Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ispiranje u praksi
Lopata kao glavni alat, a onda i ostalo

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
fino fino
vidi se pedantan rad,jedino kako i treba da se radi

"videcu da nekako ubacim fotke misterioznog alata na youtubu"
pusti i neki video ako mozes rekao si da ces
bilo bi zanimljivo za pogledati
Odgovori
Da li su to dva grumena ili se meni čini... ne beše li ti onaj koji mi reče da ću morati da naučim koliki je jedan gram hahaha ;D
Usput, koliki ti je protok pumpe, i jesi li morao da se registruješ kao privrednik da bi je koristio ili ne?
Odgovori
Nemam video koji je interesantan, verovatno idem na par dana sledece nedelje pa mozda napravim video da se vidi gde se mora ici ako zelis da nadjes zlato. Standarna je dozvola za fizicko lice, Mislim da je 130l/min ....bolje da sam stavio neku siromasnu fotku, sad si jos vise ubedjen da je lako naci grumencice ili kilo za mesec dana ...sitnica ........pozzzz.......
Odgovori
Pusti me da sanjarim, mlad sam, kad ću ako ne sada ;D

To ova redovna dozvola od 7.600? I niko te nije dirao? Pošto su meni u ministarstvu rekli da je sa tom dozvolom dozvoljeno samo ručno tj. mehanično ispiranje, ali ni oni sami nisu znali da mi kažu gde je tu granica tačno - a predpostavljam da se može napraviti argument da high-banker (ne znam kako mi to zovemo, ali to što ti koristiš u svakom slučaju) spada pod ručno ispiranje, s' obzirom da pumpa služi da tera samo vodu, a materijal i dalje pomeraš samo ti, lopatom... Dakle nije da pumpa pomera vodu i materijal kao kod dredge-a.
Ali i pored toga verujem da njih boli uvo manje više, baš će sad šetati po šumama i gledati ko šta radi, kad ima svega šaka ispirača u Srbiji... i sa lokalnim vlastima tamo je verovatno isto... No, nisam ovim želeo da promovišem kršenje zakona, samo kažem kako jeste ;D
Odgovori
da 7600din je dozvola ..u njoj pise da smes da ispiras plemenite metale iz recnih nanosa, kad dodjes negde da kopas da se javis lokalnom geologu, da svo zlato ponudis NBS uz dokaze da si to zlato ti isprao. Nigde se ne pominje nacin ispiranja ali je tacno da se misli na tradicionalne metode, i pre 100god su postojali ispiraci a pumpa kao sto si kazao samo gura vodu. Po meni je bitno da se ne pretera, verovatno moze i dredge. Bager...ni slucajno bez koncesije. Meni je policija gledala dozvolu a mozda i ovi iz Srbija sume mogu da traze. Geolog je nerealna opcija, oni ne postoje u tim predelima. Ljudima koji ti zive i ne treba dozvola ...bar ja mislim da je tako logicno.
Odgovori
Naravno, ne treba biti bezobrazan, a verovatno nije ni pametno poznavajući naše vlasti - da se ne vratiš kući i bez te opreme što si poneo ;D
Reci mi da li ti je Banka do sada prihvatala ponude i da li si morao da rafinišeš zlato ili može da im se ponudi samorodno? Pošto čitao sam negde (možda i na ovom forumu) da je potrebno zlato rafinisati po Njihovim uputstvima, beležiti postupak itd. ali to mi zvuči nepotrebno u koliko se radi o malim količinama, dakle količinama koje mogu isprati vikend-ispirači. I da li Banka plaća po trenutnoj berzanskoj ceni (kao što piše u zakoniku) ili manje zato što je samorodno... kako to funkcioniše, nisam se o tome raspitivao... tj. jesam, ali mi je gospodin na informacijama rekao da Narodna Banka ne otkupljuje zlato i koliko on zna nikada i nije - što znamo da nije istina, al šta da mu kažem kad on radi tamo a ja zovem xD On me tada uputio na nekog drugog, pa oni na nekog trećeg i tako izmenjah jedno 5-6 brojeva, pa sam razgovarao sa jednom ženom za koju mislim da mi je rekla za to da sam dužan da Banci ponudim zlato na mesečnom nivou, ali ni ona nije znala mnogo pa mi je rekla da pročitam zakonik xD Šta se smatra za dokaz da sam ja isprao zlato?
