Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krst sa tri kruga
(04-07-2014, 08:29 PM)GROTAGOLD link Piše:Kolega Beha: Na slikama je iskljucivo nadgrobni spomenik skupa sa nadgrobnim plocama koje su se nekada tako i postavljale. A to sto nema pored njih i spomenika neznaci da ih nije bilo. Malo zbunjuje polozaj ploca jer nisu u skladu sa spomenikom (spomenicima) ali se verovatno radi o raznim hriscanskim kultom pravca okretanja pokojnika I O GROBLJU KOJE JE OCIGLEDNO KORISCENO U DUZEM VREMENSKOM PERIODU I SA DRUGACIJIM KULTURAMA I OBICAJIMA TADASNJEG ZIVLJA SA TOG PROSTORA. Oznaka je stilizovani oblik krsta i cest je kao ornament iz tih starijih vremena.
Sto se tice samog terena ako je postavljena oznaka "PAZNJA MINIRANO" nemoj rizikovati previse ali sam znas najbolje kako si dosao do tog mesta kroz vec pomenuti miniran teren.
Stopalo ukazuje na pravac kretanja i treba nastaviti dalje onako kako pokazuje stopalo do sledece bitne tacke (okvirno zavisi od terena od 100- pa sve do 500 metara). Druga je stvar ako na stopalu jedan prst bitno izgleda veci od ostalih (ako su prsti uklesani) onda taj prst ukazuje na pravi pravac kretanja i tada gornje mere padaju u vodu. Izvori su odvajkada bili dobri terenski orjentiri - pamtljivi dok je veka (ako ne presuse).
    SVAKO DOBRO !!!  Smile

ok hvala vam na odgovoru.a krst i ove ploče se nalaze u mom selu ono nije minirano,ja sam pisao za stopalo u kamenu e ono se nalazi u drugom selu koje jest Big Grin

što se tiče ovog krsta ono se nalazi uz "srpsko" pravoslavno groblje.ali srbi kad su pravili svoje groblje nisu ga htjeli u svom groblju,nego su se tačno ogradili od njega samo su jedan zid na groblju napravili i to da se ograde od tog krsta a na drugim mjestima nije bilo zida do prije 5-6godina.a srbi u ovo selo dolaze 1800tih godina i imaju svoje spomenike iz 1850godini.pa mene interesuje sad ako vi znate po ovim krugovima na krstu i izrezbarenim strelicama od kojeg naroda bi mogao bit ovaj krst.ili iz kojeg vjeka potiču ovi krstevi,mene najviše interesuje iz kojeg su vjeka jer me baš interesuje koliko je star ovaj krst,a danas sam pričao sa svojom starijom rodbinom i oni mi pričaju da su njima govorili da je ova crkva koju sam spominjo ustvari grčka crkva,tako se priča prenosi sa koljena na koljeno.e sad jeli moguće da je ovo grčki krst mada sumnjam ja u to,i nemam iskustva sa historijom i znakovima,ali od nekog naroda mora bit ovaj krst.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Poruke U Ovoj Temi
Krst sa tri kruga - od Beha - 04-07-2014, 03:17 AM
Odg: Krst sa tri kruga - od Beha - 04-07-2014, 03:20 AM
Odg: Krst sa tri kruga - od Beha - 04-07-2014, 06:37 AM
Odg: Krst sa tri kruga - od Beha - 04-07-2014, 06:44 AM
Odg: Krst sa tri kruga - od Beha - 04-07-2014, 07:01 PM
Odg: Krst sa tri kruga - od grotagold - 04-07-2014, 08:29 PM
Odg: Krst sa tri kruga - od golub77 - 04-07-2014, 09:57 PM
Odg: Krst sa tri kruga - od Beha - 05-07-2014, 12:44 AM

Skoči na Forum: