Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bronzano ili Bakarno koplje ?
U okolini Krusevca sam pronasao vrh bronzanog ili bakarnog koplja. Koplje je bilo na 40 cm u zemlji, planinski predeo. Veoma dobro je ocuvano. Patina mu je zelena. Suprotno od vrha - na vratu ima dve (jedna nasuprot druge) rupice verovatno da bi se pricvrstila drska drvena.. Posto sam nov u ovom poslu zamolio bih kolege koje su iskusne i koje poznaju materiju da mi pomognu i kazu sta misle: Kom narodu je pripadalo, koliko je staro okvirno i kolika bi mu bila novcana vrednost. Gledao sam po netu ali bas ovaj tip nisam nasao, pomalo mi lici na Keltsko , ali jedan mi je covek na nekom forumu rekao da je pre Ilirsko....    Srdacno vas pozravljam u ocekivanju odgovora. Hvala unapred. Dragan 06XXXXXXX0

Kontakte ne ostavljati u postovima već u privatnim porukama.
      Administracija

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
Ne bih rekao da je staro, uopšte.
Odgovori
(18-10-2013, 04:23 PM)bili link Piše: Ne bih rekao da je staro, uopšte.
POstovani Bili, jeste staro , veoma staro, u njegovoj neposrednoj blizini su nadjeni jos neki delovi takodje od bakra ili bronze ali polomljeno i neznatne velicine, npr deo narukvice ali mozda dva tri cm veliki..A i po obodima ostricama koplja se vidi trosnost i stalno mi se rune milimetarski delici, jer ga nisam konzervirao..sto se moze videti na slikama..Nema novih kopalja koja bi se raspala kad bi se malo jace prstima pocelo nalamati po ivicama.A i cemu bi ta koplja sluzila? Radi se o godinama pre Hrista samo me zanima misljenje strucnjaka, procena coveka koji zna tu oblast. I voleo bih da znam po cemu ste zakljucili da nije staro? Pozdrav
Odgovori
Pozdrav Dragane,
pogledaj na ovom linku skoro na samom kraju ima jedno koplje koje je mnogo slicno ovom koje si ti pronasao,bar mi tako izgleda na slici, ako je takvo radi se o prilicno retkom i vrednom arheoloskom nalazu:

http://www.gimnazija-senta.rs/m10.php?lang=srb
Odgovori
Ovo koplje je slicno tvom ,nalazi u gimnaziji u Senti

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
Dragane, mislim da je nemoguće da u zemlji ostane u tako dobrom stanju a da je iz bronzanog doba.
Bez ikakve je šare i ukrasa a onda su ukrašavali sve pa i sekire.
Gledao sam po internetu i našao slično - levo, šesta slika od dole :

http://www.sheshen-eceni.co.uk/pre_historic.html

Odgovori
A ja se Bili pitam jeno....ako nemoze da se odrzi predmet tako dugo pa jesu li ovi ovde izlozeni "kopije" ili originali. Ako su original ...gde su onda pronadjeni i u cemu su se ocuvali (neka staklena vakumska kapsula) ?
http://www.sheshen-eceni.co.uk/images/th...mg2dn1.jpg

Bio sam slobodan da uporedim ova dva koplja ovako kako se i vide pa neka slika sama kaze.

[Slika: thames-spearhead-03-img2.jpg]
Odgovori
Moze da bude i iz nekog od balkanskih ili prvog svetskog i sluzilo za barjak.
Odgovori
Ili je neko ceremonijalno koplje novijeg datuma.
Odgovori
(19-10-2013, 12:23 AM)vrbovac link Piše: Ovo koplje je slicno tvom ,nalazi u gimnaziji u Senti
Hvala postovani prijatelju na trudu. Koplja su identicna to sada vidim. Samo ono Sencansko u Gumnaciji je odseceno koso u tulcu. Do u detalje je isto. Po tipu , obliku , ama bas sve. Ja moje nisam zastitio jer se bojim da ga ne upropastim. Pa mi se po ivicama - bridu raspada pomalo, zrno po zrno bronze otpada, ali cu to uskoro resiti. Nameravam ga ovih dana poneti u neki Beogradski Muzej da vidim sta ce mi oni reci, i uputstvo kako ga konzervirati. Ima tu jos toga gde sam ovo nasao...(A lokalitet nepoznat totalno) Delovi parcad bronzanih grivni, narukvica itd. A ono sto mislis da ga je neko sarao u bronzanom dobu nije, ono je neko probao mehanicki da ocisti prljavstinu, meni na to lici, na poderotinu. Ne mogu ono biti nikakvi ukrasi, ko se malo razume u tretiranje metala, on to moze uociti. Hvala ti veliko zaista si mi pomogao. Pozdrav i sve najbolje ti zelim. Dragan
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)