![]() |
|
rimski rudnici u srbiji - Oblik za Štampu +- Zakopano blago u Srbiji (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum) +-- Forum: Arheologija (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-9.html) +--- Forum: Antika (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-78.html) +--- Tema: rimski rudnici u srbiji (/thread-522.html) |
rimski rudnici u srbiji - zmija - 01-12-2011 Римски рудници у Србији На путу за Космај, поред Раље, педесетак километара од Београда, између села Бабе (топоним од имена римског прокуратора Бабениуса), Стојник, Губеревац и Парцани налази се подручје античких рудокопа и топионица сребра, олова и гвожђа, својеврсна рудничка област (territoria metallorum). У време владавине цара Трајана били су највећи снабдевачи империје сребром и оловом. У Риму је кован и посебан новац за поткосмајске територије. Руда је у то доба топљена на нешто нижим температурама, па је у преко милион тона јаловине (шљаке) преостао релативно висок проценат метала. Крајем деветнаестог века немачка фирма “Штајнлехер-Фројнд” добила је концесију на прераду јаловине, али се убрзо после пуштања у погон три топионице одустало од даље експлоатације. Између два рата олово је естраховано из јаловине у погонима близу села Губеревац, а после Другог светског рата одвожена је на прераду у топионицу у Трепчи. Изнад тог села и места где има највише улаза у руднике био је каструм римске кохорте (Aurelia Nova equitata), из другог века н. е. и насеље Demesuss ![]()
Re: rimski rudnici u srbiji - kosac - 08-05-2012 Postovani Drago mi je da nekog i ova tema interesuje!!!!!!!!!!! Vec 20 godina proucavam ovu temu.Na nasim prostorima postoje mnoga anticka rudna nalazista. Posto je deo istocne i juzne Srbije veoma bogat rudom tako ima i mnoga nalazista.Najvise se vadila ruda bakra srebra i zlata.Reka Pek i reka Zlatni timok su dve najzlatonosnije reke.Na nekim delovima Timoka se nalaze grumeni i do 15 grama.Najveca rudna okna potkopi se nalaze u okolini Vranja Okolini Knjazevca.Ali nas interesuje gde su najveci rudnici zlata .Postoje nekoliko dobro ocuvanih okana jedan je dug 250m. Ali nemam vremena sada da pisem pa nekom drugom prilikom Pozdrav a i nevidim da kucam u ovu tastaturu Re: rimski rudnici u srbiji - mincic - 23-05-2012 Postovani KOSACU eto postavio sam ovaj odgovor cisto da vas nateram da malo jos podelite sa nama svoja velika znanja (I SAZNANJA) o ovoj temi . Molim vas ukoliko vi ili neko ko ima saznanja o ovome malo bolje da nesto vise . inace ja sam iz Pirota i ne plasim se rmbanja i lopatanja a voleo bih i da vidim da se nesto zazuti . Pozdrav i unapred hvala . Re: rimski rudnici u srbiji - kosac - 23-05-2012 Zdravo mincicu Naveo sam da se nalaze nekoliko mesta i lokaliteta zlata u Srbiji. Nije nikakava tajna da je jedan rudnik Blagojev kamen radio izmedju dva rata. Postoje po najnivijim istrazivanjima citiram :>"Friport Mekomorana", za strateško partnerstvo sa RTB oko zajedničkog istraživanja i eksploatacije podzemnog ležišta bakra i zlata "Borska reka", neprihvatljivo za borsku kompaniju!< i >britansko-australijskog "Rio Tinta".< i Dandy..... Sada vidite da nasi izabrani ljudi sumnjivih namera -- pokazuju svoje namere . Ovo sam naveo kao primer da zlato traze "politicari" Reka Pek i druge zlatonosne reke bice date nekom drugom za rad. Rudnik Lece koga je uzeo privatnik inace kum bivseg predsednika iskljucivo radi na delovima jako procentnog nalazista zlata. Ima jos nekoliko lokaliteta koje sada namerno necu pomenuti da lica sumnjivih namera ne procitaju. 40 godina sam ispitivao i raspitivao se da saznam nesto vise...pa sad nije vreme da se kaze.Inace poslednje ispitivanje zlata u Srbiji su radili Kanadjani i HRVATI. Toliko o ljubavi prema nasoj domovini . Ako si iz Pirota selo Rsovci(jedan deo atara) je naj radiaktivnije selo u evropi. Zasto nikada to nije receno a receno je za Gabrovnicu i Mezdreju. Neki Relja Slovenac je zamenio uzorke uranijuma tako da se odjednom ni kriv ni duzan rudnik u Krskom nasao kao veliki potencijal. Mozemo o lokalitetima zlata i srebra razgovarati samo licno. Nikako po forumima. Ne zbog mog sebicluka vec ne sme Srpsko bogatsvo da se rasprodaje za saku dolara Toliko o ovoj temi od mene. Verujte mi da se uveliko radi na rasprodaji Srpske imovine. Re: rimski rudnici u srbiji - I.Dzony - 31-05-2012 Bravo Kosac,moje misljenje je da to treba reci javno(narodu),sta