15-07-2016, 09:29 PM
(15-07-2016, 08:44 PM)dekisa link Piše: Druze Robin Hud svako ima prava na svoje misljenje i pretpostavke.
ja se sada izvinjavam ali mislim da taj,,NEKo,, koje ostavio nije bio sam vec se radilo o hajduckim druzinama koja je brojla svaka za sebe poveci broj ljudi a ne jednog coveka.Taj jedan covek nije mogao da placka dobro organizovane i obezbedjene turske karavane vec normalno i logicno vec druzina hajduka.
Svaka od tih druzina je imala svog vojvodi catu zamenike itd.
Koliko je meni poznato a mozda gresim postojale su 12 hajduckih vojvoda mislim da je svako od njih imao i svoju druzinu.
neznam za druge ali poznati su:Vlcan voivoda, Pop Martin, Altin Stojan, Dmitar Kalapcija, Hajduk Veljko drugi mi nisu poznati.pominje se i Stojan Karadza neznam nista u vezi njega.
Te hajducke druzine nisu radile samo na prostoru danasnje Srbije vec i na prostorima Bugarske, Makedonijenistapa i Grcke i Rumunije.
Ono sto su oteli od Turaka nisu sve mogli da nose vec nakon odredjene kolicine skladistili su u ,,Banci,, odnosno po pecinama i krili u zemlji i davali Kletve.Da bi to nasli morali su da ostave svoje tajne oznake koje su se razlikovale od grupe do grupe i da naprave planove mesta gde su ostavili.
To je moje licno misljenje mozda gresim neznam.
Pozz
Da bi to na
Postovani gospodine Dekisa,
Naravno da svako ima pravo na svoje misljenje, ali samo "misljenje" ! I ja ne sporim tvoje niti vecine Vas zadojenih silnim hajducima gde je 90 hajduka zatrpavalo neki ulaz 90 dana. Koliko Vi hocete da verujete u te bajke su samo Vasa stvar i u to ne ulazim. Od tih "silnih" hajduka, koji su skenjali toliko turskih karavana, izgleda da samo Vi znate a da nigde u nikakvoj Turskoj arhivi u Istambulu o tim nasim hajducima nemaju pojma niti su ikada culi. Veoma cudno jel te ? Cak ni toliki mudar i pismen covek Vuk Kradzic pa nigde ne spomenu ove tvoje hajducke vojvode da su igde egzistirali makar u ondasnjoj Srbiji, osim Koste Andjelkovica i Veljka, pa ni on ne spomenu niti jedan popljackan karavan od ove dvojice?
Da bude vece zlo, od svih spomenutih (bar ovde od tebe) niti o jednom nemate nikakvih dokaza da su ikada egzistirali ili ih imate rukovodeci se ovim nekakvim pisanijama po sveskama za domaci zadatak ?
Pojavi se do duse po neki potomak nekih od njih, ali ni ti nista ne znaju o njihovim cukundedovima ama bas nista.

Ok, hajde mi samo od svih nabrojanih , koji su meni nepoznati, bar se za tog Hajduk Veljka zna da je postojao, te mi za njega navedi makar jedno mesto ili jedan slucaj a da je i taj Veljkomir na nekome mestu "spopadnuo" jedan Turski karavan i popljackao im- toliko i toliko tovara blaga!? Mani ostale Vlcane;Martine ,Karadze itd. daj mi jedan jedini podatak o delovanju Hajduk Veljka i turskog karavana sa zlatom!?
Postoji moj gospodine Dekisa nesto sasvim drugo ali je to preduga prica za tebe i da ti je ispricam i ne da ti je ispricam nego da ti je dokazujem cinjenicama i ti bi ostao pri svome. Zato je najbolje da se zadrzim na mojoj temi jer najviše se "plasim" da mi ne zbiberite jos neki "minus" sa leve strane, jer mene toliko pogadjaju ti minusi da je to cudo jedno. Vidim u negativnom sam skoru izmedju pluseva i minusa pa cu verovatno sada da dobijem jos po neki minus te cu verovatno sa nekom kvotom minusa biti izbacen sa foruma!? :'( :'( :'(