Zakopano blago u Srbiji
Minelab GPX 5000 - Oblik za Štampu

+- Zakopano blago u Srbiji (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum)
+-- Forum: Metal detektori Srbija - detektori za metal (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-5.html)
+--- Forum: Metal detektori fabrički modeli - specifikacije i testovi (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-43.html)
+---- Forum: Minelab (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-51.html)
+---- Tema: Minelab GPX 5000 (/thread-959.html)

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Odg: Minelab GPX 5000 - Ares - 18-11-2012

Registrovao sam se

Zovem se Ares
Poz Boki

Odg: Minelab GPX 5000 - Andrej - 18-11-2012

Pozdrav ARESE dobrodosao na forum. Smile !!!

Odg: Minelab GPX 5000 - grotagold - 16-01-2013

Pozdrav Andrej. Taman posla da sam se umorio ili istrosio sa temom o Minelabu 5000 ....naprosto sam napravio "nuznu" pauzu iz licnih razloga zbog problema u privatnom zivotu. Drage volje cu i nadalje da pisem sve sto budem imao kao saznanja o radu i mogucnostima sa ovim uredjajem. Ali eto iz navedenih razloga sam napravio pauzu...i ne samo zbog toga / zima je..retko kada da spoljna temperatura predje +5C pa nije preporucljivo da se setam sa ukljucenim aparatom zbog elektronike.Zima se koristi za svodjenje racunice sta sam uradio i dokle sam stigao , kao i pripreme za novu sezonu. Ali evo jednog podatka do kog sam dosao sa sasvim slucajno uradjenim testom.
Naime , pre par dana sam onako..od dokolice resio malo da u sobi oprobam aparat (tek da ga ne uhvati zimska rdja) Big Grin pa reko da vidim kako reaguje na razne vrste nemagnetnih metala. Uzeo sam ono sto mi je bilo pri ruci...par novcica od bakra mesinga srebra i jedan zlatnik...naslo se tu i nesto od nakita zlatnih i srebrnih lancica i jos neke druge drangulije. I krenem ja tako da se igram u raznim postavkama sto fabricki podesenih sto mojih opcija / i uglavnom dobijem zvuke koji i inace tako reaguju na terenu u prirodi. A onda sam podesio samo na "fine gold" i krenuo...Mislim da sam negde vec objasnio da u zavisnosti od vrste metala tako se i dobiveni zvuk razlikuje.....A ONDA SHOK!!!
Prinesem dukat.....aparat luduje...jednu burmu...isto tako...jedan stari zlatni privezak...ista reakcija...a kada sam prineo zlatni lancic (10-tak grama)...nista....ja opet....ma jok...nikakav zvuk...Proverim postavke , bateriju...ma sve OK. Prinesem one druge sitne zlatne predmete...ima reakcije...ali na ovaj lanac nista...kao da je od papira !!! Jedva da se cuje nekakva reakcija i to u prekidima povlaceci lanac po samoj povrsini sonde.Ostao sam zatecen tom cinjenicom i dosta zbunjen. Ajde reko...mozda je podesen za cisto zlato (24k) a ovo je nekakav los nakit od ko zna koliko karata ...da nisam nasao kutijicu od prodavnice (lanac mi je kupila Majka pre nekoliko godina) i procitao da se radi o 14k zlatu. Pa rekoh lepo...znaci da aparat reaguje samo na 24k. Ali premda sam nemirnog duha i vecito radoznao , mali crv sumnje me natera da odem i da kod jednog mog poznanika proverim ipak taj lancic kako reaguje na hemikalije i o cemu se tu zapravo radi. Da ne duzim....rezultat je bio...zlato je lazno. Nije mi zao sto je lazno na stranu sto mi je to uspomena od majke...cak je nebitno i sto je dat novac da se kupi...sacuvacu ga kao dragu uspomenu...ali eto jednog primera kako su strucnjaci iz Minelab firme ipak napravili masinu koja nezna da promasi i reaguje samo na ono za sta je i pravljen. Kad sam kasnije vratio postavke na druga podesavanja bilo je reakcije kakve takve ali na FINE GOLD..nista. Eto jedno moje sasvim slucajno otkrice me dovodi do zakljucka da treba zaista doooobro prouciti sva podesavanja kod ovog aparata pa tek onda na teren...ili jednostavno ici na opciju all metal sa mono sondom i to u coin relic pa vaditi redom..he he. Toliko za sada od mene pa kada bude jos prilike da nesto novo napisem..eto mene jer ja obicno se ne bavim glupostima tek da bilo sta pisem pa da bude interesantno kolegama za citanje (i za komentare..naravno) a da od toga bude slaba vajda i korist.

