Teme: 14
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
sa Garetom 2500 ufff povrsinski....monete itd......dubinac moze da bude ali kada kada je meta precnika 100cm onda moze do 2m dubine ali opet da nema neke druge prepreke poput debelih zidova,kamene ploce(malo vece ) inace za ozbiljan zlatarski poso pa sta da vam kazem moje misljenje je da je nesto sa gprs pratnjom ono sto daje dobre rezultate sve ostalo je bajka

ali to samo je moje misljenje
Teme: 26
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Pozdrav drugari! Kod mene u pisanijama ima oba pojma i pojatište i pojata. Za pojatište piše: Od vpažju vodenicu odosmo na Trivunovo pojatište,na pojatište ima gramada-u gramadu je stavljen kao čovek kamen-desno rame nema ostava je... Od njega vidiš Moravu. Tu isto traži trouglasti šuplji kamen...Na kraju kaže: Odavde iskočimo na Pandiralo i manastir sv.Stefan. Sve je ovo na Devicu.
TRIVUNOVA POJATA-LESKOVIK-OZREN
Nadji sablju tu ima blizu dve zmije i od kuče šapa ostava je....blizu je vrba i Trivunova pojata kod SEČEN TALIR. Tako piše u papirima koje imam,valjda će biti od pomoći ovo nekom.
Teme: 60
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
TRIVUNOVO POJATIŠTE
Traži Trivunovo pojatište. Tu ima vrba i kamen grobarski u grob pare. Pod krivu buku pare. Gde je sablja tu je i pismo staro, čitaj pismo pod noge pare. Izvadi kamen bigar od sedam oke probušen, oko njega tri peda kopaj pare. Od kamen beli pećuru nađi. Oko mesto kamenje koje može da stane u torbu. Kod njega iskovasmo jedno malo kantarče i verige. Pod vrh jedna torba taliri.Od ovaj kamen traži zajči sol da očistiš tu rupu i da uzmeš pare koliko dvadeset ljudi da ponesu. Tu ima dve gramade kamenja, rasturi i uzmi pare. Ima kupina , popni se na vr gramadu vidi se Morava. Ima oranica i kamen grobarski pod njega su pare bele.
isto pise i kod mene izgleda da je ovaj zapis dobro prepisan oce li neko odgovoriti mom pitanju za 5 groba
Srbinarodnajstariji
Unregistered
na ovom prepisu se ne traze valjcovi virovi studeni kladenac i 2 trougla moze neko za to da mi odg
Teme: 15
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
TRIVUNOVA POJATA-LESKOVIK-OZREN
Nadji sablju tu ima blizu dve zmije i od kuče šapa ostava je...
[/quote]
Ovo treba da se nalazi kod Pandirala.
Teme: 15
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
(21-11-2013, 08:54 PM)dark man link Piše:TRIVUNOVO POJATIŠTE
Traži Trivunovo pojatište. Tu ima vrba i kamen grobarski u grob pare. Pod krivu buku pare. Gde je sablja tu je i pismo staro, čitaj pismo pod noge pare. Izvadi kamen bigar od sedam oke probušen, oko njega tri peda kopaj pare. Od kamen beli pećuru nađi. Oko mesto kamenje koje može da stane u torbu. Kod njega iskovasmo jedno malo kantarče i verige. Pod vrh jedna torba taliri.Od ovaj kamen traži zajči sol da očistiš tu rupu i da uzmeš pare koliko dvadeset ljudi da ponesu. Tu ima dve gramade kamenja, rasturi i uzmi pare. Ima kupina , popni se na vr gramadu vidi se Morava. Ima oranica i kamen grobarski pod njega su pare bele.
Lici , i to bi otprilike bilo to mada su neke stvari izpremestane unutar teksta pa deluju zbunjujuce .
U nastavku treba da stoji: Od Gramadu podjemo i sidjemo na Oreovac i Pasjacu i dodjemo u selo Malca tu izgubismo jedan tovar i dodjemo na Nisavu na brod i preko carigradski dum nadjemo selo Jelasnicu ima reka Gradasnica odavde na Carevo korito tu odmorismo tri dana i odemo ka Suvu planinu i kod Smrdan u Kosmovacko ostavimo tri tovara da ne nosimo na Trem .... Na Trem kad iskocis trazi kamen ljudski boj gleda na rupu kao za bacvu krst gor krst dole u rupu staro pismo obrni se dosta daleko samo drvo lipa i trava tipac zelena i leti i zimi od drvo meri .... tu je grob u grob redjani .... itd itd .
Teme: 60
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
tako je plandzija samo treba citati izmedju redova
Teme: 3
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Srbinenajstariji,sta bi trebalo da znaci "crveni kal"?To bi mi bilo jako bitno u vezi Trivunovog pojatista.