22-04-2013, 07:38 PM
(20-04-2013, 11:32 PM)Sinisa link Piše: Skroz sam novi u ovome, pa pokusavam da pohvatam sve konce odjednom, al' mi izgleda ne ide :0(
Pokusavao sam da nulujem sondu tako sto merim naizmenicni napon na nozi 8 prvog OP i trudim se da pomeranjem kalemova dobijem sto manji VF napon. Na instrumentu nemam opseg u mV za naizmenicni napon , pa sam napravio jedan sklop sa kondenzatorom i dve diode za dupliranje napona i to onda lepo ocitavam na opsegu od 200mV jednosmernog napona. Tacno vidim sta se desava i uspevam da dobijem 4mV najmanje sto mogu. E, sad na tom mestu uredjaj prodivlja, ne moze da se smiri, a kada malo mrdnem u stranu kalemove, onda ucuti, ali je dubina na nekih 10 -15cm na novic od 5 Din. Oklopio sam kalemove, stavio dupli koax. vezao oklop za masu RX.... Nemam osciloskop pa corikam ovako napamet, sta da radim...
Koristio sam semu SMW 555 . koju je dao zoksyz na prvoj strani ove teme.
Sad me zanima to pitanje: "Jesi li nulovao sondu i na koliko?" Ja trazim nulu!(?) Slutim da ne treba da bude nula , tj. minimum nego neki napon(?).
Sinisa.Sondu nije tako dobro da podesavas.Ja bih prvo podesio frekvencu predajnog oscilatora na 7 khz.Zatim treba da se sinusoida predajnog oscilatora podesi na pravilan sinusoidalni oblik trimerom TR3.Kalemi treba da su preklopljeni tako da je napon na vrucem kraju prijemnog kalema 30-40 mV velicine.Primicanjem gvozdja sondi sinusoida prijema treba da se samo pomera u plus ne da se faza signala okrece.Kod obojenih metala sinusoida u prijemu treba da se smanjuje do nule,zatim okrene fazu za 90 stepeni i onda da se povecava po amplitudi.To se jedino po meni moze pravilno podesiti osciloskopom po mogucstvu da je dvokanalni.Ima i niz drugih parametara koje treba podesiti.Ali ako se sonda u startu pravilno ne podesi i oklopi i umasavanje ne izvede pravilno,onda nastaju problemi kao kod tebe.