je prava namera pojedinih ljudi u Srbiji,sve rade polako i sestematski ne dizuci previse prasine u javnosti.Rudnik Lece ima tri nivoa sa kojih se vadi nekoliko dragocenih metala,pre dve godine su na trecem nivou pronasli zlatnu zilu 70 cm sirine,1,40 m visine koja se siri,koliko se prijavljuje drzavi i sta se zapravo radi,veliko je pitanje.Zanimljivo je da se tu koristi lift iz ww2 koji su Nemci koristili,za neverovati,jos uvek radi perfektno.Sisematski se zemlja zaduzuje kod MMF-a pa ce kasnije sva nasa prirodna i rudna bogatstva otici strancima za ,,JEDAN" dolar a pojedini Srbi ce sebi u dzep stavljati dobar procenat profita.Nije samo Bor i Zagubica na udaru,ima tu jos puno mesta u Srbiji.Koliko je pametno navoditi mesta,ne znam,ali su ljudi iz vrha,sto bivsi,sto sadasnji,pokupili sve podatke iz ministarstva gde se i koja se i u kojim kolicinama nalaze rudna bogastva.U jednom delu istorije,Srbija se pominje kao najbogatija zemlja Evrope,izvozili smo plemenite metale,mnogo toga se skriva od javnosti,izvrce se istina,samo da javnost ne sazna pravo stanje.Isto tako su nam odredjene strukture i odredjeni ljudi izvrnuli istoriju,skrivajuci pravu istinu i plasirajuci laznu istoriju Srpskog naroda,sva sreca pa postoje verodostojni spisi.Ja se nadam da ce za koju godinu sve izaci na videlo.Pozzz. Re: rimski rudnici u srbiji - kosac - 31-05-2012 Zdravo dzoni Mnogo vise je od teorije zavere u Srbiji. Nikako Germanima ne odgovara da mi budemo najstariji narod u Evropi. Ova se istorija okrenula onako kako njima odgovara . Dok su oni bili ljudozderi mi smo stvarali civilizaciju. Sada su u Srbiji namerno unistili privredu da bi mogli da se domognu ne samo prirodnih bogatstava vec nesto mnogo jace . Zato po Srbiji idu Amerikanci Australijanci i kozna ko jos .Ko je njima to dozvolio? Za vreme Kralja Petra u Blagojevom kamenu su pronasli rudari u trcoj smeni zlatnu zilu . Poslali su depesu Kralju. (Treba reci da su Francuzi imali koncesiju nad nasim rudnicima jer su nas “oslobodili”). Kralj je naredio da se sakrije deo rudnika gde je zila koji su nasli ako to ne urade licno ce ih kazniti. Tako je i uradjeno. Tako da ni do dan danas nisu to pronasli.Probali su nije da nisu i sada mi govore kojekakvi strucnjaci tamo nema nista “pa nema za vas”. Znaci da je Kralj mislio za Srbiju a ko sada misli ?Sve je ovo smisljeno uradjeno ali mi nije jasno, ko nama vodi zemlju ko su ti ljudi? Kada im svoj narod nije mio. O kakvom nacionalizmu govore ili samo misle na svoje debele stomake. Svi mi da poumiremo od gladi nece se mrdnuti ni prstom. Mnogo je veca prica u igri. Ceo svet vode nekolicina ljudi. Kojima se uluzuju poltroni. -Ako je Turcin u krvi do kolena , poturica do ramena- Drago mi je da neke stvati nisu uradili .Ali nazalost dve velike stvari su uradili. Jedna od njih je Poganovo. Cisto primera radi da se zlatari ne busaju vise. I njie samo zlato to sto je dragoceno!!!! Ko zna razumece. Bicemo onda jos teze ako je pravi Srbin!!! Zato sam rekao da necu spomenuti nista iz dokumenata koji su nadjeni u podzemnom gradu. Pozzzz Re: rimski rudnici u srbiji - mincic - 31-05-2012 POzdrav Eto ti sad . KOM zaboga podzemnom gradu , o kakvim se dokumentima radi ? Daj molim te malo odagnaj tu maglu kroz koju bauljamo . Da ne ispadamo glupi u drustvu . Re: rimski rudnici u srbiji - kosac - 31-05-2012 Mincicu dacu javicu ti se na drugi nacin. Pogledaj poruku Re: rimski rudnici u srbiji - APIS - 31-05-2012 Prodaju Veru za veceru. Nisu valjda ovi dembili preselili K ....G? Re: rimski rudnici u srbiji - APIS - 31-05-2012 Turci uzimase deseti deo a ovi nam ne daju da nama ostane ni stoti deo.Kazes oslobodise nas Francuzi.Pustili bi da nasi polipsu dole na morksu obalu da nije Nikolaj Romanov zapretio da ce sa nemci da prekine rat.A i nemci pokradose relikvije i mosti od sveci svuda de su im dozvolili!Uplasili se za njinu guzicu zato prebacise nasi da se oprave. Sve su naplatili sas kamatu i to u zlato!A Englezi i Amerikanci su jos gori zajedno sa svabe.Sve su ti to ista gomna.Bogata je nasa zemlja al su ljudi pojedini siroma sas mozak!Domacin seljak razuman iz sumu nepismen da dodje da komanduje a ne skolovane budale .Budala si je budala Jos gore kad si je zavrsila skolu golemu.Tag je golema skolovana budala! Koj si svoje ne postuje taj si nikog ne postuje.Cinkarosi i pilicari ne voli niko ziv.Koj izda jednom ima uvek i svakoga da izdava! |