01-02-2016, 01:18 PM
Mozda nekog zanima koliko se nekada vadilo zlata na dan a prilicno je pouzdana i tacna informacija ..pa da i to pojasnim. Posto sam pomenuo Mala Jasikova ...ja ne znam da li u tom potoku ima zlata ali znam da su iz tog sela bili poznati ispiraci zlata pre 100 i vise godina. Neka logika kaze da mora u blizini da ima i zlata, tesko da su isli peske do Peka vec su kopali u toj oblasti. Zato sam tamo i otisao. a koliko su vadili?! nije u tom kraju ...prosle godine sam danima bio u jednom potoku, ima zlata ali ne dovoljno da nadjem za ispiranje. svako jutro jedan deda(oko 80god) ujutru tera ovce u brdo javi se i uvece se opet javi. Kad sam nasao potocic Deda me pita :Nasao si? ...jesam, ali nista posebno ali daj sta das. Deda: Kako nista posebno, pa to je najjaci potok u Homoljama. ...mislim se ...pustio si me 5dana da preturam kamenje i da se pentram po brdima a znas gde ima zlata ...i cutis. ..ali to nije najjaci potok u Homoljama to znam. Pitam dedu ...kopao si pa znas? Deda: Ne, mene to ne zanima ali je moj otac u Kraljevini posle Velikog rata stalno kopao. Da skratim ....u tom potoku je radilo 9ljudi 3 ekipe po trojca i svaki dan je jedna ekipa vadila zlata da se napuni caura od puscanog metka, tada nisu postojale plasticne posude. Poslodavac je uzimao dve caure sa zlatom a njih 9 je delilo zlato iz jedne caure. Ja ne znam dimenzije caura ali to je neka istina. ...e sad .....oni su imali slabiji alat nego ja, verovatno bosonogi bili u potoku ... a ja ...imam sve pumpu, lopate, ispirace, cizme, rukavice, dobre tanjire ....imam sve i na pravom sam mestu ...Bogat sam!!! .........................ma ni slucajno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Da opet skratim, deda i ja smo kasnije zajedno isli u potok i ono sto je deda kazao da danas u potoku uopste nema peska ... i tacno je, samo u nekim delovima ima peska a peska je nekada bilo metar vise celom duzinom potoka, sad je tamo go kamen. Ja sam usao u dosta potoka i veoma veoma cesto sam cuo te iste reci "nema peska" to je najveci problem za ljude koji danas ispiraju, ali zasto je tako to je druga tema ....pozzzz za sve