![]() |
|
Nesto me zanima,nako` - Oblik za Štampu +- Zakopano blago u Srbiji (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum) +-- Forum: Zakopano blago u Sbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bugaskoj (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-4.html) +--- Forum: Zakopano blago u Srbiji (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-23.html) +---- Forum: Priče i legende o zakopanom blagu (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-24.html) +---- Tema: Nesto me zanima,nako` (/thread-2752.html) Stranice:
1
2
|
Nesto me zanima,nako` - Gora Romanija - 18-11-2013 Ljetos sam bio na vrhu Rtnja. Tamo se nalazi neka rusevina,ostaci crkve ili kapele. Neki,koje sretoh tamo,kazase da je nekad tu bila crkva,koju je podigla udovica direktora i vlasnika rudnika u blizini. Dalje,kazase da su tu crkvu minirali dva puta tragaci za blagom,Navodno da je tu bilo nesto ukopano,dalje je sve legenda. Cisto me zanima sta je tu zapravo istina. Inace Rtanj je carobna planina,prelijepa u svojoj velicini. Odg: Nesto me zanima,nako` - Timakumminus - 19-11-2013 Историја Ртња се везује за причу о богатој јеврејској породици Минх која је поседовала параћинску фабрику штофова, а касније и ртањски рудник каменог угља. Јулиус Минх извршио је самоубиство под неразјашњеним околностима, а супруга Грета са Јулиусовом браћом преузела је руковођење рудником. За сећање на свог мужа, Грета је саградила црквицу-капелу на врху планине Ртањ. Цркву је градило 1.000 радника, а освећена је 1936. године. Пре двадесетак година капела је страдала као последица веровања у ртањске легенде. Разнета је динамитом у покушајима трагања за давно скривеним богатством. Прича о злату и драгуљима у утроби планине, а која је вероватно везана и за легенду о дворцу чаробњака који је по предању постојао на овом месту и био висок колико и данашња планина, у коме је чувано огромно благо, донела је много невоље овој природној лепотици. Постоји иницијатива да се ова капелица обнови link:http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A0%D1%82%D0%B0%D1%9A da nw bude da kopiram nesto i da ne navedem poreklo ,kao drugo sto se nisi javio covece ti pokazem lepote istocne srbije i znamenitosti mog kraja .....stvarno mogo si se javis !!!! :
Odg: Nesto me zanima,nako` - Gora Romanija - 19-11-2013 Bas zanimljivo. Rtanj me ocarao. Drugar mi je komandir zandarmerije u Smederevu pa me on odveo na hrh posto je zaljubljen u tu planinu. Usput sam obisao i manastir Ognjene Marije, taman je bio i seoski teferic, skokno do Lazareve pecine, Soko Grada, izvora male Moravice, obisao mosti Svetog Cara Lazara, jos jednu pecinu u planini, arheoloske iskopine ....ma bas sam se nahodo po tvom kraju. Super je, ali odviko sam se sa plus 40. Nisam htio da izadjem iz Lazareve pecine. Ako si na facebook, potrazi me tamo. Okacicu fotke kad uhvatim vremena. Da bio sam i u Boru i Minicevu )))Sve, sve, al na Rtanj se vracam, to je 100 posto. Odg: Nesto me zanima,nako` - vrbovac - 26-11-2013 Ovako je kapela na vrhu Rtnja izgledala nekad ... Odg: Nesto me zanima,nako` - vrbovac - 26-11-2013 ... a ovako izgleda sad Odg: Nesto me zanima,nako` - vrbovac - 26-11-2013 Kapela je na vrhu Rtnja stradala iz ciste ljudske gluposti i pohlepe a zlata nikad nije ni bilo tamo. Gospodja Greta je pre svoje smrti (pošto nije imala dece) napisala pismo - poruku rođacima u Izraelu. Ljudi koji su joj dali sobu i boravak u svom dvorištu u selu Ilino nadali su se da ce naći novac i zlato posle njene smrti, ali ništa od toga. Ona je ostavila metalnu kutiju sa novcem i zlatom u šupljem stablu u obližnjoj livadi. Kada su obavestili familiju o njenoj