Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
za pištolje i sečen kamen
Evo da znate za secen kamen kako naci i pistolje .mesto gde se nalazi je blizu jednog davno porusenog grada a zatim su turci sekli odnosno vadili da bi na tom istm mestu utrdili svoje utvrdjene  a ono je tu blizu na pukomet ,u tom mestu ima kladenac i nekoliko korita ,iznad kladenca videces malu rovinu(padinu) u njoj nema voda idi po nju  pravo i doci ces do stenu kja je puknuta jedan arsin i siroko koliko ruku da provuces sa obe strane pukotine su po jedan pistolj sedlo je iznad te stene a prosecenik je nesto drugo a i on nije daleko1 km nadesno od pistolji a taj kamen zvono je nesto trece.pozdrav
Odgovori
Da Laki mislim da se slaze tako neshto......
Pozdrav
Odgovori
Ima kod mene 2 kamena relativno blizu jedan do drugi,oba su presecena,cime,ne znam. samo znam da su ogromni i da mesto zovu prosecenica..
Odgovori
(08-03-2014, 08:33 PM)plandzija link Piše:Vidis BrankoV ,taj secen kamen bi mogao da bude isti onaj ,,prosecen ,,kamen iz one druge price. I tamo se pojavlulju dva pistolja itd. Poznajem potomke ljudi koji su jos pre vise decenija , pa mozda i citavog veka, pronasli u tom proseku izmedju dva dela kamena vise od sto kilograma turskih zlatnih novcica . Do sad nisam naisao ,cak ni u pricama ,na ovako bogatu ostavu. Prica je sto posto tacna.Provereno. Bio sam kod tog prosecenog kamena . Kamen je dosta veliki .Jedno 5 m u visinu i deset -petnaest u sirinu. Raspuknut po sredini,malo ukoso,kao da ga je neko presekao na dva dela. Ta pukotina je sirine oko 60-100 cm i u gornjem delu je bio uglavljen kamen koji je veoma podsecao na zvono. Cak je bilo moguce zaljuljati ga isto kao i zvono i on bi se klatio dvadesetak sekundi. Pare su bile tacno ispod ,,zvona '' i pronadjene su sasvim slucajno.
U mojim spisima pise : ,,Trazi gde se sastaju potoci ima kamen kao samar i na njemu sovra nacrtana na sovru sedam leba ,sedam tanjira i sedam lozice . Od gde visi noz lanac vodi do zvono  sa zlato. Odavde trazi livace kao dobra basta u njoj dva kamena kao dva vola da leze na desnu stranu prepasan kamen......"
Kad sam ja tamo bio zvono je jos uvek bilo u zivotu (vise nije) i nasao sam i dva vola i prepasan kamen I vecinu drugih stvari koje nisam pomenuo (mecku itd.) .Nisam nasao kamen kao samar i sovru ali su mi mestani rekli da se taj potes zove ,, Samar '' sto znaci da je kamen nekad zaista postojao.
Sto se pistolja tice nisam ih nasao. Kod mene pise ,, ...potkaci se malo ne vidi de od kladanac dva kamena kao dva pistolja gadjaju jedan u drugi ..."
plandjijo kazeš da si bio nato mesto što nepokupi druge ostavice a ima ih dosta.........poz....
Odgovori
Sad ih vise nema.
Odgovori
jbg.............hahaha Nekad čovek nema sreću pa to tije......
Odgovori
Pa sta cu vam ja kad sam ja tamo stigao prvi. Zelim vam vise srece drugi put ali na nekom drugom mestu. Ili ,kad malo bolje razmislim,ima tu jos ono kod pistolja koje nisam nasao jer ih vise nema. Nasao sam kladenac nalazi se tacno preko reke gledajuci od prepasanog kamena a i preko reke gledajuci od prosecenog kamena a i proseceni kamen je preko reke od prepasanog kamena?!.Ko ima plan shvatice.
Kladenac je na kraju male zaravni,iznad njega je strana brda pa onda opet relativno ravan teren.Dva kamena kao dva pistolja su bila tu negde .Tu se ne vide  od kladenca bas kao sto pise. Mestani su citav teren pocistili i vise nema nikakvog kamenja.Eto tu bi moglo da ti se posreci.
. Jedno 200-300 metara vise je vertikalna stena ,veoma karakteristicna sa veoma karakteristicnom pecinicom na visini od jedne trecine do vrha.Ispod je bila uklesana mecka visine jedno metar i po. Jos uvek se poznaju radovi nesavesnih tragaca koji su unistili ovu oznaku.A i onako vise nije od nikakve koristi. Sve ovo zajedno sa prosecenim kamenom i manastiristem nalazi se u krugu precnika jedan km. Nekih kilometar i po istocno na samom prevoju nalazi se cemerikova poljana sa onom vrtacom u kojoj je onaj kladenac koji u njoj i ponire.
Odgovori
ovo donegde je tačno samo drugi pištolji nisu tu kako ti kazeš........jer se nevide jer su voskom prekriveni...........
Odgovori
Ima je ta pecina,bio sam. jel ima nesto po zapisima u njoj?
Odgovori
I u ataru mog sela postoji toponim prosecen kamik i tu je po legendi neki bugarin nasao zlato i ostavio cobanu sto mu je reko put par dukata, obisao sam to mesto i nasao klesanu potkovicu znaci ima istine.A mesto nije ni blizu Staroj planini. Koliko sad u nasoj Srbiji pa i u okolnim drzavama postoje planine,brda,vrhovi ili prevoji koji se tako zovu,sigurno mnogo ali uz veran plan i rad na terenu mislim da moze dosta toga da se resi.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)