Odg: Minelab GPX 5000 - grotagold - 16-01-2013

Pozz dr jare. Razumeo sam ti pitanje i mogu ti sledece reci. Neznam bas velicinu te mindjusice ali predpostavljam da je to neka standardna velicina. Probao sam sa nekom te velicine a deo odgovora se nalazi i u mom gornjem postu.Naime mora da se zna pre svega sledece. Kod PI detektora takozvani vazdusni test neprikazuje pravo stanje stvari jer u prirodnim uslovima tj u zemlji njegova dubina odnosno domet se povecava a sve to skupa zavisi od velicine sonde , od vrste sonde , od tipa zemljista i vlaznosti zemljista.Da ne spominjem postavke na samom uredjaju koje su skoro bezbrojne...ali da ne tupim previse vec da ti ukratko odgovorim mada nisi bio jasan za koji aparat pitas a predpostavljam za minelab 5000 . Sa opcijom "coin relic" i mono sondom od 11" (bez diskriminacije/jer mono sonda nema mogucnost odvajanja) i sa fabrickim postavkama...sto znaci da se nista vise ne podesava u ostalim parametrima mindjusicu te velicine detektuje na oko 40cm i to sve raditi na otvorenom prostoru a ne u kuci jer u kuci nije merodavan zato sto ima dosta smetnji od mreze elektricnih kablova i raznoraznih uredjaja koja prilicno smetaju na rad minelaba. Ako se izvrse posebna podesavanja radi povecanja osetljivosti tj "dometa" (da ne nabrajam sada koja jer neznam dali te to interesuje a i da ne budem presirok) domet se povecava do same granice osetljivosti za predmet te velicine a to je negde oko 50-60% vise. Toliko kao konkretan odgovor za konkretno pitanje. Ako te jos nesto zanima slobodno pitaj.

Odg: Minelab GPX 5000 - Andrej - 16-01-2013

Eeeee bas dobro da si se vratio,da imam sa kim da diskutujem i razmenujemo koliko toliko iskustva  Smile.Odlican tekst i vrlo interesantno objasnjenje za to u FINE GOLD opciji.To je vidis kod mene problem sto ga jos nisam malo detaljnije proucio u prirodi,tj nisam izvrsio neke vece eksperimente sa njime,zato sto jedva da ugrabim vreme za ovaj lep hobi,pa onda ne mogu da docekam da udjem u sumu i radim sa njime ali nema veze,bice vremena i za to.To sto si naveo za mindjusu u odgovoru za dr .jare je sigurno tacan ,jer znam iz iskustva sta sam nalazio tj.kakve sitne predmete na pozamasnim dubinama.Potrudio sam se pre naki dan dam koliko toliko objasnjenja iz iskustva sa ovim stvarno mocnim MD ali sam odmah dobio odgovor od naseg bivseg kolege sarapta,da taj aparat ne vredi ni 500"evrica" i da sam ga kupio samo da bih ga gledao  Big Grin Wink.Neznam kakv MD on ima ali znam da ovakav nece imati nikada ali da se ne obaziremo i vracamo na nebitne tekstove u vezi ovog lepog hobija i ovog detektora.Hvala Jaretu sto je stao na moju stranu tj.sto je pravilno i pozitivno odgovorio na saraptov"intelegntan"odgovor.Ja sam naime najvise radio u COIN RELIC opciji,jer kako i sam znas to je opcija za cist tj.teren sa veoma malom ili nikakvom sadrzinom minerala u tlu,tako da on u toj opciji prodire veoma duboko i to sve u kombinaciji sa mono sondom 11ili16" daje izvanredne rezultate.Sreca moja da sam imao pre njega VLF detektor(explorer se 2) pa znam sta je onaj mogao,gde su mu bile granice,a sta ovaj moze.Razlika je velika(a i u ceni takodje  Smile).Vracao sam se na sva mesta gde sam pre isao sa Explorerom i gde znam da vise nista nisam nalazio sa njime cisto da bih video dali cu sa ovim da nadjem nesto.Rezultat je bio svuda pozitivan,na svakom prejasnjem mestu sam nalazio stavari raznih velicina i na raznim dubinama.Razlog je ,mnogo veca osetljivost GPX-a i mnogo veca prodornost u tlu ,koju mu omogucava njegova jedinstvena elektronika.Sto ti rece da ne nabrajam mvise jer neznam dali je ovo nekom interesantno.Grotagold pozdrav od mene i javi se opet kad budes imao volje Wink.

