06-03-2011, 01:55 PM
U prici koju sam ja cuo poluge su prevozene kamionom i bilo ih je svega desetak.Oficiri i vojnici koji su ih prevozili nisu bili pripadnici vermahta vec neke specijalne jedinice koja je bila zaduzena za eksploataciju prirodnih bogatstava u okupiranim zemljama. Lukovo je u opstini Boljevac i tu treba traziti taj nemacki grob .Moguce je da u nekim arhivama ,Nemackim ili nasim ,postoji neka evidencija o mestima u Srbiji gde se nalaze nemacki grobovi.Ja sam trazio na internetu ali nisam nista nasao ali mozda neko od vas bude bolje srece.
Sto se tice tih poluga u svrljiskom kraju ja za to do sad nisam cuo. Znam za pricu o nekom tunelu na pruzi Paracin -Zajecar u kojem je navodno zartpan pun vagon zlatnih poluga ali mislim da tu nema mnogo istine.
U vezi juzne pruge .To je pruga koja ide dolinom juzne morave a ne Zajecar -Nis. A i zasto bi zlato transportovali naokolo preko Nisa kad je postojala pruga uskog koloseka prema Paracinu.
Sto se tice tih poluga u svrljiskom kraju ja za to do sad nisam cuo. Znam za pricu o nekom tunelu na pruzi Paracin -Zajecar u kojem je navodno zartpan pun vagon zlatnih poluga ali mislim da tu nema mnogo istine.
U vezi juzne pruge .To je pruga koja ide dolinom juzne morave a ne Zajecar -Nis. A i zasto bi zlato transportovali naokolo preko Nisa kad je postojala pruga uskog koloseka prema Paracinu.