16-09-2012, 08:31 PM
Nasa zemlja je bogata prirodnim zlatom , nekoliko reka u Srbiji ga imaju. U zavisnosti od procenta po toni ocenjuje se isplativost ispiranja bagerima. Reka Pek ,Zlatni Timok , druge reke i potoci imaju po 3-5 grama po toni aluvijalnog nanosa. Eluvijala ima negde oko 150 grama po toni. Nacini ispiranja su dobro poznati. Oni se ne razlikuju mnogo. Veoma je bitno da se zna gde se zlato nalazi i kako ga voda “ostavlja”. Treba znati da je zlato teze od vode 20 puta a od peska “skoro” deset puta.Tako da ta cinjenica govori mnogo o tome gde ga treba traziti. Zlato voda nosi samo kada su velike poplave. Ono uvek ide pravolinijski po koritu reka . Tako da ta cinjenica je veoma bitna u ocenjivanju mesta gde ce se ono taloziti.
Postoje nekoliko nacina ispiranja ali svi se svode na principu odvajanja sitnog od krupnog materijala i lakseg od tezeg. Nailazio sam na sve moguce metale , cak na zivu .
Velika nalazista se nalaze u eluvijalima a njih je lako naci ako se zna da….
Neznam da li ima interesenata za ovu temu ? Ako ima voleo bih da mi se neko javi pa da mu blize objasnim. Koliko vidim nema mnogo poseta na ovu temu! Nastavicu o rudnim zilama zlata ali samo ako ima interesenata.
Postoje nekoliko nacina ispiranja ali svi se svode na principu odvajanja sitnog od krupnog materijala i lakseg od tezeg. Nailazio sam na sve moguce metale , cak na zivu .
Velika nalazista se nalaze u eluvijalima a njih je lako naci ako se zna da….
Neznam da li ima interesenata za ovu temu ? Ako ima voleo bih da mi se neko javi pa da mu blize objasnim. Koliko vidim nema mnogo poseta na ovu temu! Nastavicu o rudnim zilama zlata ali samo ako ima interesenata.