Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podrinjsko Kolubarski region... Lokaliteti
pozdrav svima ja sam rodbinski vezan za Radjevinu(mesto Krupanj),svoje detinjstvo sam tamo proveo . Soko Grad je bila veoma nepristupacna i dobro branjena tvrdjava u doba turaka , po pricama mestana zbog polozaja u blizini Drine i njihovih veza sa bosnom,svo zlato iz Srbije je donoseno u soko grad,da bi se sacekao nizak vodostaj Drine kako bi je karavani pregazili .zlato je po predanju dolazilo putem iz Loznice preko Cera inac put je dosta bio opasan zbog zaseda pa su turci  imali nekoliko postaja na putu za koje se sada nezna gde su se nalazile(nikada nije istrazivano  ,tu su u blizini Stolice -zasedanje AVNOJA pa niko nije smeo da pomisli da trazi ,inace u blizini te pecine je cetnicka jedinica napala kolonu Nemaca i to je pocetak rata u Jugoslaviji , oni su napravili Stolice da bi to zataskali.Zlato se prenosilo na mulama u cupovima zapecacenim debelim slojem voska, a odmarali su u tim postajama.(neki od cupova su pronadjeni) Svo zlato je po predanju bilo odnoseno  u soko grad (sa tri strane litica sa cetvrte pokretni most)ova tvrdjava je poslednja koju su turci predali srbima, bili su dugo pod opsadom  pobegli su tajnim tunelom koji vodi do Drine ,mnogi i danas pokusavaju da kopaju u podnozju grada tragovi su jasno vidljivi ,ali treba imati na umu da je to jako opasno zbog velikog broja otrovnih zmija(sarka,poskok,crnka)Kao decak sam video knjigu iz vremena  turskog perioda, na svakoj stranici  bio je voskom zalepljen zlatni dukat,(tako je sve pocelo)koja je njenog vlasnika odvela do jednog cupa nazalost praznog, cup i danas cuva, a knjiga je nestala...Na planini Mackov Kamen i danas se vide obrisi rovova iz prvog svetskog rata,tu lako mozete naci dugmad ,cuture,municiju,novac,bajonete i danas.Meni jsu ovo pricali mnogi koji nisu danas medju nama a ja vam prenosim .PS.KOPAM STO VOLEM ,A NE DA SE OBOGATIM

Drine. a veci deo zlata bacili u bunar koji je presusio,mnogo ljudi je kopalo tragovi tog se vide i danas,tada nije bilo konaka manastira  kao danas
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Poruke U Ovoj Temi
Podrinjsko Kolubarski region... Lokaliteti - od boki - 09-02-2011, 10:57 PM
Odg: Podrinjsko Kolubarski region... Lokaliteti - od Valjevac94 - 21-12-2012, 11:16 PM
Odg: Podrinjsko Kolubarski region... Lokaliteti - od zeljko - 31-01-2013, 05:46 PM
Odg: Podrinjsko Kolubarski region... Lokaliteti - od bravorauch - 31-01-2013, 06:06 PM
Odg: Podrinjsko Kolubarski region... Lokaliteti - od padobranac - 04-02-2013, 10:45 PM
Odg: Podrinjsko Kolubarski region... Lokaliteti - od zeljko - 05-02-2013, 10:36 PM
Odg: Podrinjsko Kolubarski region... Lokaliteti - od bravorauch - 06-02-2013, 02:54 PM

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)