemu i voda ne može da ih odnese dalje, zbog oblika rupe, ugla proticanja vode itd, nebitno; a manji komadi prolaze dalje, ne zadržavaju se, jer u toj rupi opet postoji neka mala turbulencija, dovoljna da izbaci manje komade napolje. Drugi vodopad na slici predstavlja neki "agresivniji" vodopad... Do njega dolaze krupni i sitni komadi zlata kao i kod prošlog,
ali, turbulencija vode u ovom vodopadu je takva da veći komadi zlata npr. udaraju o okolno kamenje, matičnu stenu itd. i lome se (da, zlato može da se slomi - pisaću jednom i o tome) na manje komade, sve dok ti komadi nisu dovoljno mali (u nekim slučajevima i prašina, zavisi od vodopada) da voda ima snagu da ih izbaci iz "vrtloga". E sad... kako znati iz gledanja vodopada kakav je tip i da li će se tu naći zlato: teško, maltene nikako ;D S' obzirom na sve faktore koji su tu u igri, najlakše je jednostavno testirati svaki vodopad, jer je on potencijalno isplativo mesto za traženje, u odnosu na kopanje na bilo kom mestu u reci.
Na drugoj slici sam prikazao ofrlje kako može da izlgeda pad reke/potoka i gde bi se zlato nakupljalo... zlato će zbog svoje težine pasti na dno prvom prilikom koja mu bude ukazana ("gde je mirna voda"), a tokom reke će naravno težiti da ide na dole, te ćete ga teško naći na nekom većem padu, osim ako je na putu do dole, ali šanse da ćete naići na tako nešto su vrlo male, te se na to ne troši vreme... U pitanju su takođe finese, i mislim da bi bilo suvišno određivati ugao pada reke/potoka i zaključivati da li tu vredi kopati, a i tu ima izuzetaka na pravilo - dakle neke stvari su jednostavno suvišne za trošenje vremena na njih, ali definitivno treba imati u vidu da ako npr. nakon 100-200 metara oštrog pada nailazimo na relativno "ravnu" reku, baš na početku tok "primirja" toka će se maltene sigurno naći zlato, a po "ravnim" (stavljam navodnike jer naravno da nije ravan tok, mora biti neki ugao da bi voda oticala) tokovima će zlato najčešće biti ravnomerno raspoređeno, naravno prateći ostala pravila raspoređivanja. Eto dakle, treba gledati i neka vertikalna pravila osim ovih klasičnih: zavoj reke, iza kamenja itd. ;D
I eto, možda se baš tebi desilo da se jedan od ovih primera našao uz reku... možda i nešto skroz treće

Ja sam ovo grubo objasnio, zato što jeste opširno i može se dosta pisati, a osim toga ima dosta izuzetaka pravilima, tj. nisu izuzetci, nego još neke stvari mogu da igraju ulogu tu, i zbog tih stvari da zlato uopšte ne bude tu... I ne treba zato bataliti posao ili se razočarati, već treba učiti ta pravila što više, a onda već kad se izađe na teren i testira i vidi, moći će razuman čovek da odredi šta se tu dešavalo u proteklom vremenu, zašto tu ima/nema zlata, šta mu to govori, gde dalje da traži itd... Dakle pravila postoje, ali treba se i mozak uključiti jer bi za neke stvari trebalo mnogo više vremena za povezati preko pravila naučenih na pamet, nego kada neko zna generalna pravila, gleda, testira, i pomoć u skupljenih informacija i pređašnjeg znanja dalje razmatra situaciju

Opet, ne pokušavam da uzdignem sebe ni slično, samo prenosim informacije i širim bogatsvo (znanje) ;D A ako želiš još nešto da pitaš, neki detalj ili drugo - slobodno pitaj, ti i bilo ko... Znam da mnogo kucam, ali takve su teme, šta ću; ovo je bar korisno što se trudim, jer će neko videti i iskoristiti (nadam se) - bolje nego da se raspravljam sa nekim oko gluposti na internetu (što sam pre često radio, a i u našem narodu generalno se to često radi), pa kucam romane, jer od toga nema ništa, samo izjedeni živci ;D