07-10-2013, 06:42 PM
Postovani Milane. Doslo je do moje greske u kucanju( :-[) pa sam umesto zuto napisao belo i sada sam ispravio gresku. Neradi se o leguri zlata vec o prirodnom zlatu. A sto se tice "crnog zlata" secam se dogadjaja da je covek u starom debelom zidu podruma nekadasnjeg Turskog hana iskopao 7 manjih cupova uzidanih u taj zid ali je u njima pronasao nesto krupniji crni pesak kao sitan cumur neverovatno tezak kao da je zlato. Kada je sve cupove otvorio i video da je svuda isto , ostavio je tu 6 a sedmi je poneo kuci da proveri malo bolje. Nista nije uspeo da uradi jer je i nakon njegovog pranja i ciscenja sve ostalo i dalje crno. Vremenom je zaboravio na to ostavivsi ga u svojoj radionici kao uspomenu na pokusaj da nadje nesto i da se obogati sve do posle mnogo godina kada je kod njega naisao neki rodjak i kako to biva uz casicu starac spomene taj cup. Ovaj je hteo da mu pokaze i kada je video o cemu se radi zamolio ga da mu to pokloni pitavsi ga usput gde je to nasao i dali ima jos. Kada mu je starac to objasnio ovaj je otisao. Covek je posle hemijske obrade kasnije od crnog dobio zuto zlato i naravna stvar...postao prilicno bogat. Danas zivi u Australiji.Druga prica koja je vezana za nesto slicno je ta da je covek (zlatar po profesiji) nasao izvesnu kolicinu ...kasnije je pricao da se radilo o kazanu sa dukatima i resio da iste pretopi i izlije u tanje plocice u svojoj radionici. Tako izlivene (koje su postale crne boje) je naprosto iste pobacao po podu medju ostalu gvozdjuriju pa nedugo zatim kada su nasi "organi" nanjusili nesto i dosli kod njega da pretraze...a trazili su svuda i sve zivo prekopali..nista nisu nasli. Proslo je dosta godina od tog vremena i kada je vec bilo kasno za neku njihovu reakciju onako uz picence i u drustvu pitali ga gde je uspeo da sakrije to zlato koje nisu mogli da nadju a on im je onako seretski objasnio da su gazili po njemu ali nisu znali o cemu se radi jer kada se pretopi i (..............) !!! postane crno , sve dok se postupak ne odradi ponovo ali suprotnim redosledom pa se dobije cisto zuto zlato.
Ponesto sam uspeo da doznam o tim tajnama ali ne sve tako da sam jos neupucen u celu tajnu svega. Covek je naravno jos ziv i u punoj je snazi i poznajem ga licno ali jos uvek nije spreman (nezeli) da mi otkrije sve detalje. Njegovo je pravo da cuva svoje tajne.