Odgovori
mislim da sam pisao o tome ali su neki tekstovi nestali pa da ponovim .............po zakonu i u realnosti je ovako. Uzmes samorodno zlato recimo 20gr odes kod zlatara da ti istopi i trazis da ti napise da si doneo 20gr samorodnog zlata a kad se istopi to je 19,5gr i dobijes plocicu(1komad!!!). je dokaz da je samorodno zlato u pitanju. Onda platis oko 4500din i odes u zavod za procenu dragocenosti. Oni ti tacno odrede finocu i tezinu 811 i 19,47gr i zapecate koverat. Odes u NBS, podneses zahtev sa brojem tvog z.racuna pa te pozovu da doneses zlato i predas zlato. Oni placaju po trzisnim cenama ali ima problem ....postoji 5 ili 8 stavki koje se odbijaju od trzisne cene, pa kad sve saberes dobijes mnogo manje. Svi hoce da te izvacare i nista tu nemozes da ucinis. Kad odes u zlataru ako je tvoje zlato 20k oni ce racunati zlato kao da je 18k zato sto im je takav tester 18k pa 22k..nemaju tester na 20karata, pa minus 5do 8posto od cene ne berzi. U NBS ce ti racunati da je 20,25karata finoca po ceni na berzi, ali ce te ustinuti na poreze (meni su penziono i zdravstveno naplatili) U zlatari 330e u NBS oko 30000din minus 4500din za zavod. Po zakonu ako u toku jedne godine ne predas u NBS neko zlato gubis pravo da izvadis novu dozvolu. ...to nije strogo pravilo(tako su mi kazali). Nije neophodno da svaki mesec predajes zlato iako to pise ....u dozvoli u dozvoli pise i ako nista ne izvadis da moras da to javis  u NBS a ni to nije neophodno.
Odgovori
Kakva gamad... rekao bih da ne mogu da verujem, ali mogu, nije iznenađujuće za Srbiju... Prosto te nagovaraju da radiš na crno xD 330e plus 30.000 plus 4.500, pa to je skoro 18 i po grama zlata po trenutnoj ceni... I još minus procenat taj... Važno da Amerima daju dobre uslove, kopaju gde žele, testiraju ljudima na njivama, u dvorištima, dobijaju 10.000e po radniku koga zaposle (a to je za našeg čoveka dovoljno da ga plaćaju preko tri godine), i tako drugovi moji... No, svaka njima čast kad mogu da dođu gde hoće i izdominiraju, a nama tako i treba kad ćutimo i ne znamo da biramo vlast... al nije forum za to pa neću ni da počinjem, a i da se ne nerviram bezveze, neću ništa promeniti svojim gunđanjem ;D
Dakle, naravoučenije: prijavi Banci nekoliko grama ili da ništa nisi našao, čisto toliko da ti obnove dozvolu sledeće godine, a ostalo pretopi sam i snalazi se za prodaju ili pravi nakit pa prodaj ;D Šalim se naravno - ako pita neko iz Ministarstva ili Banke ;D
Ali nisam se obeshrabrio potpuno... još računam da ću naći kilo zlata pa će mi taj porez doći kao sitniš ;D

Pozdrav tebi Bgdtip, i isčekujem onaj video kao i Sanco Big Grin
Odgovori
Darko vidim da bas imas volju za ispiranje a imas i znanje mislim da si pregledao sve snimke o ispiranju sto postoje kao da slusam sebe pre nekog vremena ali na terenu sve to je mnogo mnogo drugacije vidim da spominjes brodicu i postavljas slike sa zlatom iz brodice ali si zaboravio da je prosla godina bila puna poplava jeste da kisa donosi u reku novo zlato ali ima samo jedan uslov donosi ako ima odakle da ga donese a u brodicu ga vise ne donosi vec je donela samo pesak jedno pedeset sezdeset cm sto je slucaj i u mnogim drugim rekama kad budes otiso na reku imaj to u vidu jer ovako moze da se desi da u ispitaku nemas nista u celoj reci ili imas po jednu dve tackice i odustanes od te reke
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)