Odg: Minelab GPX 5000 - grotagold - 17-01-2013

Znam prijatelju o kojoj je velicini mindjuse rec...ja sam ti tako i odgovorio..nije 4cm ve 40 cm...mozda nije za verovanje ali je tako bar kad je zlato u pitanju.Slicno je i sa olovom jer skori isti zvuk daje i skoro ista osetljivost je i na olovo tako da zrno olova velicine 5mm nadje na oko 40cm u zemlji (proslo leto sa onako tvrdom i suvom zemljom).Sto se tice oksida gvozdja i gvozdenih predmeta slicne velicine u opciji FINE GOLD nema tu dubinu ali u COIN RELIC ima. Kada se GROUND BALANCE postavi na OFF onda se znatno poveca dubina ali to vazi samo za nemineralizovanu zemlju.Ako imas ovaj aparat onda ti je jasno o cemu pricam.Sve ovo vazi za MONO sondu a kod DD sonde dubina je u proseku manja za oko 25-30% u velicinama od 11".Nisam imao prilike da radim sa vecim sondama ali sa Australijskih sajtova vidim da je dubina znatno veca sa sondama reda velicine 18 i 22" stim sto kod mono sonde te velicine sitnije stvari na manjim dubina naprosto "nevidi" ali zato detektuje krupnije predmete na 2m bez problema...mislim na predmete odprilike velicine srebrnog tanjira i tome slicno.Pozz

Odg: Minelab GPX 5000 - caknoris - 17-01-2013

grota to nije dobra karekteristika da tolko sitne stvari hfata toliko dlaboko,to je hendikep,ima da kopas i kopas,to nije za pohfeala,to je veliki hendikep,

Odg: Minelab GPX 5000 - grotagold - 17-01-2013

Caknoris...ovaj tvoj komentar smatram kao salu...naravno  ;D a ako stvarno smatras da je to hendikep ..ima jedno prosto resenje...batali se dobrih masina i predji na VLF aparate i budi obican "monetarac"...i naravno..UZIVAJ U SVOM HOBIJU  Wink

Odg: Minelab GPX 5000 - Andrej - 18-01-2013

Pozdrav dr.Jare,Moguce je sigurno,nisam siguran dali to moze sa 11" mono sondom jer to nisam probao ali ako Grotagold kaze verovatno je moguce.Sa njime je tesko da uporedjujes neki drugi detektor pogotovu VLF aparate,jer je ovo nesto posebno a i cena mu je posebna  Smile.Napisao sam negde,procitao si pa me je sarapt ismejavao, da zrno od sacme mislim da je bilo 8 mm u precniku detektuje na dobrih 40 cm.Ima tamo slika koju sam postavio,nasao sam neku rimsku paru velicine jednog Evra sa  11 " DD sondom,koja je slabija od 11" mono sonde na nekih 40 cm pa dodaj jos nekih da kazem 20-30 % kad bi trazio sa mono sondom i to je to.Jedina mu je da kazem mana sto mu diskriminacija nije tako dobra ali naviknes se,bitno je da odvaja gvozdje od obojenih metal(sa DD sondom) vise ti ne treba.Pozdrav.

Odg: Minelab GPX 5000 - grotagold - 18-01-2013

Dr.Jare evo jos jednom da pojasnim nesto sto se tice Minelaba GPX 5000. Ovaj MD radi na pricipu PI detekcije a njegava specijalnost je zlato. I ne samo sto je uskospecijalizovan za prirodno zlato (samorodno) koje se krece do 24karata cistoce za svako drugo zlato ispod te finoce ima drugaciju detekciju...nebi bilo lose da procitas gore moje postavljene postove na tu temu. Evo ti jedan primer za vazdusnu detekciju. Zlatnik finoce 22 karata velicine 14mm detektuje u opciji DEEP / FINE GOLD / MONO SONDA 11" / GROUND BALANCE FIXED / na oko 60-65cm a sa istim postavkama 1 dinar na nesto ispod 40cm. U opciji Search mode na postavku General za 10cm manje a u Soil/Timings na coin/relic zlatnik detektuje na nesto ispod 45cm a 1dinar na nesto preko 50cm. U uslovima kada Ground Balance podesis na off detekcija se povecava za oko 20-30% a Manual Tune ispod 100 (recimo vrednost od 70-85) dobijas jos oko 20% dubine a u tom slucaju Motion se podesava na Very Slow i detekcija za 1 dinar je veca za oko 10cm a za zlatnik  za oko 15cm.
Znaci ovo su samo neke postavke iz kojih se jasno vidi da je vrlo bitno znati postaviti prave vrednosti u zavisnosti sta se trazi. Ali evidentno je da je najosetljiviji na cisto zlato pa onda sledi po osetljivosti olovo , srebro , bakar i tako redom. Nisam probao sa aluminijumskom limenkom od 0,33ml a kada budem postavicu vrednosti i za to. Jos jednom napominjem da vazdusni test uopste nije merodavan za metaldetektore a posebno ne za minelab jer rezultati kod PI uredjaja u zemlju su drugaciji i uglavnom su rezultati veci za oko 20-30% ali se nemoj drzati za ove procente kao pouzdane jer i sam znas koliko faktora utice na to.
Zaista bih mogao jos mnogo da ti pisem za ove specifikacije u raznim postavkama ali mislim da je ovo ono sto si trazio.
[Slika: 334kqa0.jpg]