Zakopano blago u Srbiji
tumacenje znakova - Oblik za Štampu

+- Zakopano blago u Srbiji (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum)
+-- Forum: Zakopano blago u Sbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bugaskoj (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-4.html)
+--- Forum: Zakopano blago u Srbiji (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-23.html)
+---- Forum: Oglasna tabla (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-28.html)
+---- Tema: tumacenje znakova (/thread-1104.html)

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Odg: tumacenje znakova - crni1 - 10-10-2013

A znakovi i tumačenja ima raznih sve zavisi ko ih je ostavio i kad i dali su neki kasnije uništeni ili dodati.
Po meni i nekim starijim tragačima ima mnogo šablona ali je svaka grupa imala svoje adute i prilagođavali su ih sebi.Da objasnim bar ono što znam 100%,naime moji stari su od davnina bili hajduci ili njihovi pomagači.Znakovi su ostavljani e iz razloga da će taj zaboraviti gde je ostavio blago ili da bi neko posle to rastumačio i uzeo,već da bi u slučaju da taj ili ti poginu,do tog blaga došao neko iz njihove družine,normalno po planu koji je ostavljen ili dat nekom na čuvanje.Isto tako sa sigurnošću znam da su imali i mesta za sastajanje-okupljanje,jer su često znali da rade i samostalno ili u grupama ako je četa bila veća.Okupljali su se u veću grupu samo onda kada su se spremali za veću akciju ili bili napadnuti a znali su da se udružuju i više četa i Harambaša..Hajduci su imali svoj zakon,kodeks ponašanja i ko to nije poštovao znalo se šta ga čeka.

Odg: tumacenje znakova - boban - 10-10-2013

Shta bi moglo da znaci ovaj krst

Odg: tumacenje znakova - kosac - 10-10-2013

Postovani
Pisao sam o znakovima na kamenju u nekom postu vise se i ne secam kom...Elem od svih kovanih pisanih ...crtanih bojom samo jedan promil tih belega je iz doba "hajducije"...E sada  sto se tice hajducije...u 99,99 % znak koji nesto vredi je sakriven ..a sve ostalo je samo putokaz..Slazem se sa tobom jeremajo...jer u vreme Turaka postojao je danak u krvi ili odmazda u slucaju ubistva Turcina u ataru nekog sela ...tako da su i seljani sami izdavali hajduke..Primer koji je istorijski zabelezen je iz sela Crni Vrh ispod Stare planine..kako je tamo u mesto Mirica boravilo 114 hajduka  koji su "ratoovali" u Suvu Planinu ostalo je njih 5 ..i oni onako lepo obuceni sisli u selo na panadjur videli ih seljani i prijave turcima...dosli Turci i pobii ih a glave na kolac nabili ...kada su se vratili preostali hajduci ..nikada vise u tom delu nisu boravili...Treba reci da ni Turci nisu smeli da idu gde su bili odmetnici...
Podatak iz knjige Feliksa Kanjeca kaze da do 1845 godine niko nije smeo da ide na Krvave bare i Tri cuke jer je tamo bilo puno odmetnika ...bilo ih je sve do Balkanskih ratova...

A sto se tice da li su odmetnici napadali "lepo" obezbedjene karavane ..jesu
Primer je iz sela Zavoj u Pirotskoj opstini..naime tu u tom selu Turci su zakonacili ...Izvesni Karastojan vodja odmetnika je naredio seljanima da mu jave da li Turci idu preko "nicije" zemlje ili ne..ako idu preko nicije da mu jave ujutru podizanjem kape...Turci su posli nicijom zemljom tj. van atara bilo kojeg sela...Hajduci su propustili izvidnicu a glavninu sacekali i kako su mule isle napred nazad seljani su dugi niz godina nalazili dukate koji su ispadali iz bisage...Izvinjavam se zbog skracenog pisanja ali i ovo jedva pisem
Toliko  za sada ne mogu vise da tipkam pozdrav
Znaci nije da nisu napadali karavane  samo je to moralo da se izvede munjevito i van atara sela...
Dugi niz godina sam se trudio da sakupim sto tacnije podatke i iz njih naucim ono sto se ne moze nigde procitati...
Evo primera: Na kamenu ima znak dve zmije vezanih repova gledaju se jedna u drugu a izmedju njih krest...Ostava se nalazila iznad znaka u steni u koju se ulazilo ..tj. prolazilo kao mali tunel ..cup je bio osatvljen na sredinu a sa strane ulazi su zamazani ...Naravoucenije zmije pokazuju zatvoren ulaz jer zmija ide u rupu ...samo logika i iskustvo dovodi do zakljucka ...

Odg: tumacenje znakova - APIS - 10-10-2013

Sto se decaka sa kacketom tice urezan je nisko a kako je drvo raslo  tako je i on rastao navise.
Tako su rasli i krstovi urezani na dva drveta izmedju kojih se prolazilo do Govedje plecke u Kamenici.

