05-07-2014, 05:36 PM
(05-07-2014, 03:29 PM)golub77 link Piše:Beha kazes da bogumili nisu jeli svinjetinu, otkud onda slika svinje (slike br. 8 i 9) na jednom od mnogih njihovih spomenika?
negdje sam čitao da nisu,ali eto i da jesu nema veze,ali se zna da su ih katolici bili i da su dolaskom turaka velikom većinom prešli na islam što znači da su današnji bošnjaci nasljednici tih bogumila,jer srbi su ostali u srbiji i nisu prifatili islam isto kao i hrvati,danas na mnogim forumima čitam svašta,tako na hrvatskim piše da je ovo oduvjek bila hrvatska zemlja i da su vladari bili hrvati što nema smisla jer se u poveljama spominju kao "dobri bošnjani",isto tako i na srpskim forumima i youtube isječcima nekih istoričara se ista stvar ponavlja,a ustvari se srbi i hrvati ne spominju u bosni,pismo "bosančica" u poveljama piše bošnjani nigdje se ne spominju da su srbi ili hrvati.ljiljan se zove bosanski ljiljan i raste na planinama igmana a sada gledam navijači zvezde imaju zastave sa ljiljanima i kao to je srpsko a taj ljiljan samo raste u bosni i simbol je bosne.istina je jedna,da je velika većina njih prifatili islam i vremenom izgubili indentitet i počeli se nazivat turcima.dolaskom austrougarske velika većina ih seli sa turcima zajedno (200 hiljada,ima u beču zapis pisao je mostarski muftija caru) a oni koji su ostali u beču se spominju kao bošnjaci i muslimani ,ima slika iz 1900 godine i piše na njemačkom "bošnjaci se mole".dolaskom jugoslavije titine totalno je izbrisan indentitet ovog naroda pa su se morali pisat kao srbi ili hrvati,kasnije se uvodi musliman.
ja znam da svaki narod sa balkana nema čistu krv i da ima svačijih gena u nama što je istina koju niko neće da prizna.ja ne želim svađu prouzrokovat na forumu samo sam izjasnio svoje mišljenje jer mi smeta svojatanje i negiranje postojanja bosne i njenog naroda kao samostalnog naroda te zemlje a ne da je to srpska zemlja ili da je ovo hrvatska banovina.