21-11-2020, 11:02 AM
Zdravo. Zanimljiv činjenice (ne teorija) i sa skoro svime se potpuno slažem. Kulturna baština, isto nasleđe je odlika jednog te istog naroda, njegove međusobne povezanosti, pa po tome i donosimo zaključke. Da ne beše bugarske egzarhije, tih mrskih nam zapadnih sila i tada slabe i opterećene interesima Rusije "zapadne bugarske" ne bi ni bilo, prirodno to bi bila Srbija. Činjenica je da smo mi viđe povezani sa njima nego Bugari iz ostalih delova Bugarske. Što se tiče naše "braće" iz bivših nam republika ( crnogorci, hercegovci, bosanci, dalmatinci...) teško da su našeg korena jer po običajima i narodnoj nošnji, instrumentima nemamo ništa zajedničko. Ko ne veruje nek proveri. Najdete mi guslara na Staru planinu ili neku drugu u Srbiji a da neje doseljenik? Mnogo nam je, bar nama iz Srbije, punjena glava bratstvom i jedinstvom pa bi i bantu crnca ( nemojte shvatiti ovo rasistički, nisam rasista ) posrbili čim ulegne u opanci al neje tako. Mi Srbi imamo više zajedničkog sa Hrvatima nego sa crnogorcima, osim vere, naravno a ako je neko naše vere, pravoslavne, ne znači i da je našeg porekla. Ilire nekako svi zaboravismo, ili što neki kažu, nestali su ali niko ne veli kude. E sg, kad zazrimo u narodnu nošnju ali bez obzira na to koje vere su oni koji se isto oblače, vidimo da crnogorci, hercegovci, dalmatinci, ličaki imaju iste dreje uz neki mali ( šteta što nemamo znak za međuglas pa da napišem drugu reč al vi će znajete na kvo sam mislel ) detalj razlike i instrument-gusle. Ko što reče kolega za ćopavog "reformatora", inače lopina našeg srpskog kulturnog i istorijskog blaga Vuk Stefanović Karadžič od Drobnjaka iz Crne Gore poreklom nam uništi jezik, mada i dan danas nas Srbe znaju kao male Ruse. Dal zbog istog jezika kojim smo govorili sve do reforme ili vere zaključite sami po volji. Ja bih da dam predlog. Pogledajte stare crkvene knjige na crkveno-slovenskom jeziku, to je jezik koji se koristi i u Rusiji, Srbiji i Bugarskoj još uvek u crkvenim službama. Danas ga polako pokušavaju izbaciti iz upotrebe u SPC. Možemo mnogo pisati o ovome a još bolje je da istražujemo i vidimo sami koliko je velika zavera protiv nas Srba i naše istorije.