smrti rođak je došao sa dva milicionera iz Boljevca i uzeo iz šupljeg stabla (kako mu je ona objasnila u pismu, koje su ukućani predali na poštu ne znajuci sadržinu) zaostavštinu a gdja Gretine posmrtne ostatke preneo u Izrael. Da li je to bila njegova odluka ili njena nećemo nikada saznati. Odg: Nesto me zanima,nako` - Gora Romanija - 26-11-2013 Fascinantno. Ta planina je prelijepa u svojoj velicini i nekakvoj misticnosti,koja zraci na tom mjestu. Slucajno sam se nasao tamo,bas kad su bili neki istrazivaci. Mjerili su zracenja,neke geometrijske proracune,bas su imali opreme kao da su iz NASA. Bili su smjesteni u hotelu u anselju Rtanj. Upali su mi u oci bas zbog registracija na vozilima,koja su bila sa teritorije Hrvatske i zapadne Hercegovine. Zagreb,Imotski,Makarska,Mostar (sahovnica na retrovizoru). Dan dva posle istu ekipu sretoh u blizini lazareve Pecine. Bila je i neka ekipa sa neke TV,nisam siguran da li RTS ili neki drugi. Pitam se ima li tu nesto neobjasnjivo i na neki nacin natprirodno.Ne mislim na male zelene,nego neke autohtone vrste biljaka. Tu sam nasao i iskopao Raskovnik za koga se prica da je mistican i veoma mocan. Tu je i rtanjski caj,koji je hemijski jak,dokazano je odlican antiseptik. U svakom slucaju planina,koja ocarava. Nije mi bila poznata istorija te crkve,ali sam se odusevio,kada sam cuo kako je nastala. Iskoristio sam priliku i otisao na "teferic" u selo Izvor,cini mi se. Bila je seoska slava Ognjene Marije, Tu oko manastira su se nasli i trgovci starinama,tako da je bilo i rimskih novcica,par predmeta iz toga doba,koliko su originalni neznam,nisam nesto zagledao. U svakom slucaju odusevljen sam tim krajem. Po prvi put sam tu bio. Pretpostavio sam da nije tu neko blago ni bilo. Logicki razmisljano,neznam ni zato bi ga tu neko sakrio. Nazalost jedan fin spomenik je otisao u prah i prasinu. Na putu izmedju Soko banje i Rtnja,nalazi se i Saslovacka Pecina,za koju sam cuo jos davno.Iskoristio sam priliku i nju da obidjem.Razlog je jedna cetnicka jedinica iz Bosbe,koja se tu neko vrjeme krila posle rata. Ako Bog da,ponovo cu na tu planinu sledece ljeto i ostajem na njoj dan dva. Hvala ti za ovaj info :-) Odg: Nesto me zanima,nako` - ivica ursulovic - 11-02-2014 na rtnju ima nekoliko vrsta biljaka koje su veoma retke na nasim prostorima a jedna od njih je rtanjski caj za koji kruzi prica da je dobar afrodizijak..... a sto se tice istrazivaca trebalo bi da je tu trenutno grupa pod imenom "DUH RTNJA" koji istrazuju planinu i imaju neku teoriju o tome kako je rtanj piramida i koji oko sebe stvara polje pozitivne energije. vrh rtnja se nalazi na tacno 300 km od bosanske piramide. ja sam iz sela lukova, podnozje planine rtanj, tako da kad si tu javi se......... Odg: Nesto me zanima,nako` - grotagold - 11-02-2014 (11-02-2014, 11:45 PM)bata ivca link Piše:na rtnju ima nekoliko vrsta biljaka koje su veoma retke na nasim prostorima a jedna od njih je rtanjski caj za koji kruzi prica da je dobar afrodizijak..... ...Mala ispravka i nadam se korekcija bata-ivice RTANJSKI CAJ NIJE BILJKA SAMA PO SEBI VEC MESAVINA VISE LEKOVITIH BILJAKA UZBRANIH NA PLANINI RTANJ. NAZALOST DANAS SE SVASTA "MULJA" POD TIM NAZIVOM TAKO DA JE NAJSIGURNIJE I NAJBEZBEDNIJE SAM BRATI TE BILJKE , KO JE U MOGUCNOSTI NA SAMOM AUTENTICNOM TERENU...Pozdrav za tebe i za Selo LUKOVO koje jako dobro poznajem...
Odg: Nesto me zanima,nako` - ivica ursulovic - 15-02-2014 bas tako GROTAGOLD hvala na korekciji i potpuno si u pravu da samo retki znaju tu mesavinu caja a svako ziv prica o rtanjskom caju, posto kazes da dobro poznajkes ovaj kraj kazi mi da li si odavde iz ovog kraja ili si samo boravio nekad u njemu? |