11-02-2014, 08:22 PM
Hmmm nesto se bas ne slazem sa tobom. Stotka je daleko bolja ALI ona za sobom povlaci niz konstrukcijskih problema a to vec znaci da kompletan sistem mora da se radi po proracunima za usisavanje usisnikom 100mm i kompletnim pralistem za taj kapacitet vode sa posebnim osvrtom na brzinu vode u samom pralistu jer se vecim precnikom usisava i vece kamenje koje normalno ima i vecu masu a samim tim je potrebna i veca brzina vode da bi ga iz pralista i izbacila a ujedno trazi i smirivanje vode kako bi zadrzali zlato da se ne vrati nazad u reku. Povecanjem usisnih creva menja se i potrebna snaga motora brzina i protok vode. Takodje je bitan i tip usisavanja na bageru dali je kao kod mene suction nozle ili je jet sistem nisu isti parametri za jedan i drugi sistem usisavanja. Tako da sa te strane ne pije nista vodu tipa ako mi ovo na recimo fi 50 lepo radi stavicu creva fi 75 ili imamo fi 75 a sad cemo samo nabaciti creva fi 100 i vozi Misko ima da ujeda. Naocigled deluje da je razlika mala kao fi 50 je ok klasika standardno fi 75 je za pola vece od 50 a fi 100 je duplo od vece od 50, pa brojcano donekle da ali ovi sistemi ne prastaju greske tako da je povrsina usisnika od fi 50-19,6cm kvadratna fi 75-44,1cm kv a fi 100 ima 78,5cm kvadratna i ispade da je razlika izmedju 50 i 100 ne dupla nego da je usisna mos 100-ke skoro cetiri puta veca od pedesetice. Znaci nista napamet i nista nije jednostavno. Ja ne volim kosooke pumpe nostalgija je cudo iako vise nismo zajedno ja volim da koristim iskljucivo pumpe domace proizvodnje tipa Tomos sto se na snimku i vidi.