16-01-2013, 12:48 AM
Pozdrav Andrej. Taman posla da sam se umorio ili istrosio sa temom o Minelabu 5000 ....naprosto sam napravio "nuznu" pauzu iz licnih razloga zbog problema u privatnom zivotu. Drage volje cu i nadalje da pisem sve sto budem imao kao saznanja o radu i mogucnostima sa ovim uredjajem. Ali eto iz navedenih razloga sam napravio pauzu...i ne samo zbog toga / zima je..retko kada da spoljna temperatura predje +5C pa nije preporucljivo da se setam sa ukljucenim aparatom zbog elektronike.Zima se koristi za svodjenje racunice sta sam uradio i dokle sam stigao , kao i pripreme za novu sezonu. Ali evo jednog podatka do kog sam dosao sa sasvim slucajno uradjenim testom.
Naime , pre par dana sam onako..od dokolice resio malo da u sobi oprobam aparat (tek da ga ne uhvati zimska rdja)
pa reko da vidim kako reaguje na razne vrste nemagnetnih metala. Uzeo sam ono sto mi je bilo pri ruci...par novcica od bakra mesinga srebra i jedan zlatnik...naslo se tu i nesto od nakita zlatnih i srebrnih lancica i jos neke druge drangulije. I krenem ja tako da se igram u raznim postavkama sto fabricki podesenih sto mojih opcija / i uglavnom dobijem zvuke koji i inace tako reaguju na terenu u prirodi. A onda sam podesio samo na "fine gold" i krenuo...Mislim da sam negde vec objasnio da u zavisnosti od vrste metala tako se i dobiveni zvuk razlikuje.....A ONDA SHOK!!!
Prinesem dukat.....aparat luduje...jednu burmu...isto tako...jedan stari zlatni privezak...ista reakcija...a kada sam prineo zlatni lancic (10-tak grama)...nista....ja opet....ma jok...nikakav zvuk...Proverim postavke , bateriju...ma sve OK. Prinesem one druge sitne zlatne predmete...ima reakcije...ali na ovaj lanac nista...kao da je od papira !!! Jedva da se cuje nekakva reakcija i to u prekidima povlaceci lanac po samoj povrsini sonde.Ostao sam zatecen tom cinjenicom i dosta zbunjen. Ajde reko...mozda je podesen za cisto zlato (24k) a ovo je nekakav los nakit od ko zna koliko karata ...da nisam nasao kutijicu od prodavnice (lanac mi je kupila Majka pre nekoliko godina) i procitao da se radi o 14k zlatu. Pa rekoh lepo...znaci da aparat reaguje samo na 24k. Ali premda sam nemirnog duha i vecito radoznao , mali crv sumnje me natera da odem i da kod jednog mog poznanika proverim ipak taj lancic kako reaguje na hemikalije i o cemu se tu zapravo radi. Da ne duzim....rezultat je bio...zlato je lazno. Nije mi zao sto je lazno na stranu sto mi je to uspomena od majke...cak je nebitno i sto je dat novac da se kupi...sacuvacu ga kao dragu uspomenu...ali eto jednog primera kako su strucnjaci iz Minelab firme ipak napravili masinu koja nezna da promasi i reaguje samo na ono za sta je i pravljen. Kad sam kasnije vratio postavke na druga podesavanja bilo je reakcije kakve takve ali na FINE GOLD..nista. Eto jedno moje sasvim slucajno otkrice me dovodi do zakljucka da treba zaista doooobro prouciti sva podesavanja kod ovog aparata pa tek onda na teren...ili jednostavno ici na opciju all metal sa mono sondom i to u coin relic pa vaditi redom..he he. Toliko za sada od mene pa kada bude jos prilike da nesto novo napisem..eto mene jer ja obicno se ne bavim glupostima tek da bilo sta pisem pa da bude interesantno kolegama za citanje (i za komentare..naravno) a da od toga bude slaba vajda i korist.
Naime , pre par dana sam onako..od dokolice resio malo da u sobi oprobam aparat (tek da ga ne uhvati zimska rdja)
pa reko da vidim kako reaguje na razne vrste nemagnetnih metala. Uzeo sam ono sto mi je bilo pri ruci...par novcica od bakra mesinga srebra i jedan zlatnik...naslo se tu i nesto od nakita zlatnih i srebrnih lancica i jos neke druge drangulije. I krenem ja tako da se igram u raznim postavkama sto fabricki podesenih sto mojih opcija / i uglavnom dobijem zvuke koji i inace tako reaguju na terenu u prirodi. A onda sam podesio samo na "fine gold" i krenuo...Mislim da sam negde vec objasnio da u zavisnosti od vrste metala tako se i dobiveni zvuk razlikuje.....A ONDA SHOK!!!Prinesem dukat.....aparat luduje...jednu burmu...isto tako...jedan stari zlatni privezak...ista reakcija...a kada sam prineo zlatni lancic (10-tak grama)...nista....ja opet....ma jok...nikakav zvuk...Proverim postavke , bateriju...ma sve OK. Prinesem one druge sitne zlatne predmete...ima reakcije...ali na ovaj lanac nista...kao da je od papira !!! Jedva da se cuje nekakva reakcija i to u prekidima povlaceci lanac po samoj povrsini sonde.Ostao sam zatecen tom cinjenicom i dosta zbunjen. Ajde reko...mozda je podesen za cisto zlato (24k) a ovo je nekakav los nakit od ko zna koliko karata ...da nisam nasao kutijicu od prodavnice (lanac mi je kupila Majka pre nekoliko godina) i procitao da se radi o 14k zlatu. Pa rekoh lepo...znaci da aparat reaguje samo na 24k. Ali premda sam nemirnog duha i vecito radoznao , mali crv sumnje me natera da odem i da kod jednog mog poznanika proverim ipak taj lancic kako reaguje na hemikalije i o cemu se tu zapravo radi. Da ne duzim....rezultat je bio...zlato je lazno. Nije mi zao sto je lazno na stranu sto mi je to uspomena od majke...cak je nebitno i sto je dat novac da se kupi...sacuvacu ga kao dragu uspomenu...ali eto jednog primera kako su strucnjaci iz Minelab firme ipak napravili masinu koja nezna da promasi i reaguje samo na ono za sta je i pravljen. Kad sam kasnije vratio postavke na druga podesavanja bilo je reakcije kakve takve ali na FINE GOLD..nista. Eto jedno moje sasvim slucajno otkrice me dovodi do zakljucka da treba zaista doooobro prouciti sva podesavanja kod ovog aparata pa tek onda na teren...ili jednostavno ici na opciju all metal sa mono sondom i to u coin relic pa vaditi redom..he he. Toliko za sada od mene pa kada bude jos prilike da nesto novo napisem..eto mene jer ja obicno se ne bavim glupostima tek da bilo sta pisem pa da bude interesantno kolegama za citanje (i za komentare..naravno) a da od toga bude slaba vajda i korist.