12-12-2013, 03:35 PM
(03-12-2013, 10:17 PM)MilanAT link Piše: Mene zanima jedno, zasto se ove bronzane sjekire nazivaju "keltima" kada nemaju veze sa njima??? Ili je to ono, sve sto je starije od rima to je keltsko??? :o ;Dhajde da probam da dam odgovor ;D u pravu si, ono sto mi nazivamo keltskom sekirom, u vecini slucajeva nije keltsko oruzje.
Arheolog koji je pregledao sekiru, a ova oblast mu je specijalnost, tvrdi da ova sekira nije keltska.
Citiram:Nije keltska, nego sekira tipa "kelt". One su iz prelaznog perioda bronza-gvozdje, znaci oko 1200-900 g.p.n.e, a Kelti su dosli ovde oko 350-300. godine .
-Na moje pitanje da li je moguce da je tracanska ili ilirska? odgovor je da su malo su starije i od toga. Nisu vezane za neki narod, vec se pojavljuju u jednom periodu praistorije.
U sustini, nas problem je vezivanje nasih prostora i naseg naroda za Slovene, ucenje po germanskim principima koji ne vaze vise nigde itd. Otuda i cesta greska o tome da su sve stvari koje se iskopaju a nisu rimske, keltske. Ja sam licno napravio gresku, pre svega vezujuci se na izgled sekire, vezano za poreklo, ali srecom sam pitao i dobio konkretan odgovor. Sad sam ponosan vlasnik sekirice stare par hiljada godina
p.s. ne ide ona nigde iz Srbije, bar dok sam ja ziv.