23-08-2016, 11:45 PM
Pehina,u prilicnoj meri sam siguran da si u pravu sto se tice tumacenja samog znaka,ali je moguce da je taj znak kasnije upotrebljen kao jedno od obelezja ako je u blizini pravljena neka magaza... Mozda su smatrali da ako neko naidje na "potpis" te legije nece detaljnije istrazivati to mesto i okolinu... Tacnost tvojo predpostavki da su legionari u blizini zakopali neke cupove sa svojim platama,potkrepicu ja cinjenicom da su neki ljudi tu,relativno blizu tog znaka pronasli neke pare... Pa su plaseci se nekog prokletstva sagradili malu crkvicu
To sto su sagradili crkvu je svakako pohvalno,smesan mi je njihov strah od kojekakvog prokletstva. Skeptican sam po pitanju tih prokletstva. Hajduci su se,osim sto su pljackali turke,borili za ocuvanje pravoslavne vere i zato u skoro svakom zapisu stoju da ukoliko zelis da ti pare budu "halal" darujes crkvu... Mozda su hajduci,na neki svoj nacin verovali i bojali se Boga,ali nikako se nisu pridrzavali Bozjih zapovesti,ne kradi,ne ubijaj...
To sto su sagradili crkvu je svakako pohvalno,smesan mi je njihov strah od kojekakvog prokletstva. Skeptican sam po pitanju tih prokletstva. Hajduci su se,osim sto su pljackali turke,borili za ocuvanje pravoslavne vere i zato u skoro svakom zapisu stoju da ukoliko zelis da ti pare budu "halal" darujes crkvu... Mozda su hajduci,na neki svoj nacin verovali i bojali se Boga,ali nikako se nisu pridrzavali Bozjih zapovesti,ne kradi,ne ubijaj...