Odg: tumacenje znakova - APIS - 10-10-2013

Bobane taj krst pomalo podseca na patrijarsiski krst koji takodje ima po vertikali dve crte , od kojih je gornja kraca od donje.

Odg: tumacenje znakova - grotagold - 10-10-2013

Samo na blic da utrcim u temu (ni zvan ni pozvan) Big Grin da samo dodam da u zavisnosti od tipa drveta i od nadmorske visine svaki urezan znak zna da deluje da je od skoro a u stvarnosti moze biti mnogo star. Sticajem okolnosti u jednoj od mojih suma ima urezano godine 1953 ime i jos po nesto i sa sigurnoscu tvrdim da je te godine i zaista urezano a evo pogledajte kako to izgleda posle 60 godina . Na toj visini (1500m)"godovi na drvetu se stvaraju svake trece godine a ne svake....izvinte sto se mesam... Tongue

[Slika: p9060128.jpg]

Odg: tumacenje znakova - kosac - 10-10-2013

Ajmo malo istine ogovedjoj plecki
Nekoliko laznih planova je pusteno iz Bugarske i nekoliko "slucajnih" svedoka koji su videli krst naparavljen od kamencica i drvaca "protumacili" kao dosao Bugarin (uzgred zeznuo oznu ili db) i dosao SAM  spustio se u pecinu i uzeo , SAM  izasao itd...
Ako iole neko ovo pokusa da razume i ima kapaciteta i volje shvatice da tu nema u najmanju ruku logike da ne kazem istine..
plan izricito kaze u mesto Korenatac kod strazar kamen postoji mesto koje se zove rebrast kamen i orlovo gnezdo sve zvana mesta ...ako neko neka zna neka se javi da  postavim plan ..skicu...
Elem kada dojdes na mesto rebrast kamen ...koji uzgred gleda u maznu stenu a mazna stena je vazna za ostavu kod pecine koja lici na suzu ...ovo je sve povezano u ovom planu...a sve je to povezano sa brvom na Timoku...itd...
da se vratimo na plecku ..ta rebrasta stena  NIJE  visoka ...i uopste ne odgovara mestu na kome se godinama bezuspesno traga...znaci stena je niska i lako se otvara dovoljan je covek tezi od 80 oke da  bi pomerio kamen....
Pozdrav

Odg: tumacenje znakova - crni1 - 11-10-2013

Izvini kosac ali mislim da nisi 100% posto u pravu kad kažeš da je samo jedan promil znakova hajdučije,jer zavisi u kom kraju se ko nalazi.Kod mene je 50 % hajdučkih znakova 49% raznih zajebanata koji su dopisivali i 1% ostalih mahom kaluđerskih.
Što se tiče mesta gde su napadali Turke to je bilo najčešće na najnepristupačnijim delovima puta,van svakog naselja sa sigurnom odstupnicom i uvek su bežali u više pravaca.

Odg: tumacenje znakova - zivkovic.branimir@yahoo.c - 11-10-2013

Evo  nekih od trazenih detalja oko DECAKA SA KACKETOM. APIS kaze istinu, citiram * urezan je nisko a kako je drvo raslo tako je i on rastao navise * . Ne treba zanemariti ni dobrodosao brzopotezni komentar GROTAGOLDA o godovima i fleksibilnoj starosti znaka.Nadmorska visina je nesto preko 1.000 metara, planinski vrh iznad je tacno 1.389 metara.
DRVO JE BUKVA. Spaljena je pre pet godina.Onda je bila visoka oko 2o metara, a urezan decak sa kacketom je u tom trenutku bio na visini od oko cetiri metara. ODECA Na istocnoj strani bukve bila je urezana samo glava decaka, usi, oci, nos, usta, grlo, i dobro nabijen kacket na celo. Nista drugo, ( ni ruku ni nogu ni tela), pa prema tome ni odece. KOSTI  Video sam ih. Bilo ih je najmanje 15, na zemlji, jedne pored drugih. duge po oko 10,20,30 santimetara,kako koja, svaka bele boje kao mleko, bez ikakvog mesa ili koze. Udaljio sam se, nisam ih ni pipnuo. SUMICA Okolo su stoletne bukove sume, a ova sumica je kao oaza, mlada, HRASTOVA, izrasla na nekadasnjoj LIVADI, mozda bas onoj iz opisa !? A  ispod te hrastove sumice onaj potok je -PONORNICA !
CUDNA SUMA JE TO  !

Odg: tumacenje znakova - pluer - 11-10-2013

Ovde samo jos fale Ivica i Marica i vestica sa kucicom od cokolade da dozivljaj bude potpun, salu na stranu, zanimljiva prica.