18-01-2013, 06:28 PM
Dr.Jare evo jos jednom da pojasnim nesto sto se tice Minelaba GPX 5000. Ovaj MD radi na pricipu PI detekcije a njegava specijalnost je zlato. I ne samo sto je uskospecijalizovan za prirodno zlato (samorodno) koje se krece do 24karata cistoce za svako drugo zlato ispod te finoce ima drugaciju detekciju...nebi bilo lose da procitas gore moje postavljene postove na tu temu. Evo ti jedan primer za vazdusnu detekciju. Zlatnik finoce 22 karata velicine 14mm detektuje u opciji DEEP / FINE GOLD / MONO SONDA 11" / GROUND BALANCE FIXED / na oko 60-65cm a sa istim postavkama 1 dinar na nesto ispod 40cm. U opciji Search mode na postavku General za 10cm manje a u Soil/Timings na coin/relic zlatnik detektuje na nesto ispod 45cm a 1dinar na nesto preko 50cm. U uslovima kada Ground Balance podesis na off detekcija se povecava za oko 20-30% a Manual Tune ispod 100 (recimo vrednost od 70-85) dobijas jos oko 20% dubine a u tom slucaju Motion se podesava na Very Slow i detekcija za 1 dinar je veca za oko 10cm a za zlatnik za oko 15cm.
Znaci ovo su samo neke postavke iz kojih se jasno vidi da je vrlo bitno znati postaviti prave vrednosti u zavisnosti sta se trazi. Ali evidentno je da je najosetljiviji na cisto zlato pa onda sledi po osetljivosti olovo , srebro , bakar i tako redom. Nisam probao sa aluminijumskom limenkom od 0,33ml a kada budem postavicu vrednosti i za to. Jos jednom napominjem da vazdusni test uopste nije merodavan za metaldetektore a posebno ne za minelab jer rezultati kod PI uredjaja u zemlju su drugaciji i uglavnom su rezultati veci za oko 20-30% ali se nemoj drzati za ove procente kao pouzdane jer i sam znas koliko faktora utice na to.
Zaista bih mogao jos mnogo da ti pisem za ove specifikacije u raznim postavkama ali mislim da je ovo ono sto si trazio.
Znaci ovo su samo neke postavke iz kojih se jasno vidi da je vrlo bitno znati postaviti prave vrednosti u zavisnosti sta se trazi. Ali evidentno je da je najosetljiviji na cisto zlato pa onda sledi po osetljivosti olovo , srebro , bakar i tako redom. Nisam probao sa aluminijumskom limenkom od 0,33ml a kada budem postavicu vrednosti i za to. Jos jednom napominjem da vazdusni test uopste nije merodavan za metaldetektore a posebno ne za minelab jer rezultati kod PI uredjaja u zemlju su drugaciji i uglavnom su rezultati veci za oko 20-30% ali se nemoj drzati za ove procente kao pouzdane jer i sam znas koliko faktora utice na to.
Zaista bih mogao jos mnogo da ti pisem za ove specifikacije u raznim postavkama ali mislim da je ovo ono sto si trazio.