![]() |
|
MIJINO Kale ???? - Oblik za Štampu +- Zakopano blago u Srbiji (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum) +-- Forum: Zakopano blago u Sbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bugaskoj (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-4.html) +--- Forum: Zakopano blago u Srbiji (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-23.html) +---- Forum: Zanimljivi lokaliteti (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-25.html) +---- Tema: MIJINO Kale ???? (/thread-5951.html) |
Odg: MIJINO Kale ???? - BrankoV - 19-04-2020 (17-04-2020, 06:43 PM)Juzna pruga link Piše: Pirgosus hvala veliko na odgovoru , bio bih zahvalan ako bi mogao da udjes na Google Map i podelis samnom lokaciju ili bar screenshot (sliku ekrana) gde mogu videti kordinate ili bar priblizno gde je to kale bilo ili su ostatci....Ti trazis svoje rodjake u rudnicima da nisu tvoji rodjaci kotlici i cupovi......kazi srpski treba mi kale......pozdrav Odg: MIJINO Kale ???? - Timpolok - 19-04-2020 Eh, eh, Branko sad...Nemo' da si na kraj srca, čovek traži dedovinu od đedova i prađedova što mu zaostalo. Nije zlo mislio, vidiš ja mislim da ti njegovi rođaci izgleda nisu loše stajali... ;D Jedino je problem što svom potomku nisu naznačili gde da potražije jal u kale, jal u rudnici.
Odg: MIJINO Kale ???? - Juzna pruga - 19-04-2020 Ne momci , ne trazim ja dedovinu , svakako je imam. Da ste iz tog kraja Stare planine znali bi koliko su ta sela izumrla , i koliko je prezivelo spisa o bilo cemu... Da tragam.za korenima , ne za novcem. Da su je to kale u stvari ostatak rudnika mi je rekao momak sa foruma. Svako selo koje je povezano sa lozom sam nasao preko Facebooka i upoznao po nekog i predstavio se ko sam i sta trazim. Meni je porodicna istorija veoma bitna , i zahvaljujuci ovom sajtu sam uspeo da povezem neke stvari i nadjem stare mape i potvrdim predanja starog ucitelja iz Crnoklista. Tako da vam hvala svakako ! Svi mi trazimo neko nase blago , moje je moja porodicna loza sa Stare planine %u2764 Odg: MIJINO Kale ???? - Juzna pruga - 19-04-2020 [img][/img] Slika ekrana pokazuje sve nadjene toponime kroz arhiv Pirota , knige razne , hronike sela , mape itd... Odg: MIJINO Kale ???? - Juzna pruga - 19-04-2020 [img][/img] Ova je za Pirgosus ... Ovo je spoj 4 mape iz istog reona... Ako se secas rute kuda si prolazio , da mi kazes gde je bilo to "kale" , znacice mi puno da znam jos info o bilo kojem kamenu koji je vezan za korene Miji%u0107 loze , tj Mije kao rodona%u010Delnika. Posto ja svakako nisam u Srbiji , niti cu biti pre iduce godine , vi slobodno prekopajte sve uzduz i popreko...jer je vec milion tuda prosao.. Ali vas molim da ako neko tuda prodje i locira kale da ga slika i podeli.. Tako da kad dodjem u Pirot , mogu sa merakom.da obidjem sve lokacije sa mape od Stani%u010Denja....pa do Mizdora. Unapred zahvalan Tako da sre%u0107no vam svima ! Odg: MIJINO Kale ???? - pirgosus - 20-04-2020 Ako ti tvrdis da si potomak tog tvog pretka hajduka Mije po kome je i dobilo naziv ,verovatno imas i neku pricu ili usmeno predanje sta da trazis.Mesto kuliste ima dole nize ali tu nema nekih tragova od zidina to kale je vislle . Odg: MIJINO Kale ???? - Juzna pruga - 20-04-2020 Pirgosus Naprotiv nema nikakvih predanja , izvor info je bio pre 10 god razgovor sa najstariji.m zivim precima...pa na osnovu njihovih prica pravljenje zbirke podataka i zatim opsirnija istraga svih detalja. Torlaci , moji preci nisu bas bili zainteresovani za prenosenje predanja sa kolena na koleno. Sama okolina Pirota i Stara planina su masakrirani zbog svojih prometnih ruta raznih pljackasa , kuge , rudnika itd. Tako da pisanih dokumenata o precima nema. Ja grcevito kopam po raznim izvorima informacija , da ulovim sto vise tragova i time ispitam.sto vise ljudi koji mozda jos uvek znaju po nesto. Ima naznaka da je predak Mija bio Tatarskog porekla. Da je dosao iz Trna. Tatari u Bugarskoj i granicnim regionima kraljevine Srbije nisu nista novo. Tu ima 2 opcije Tatarskog porekla : 1. Sami Bugari su mix antickog plemena Turko-Tatara Vol%u0161kih , Juznih Slavena , Huna , Tra%u010Dana i manjih plemena. 2. Tatari kao objedinjeni naziv mixa raznih plemena i naroda pod vodjstvom Mongola pri osvajanjima Evrope u vreme Nemanjica . Tako da tu e bih isao unazad jer je to put bez kraja. Cilj mi je i dalje povezivanje svih info o Miji /Mijincima /Mijinima , povezivanje svih Mijic prezimena sa Stare planine tj Nad Nisavskog dela....Istraga i lociranje svih toponima veanih za Miju , itd Cinjenica je da je bio bogat , i da njegovi naslednici su imali velike zemljisne posede , to mi olaksava delimicno pretrage poreskih spisa 1830-1890 gde pise naziv svih glava koje placaju poreze , njihovih sela i imena. Ovaj sajt je prevashodno namenjen skrivenom blagu. Sama cinjenica da raspolaze sa ovoliko starih podataka , naziva , toponima , ga cini BLAGOM i instrumentom pomoci pri istrazi istorije. Jos jednom hvala sajtu i administratorima , za prikupljanje ovako bitnih info , meni ate mnogo vise pomogli nego 20-ak knjiga o tom kraju. Posebno hvala Plandziji , bez cijih bekeski o raznim toponimima , ne bi ni bilo sanse za istragu mnogih tragova ! |