23-11-2013, 08:38 PM
hvala na dobrodoslici
. ako 30ak godina radis ispiranje onda imas vise iskustva u tome nego ja godina, ali ja sam zadnjih par godina ispirao prilicno aktivno, a i dosta sam trazio grumencice metal detektorom. moze da se zaradi, necu lagati nikoga da nije tako ali mukotrpan je to posao. ceo dan u vodi, radi kramp i lopata, savijen ceo dan. jos ja imam sluice box A52p od Kenee firme, po mnogima najbolji moguci alat za hobi prospektora ali opet sam u najboljim danima ispirao po par grama. ne mogu da kazem tacno koliko, jel na kraju dana isperem nabrzinu ono sto sam skupio koncetrata u toku tog dana a fino ispiranje i razdvajanje od crnog peska odradim jednom sedmicno. a u njemu bude dosta bas sitnog sitnog zlata. ono sto je mene sprecilo da ubijam mozda i preko 100g mesecno jeste to sto je moja recica gde ispiram sklona presusivanju. radio sam tada sa velikom posudom koju napunim vodom pa u njoj ispiram ali se brzo napuni materijalom i cesto mora da se prosipa pesak iz nje.
a sto se tice razbacanog zlata postoji vise teorija o njegovom nastanku, a najverovatnija je ta da je nastalo formiranjem na skiriljcima, i obicno budu prilicno krupni nugeti.
. ako 30ak godina radis ispiranje onda imas vise iskustva u tome nego ja godina, ali ja sam zadnjih par godina ispirao prilicno aktivno, a i dosta sam trazio grumencice metal detektorom. moze da se zaradi, necu lagati nikoga da nije tako ali mukotrpan je to posao. ceo dan u vodi, radi kramp i lopata, savijen ceo dan. jos ja imam sluice box A52p od Kenee firme, po mnogima najbolji moguci alat za hobi prospektora ali opet sam u najboljim danima ispirao po par grama. ne mogu da kazem tacno koliko, jel na kraju dana isperem nabrzinu ono sto sam skupio koncetrata u toku tog dana a fino ispiranje i razdvajanje od crnog peska odradim jednom sedmicno. a u njemu bude dosta bas sitnog sitnog zlata. ono sto je mene sprecilo da ubijam mozda i preko 100g mesecno jeste to sto je moja recica gde ispiram sklona presusivanju. radio sam tada sa velikom posudom koju napunim vodom pa u njoj ispiram ali se brzo napuni materijalom i cesto mora da se prosipa pesak iz nje. a sto se tice razbacanog zlata postoji vise teorija o njegovom nastanku, a najverovatnija je ta da je nastalo formiranjem na skiriljcima, i obicno budu prilicno krupni nugeti.