![]() |
|
Minelab GPX 5000 - Oblik za Štampu +- Zakopano blago u Srbiji (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum) +-- Forum: Metal detektori Srbija - detektori za metal (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-5.html) +--- Forum: Metal detektori fabrički modeli - specifikacije i testovi (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-43.html) +---- Forum: Minelab (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-51.html) +---- Tema: Minelab GPX 5000 (/thread-959.html) |
Odg: Minelab GPX 5000 - boskopetkovic - 29-06-2013 Pozdrav svim tragačima a posebno Grotagold-u i ostalima koji imaju Minelab GPX-5000. Želeo bih da iznesem neka zapažanja vezano za isti "famozni" detektor. Imam problema pri korišćenju tajminga Coin/Relic(ne mogu da uradim Ground Balance u većini slučajeva) a isti tajming mi je potreban jer "lovim" duboke i velike mete. Dalje, primetio sam da raspon signala mete ne ide samo od "pada/diže"(za dublje i veće predmete) do "diže/pada"(za sitnije predmete) već tu imamo i "ravan signal koji se diže"(za staro gvožđe-eksere sa Mono-sondom) kao i "škljocav zvuk"(za sitnije a dublje predmete sa Mono-sondom). Skoro sam radio na terenu sa mnogo krša-starog gvožđa i desilo se da skoro da nisam imao signal mete već samo diskriminaciju(sa DD-sondom) pa se pitam da li Minelab GPX-5000 može da se oporavi od krša na takvom terenu i registruje željeni signal i koliko daleko mora da bude meta od krša da bi bila registrovana(ne zanimaju me vazdušni testovi i ciljana zakopavanja) već samo slučajevi u praksi. Primetio sam i da opcija na prekidaču Coil/Rx na Mono u radu sa DD-sondom ne donosi ništa što se tiče dubine a diskriminacije tako da to otpada(bar što se tiče mene). Ima li neko zapažanja vezano za probleme koje sam naveo? Odg: Minelab GPX 5000 - grotagold - 29-06-2013 Ground Balance se razlicito podesava za opcije "Fixed" i Tracking" (pogledaj upustvo) a sto se tice razlicitih zvukova i signala za razlicite predmete i dubine pa to je upravo ono o cemu se ubih dokazivajuci onima koji nisu imali prilika da malo bolje upoznaju ovaj detektor. To mu je zapravo najbolja karakteristika pored svih ostalih. Ali se te prefinjene razlike sticu samo iskustvom na terenu. Moje iskustvo oko takozvanog "oporavka " je u tome da zavisi kojom brzinom se pokrece sonda (podesenost) je oko 1-2 sekunde ali obavezno treba unakrst preci sondom za bolji rezultat. Nisam koristio DD sondu za vece dubine iz prostog razloga sto tereni na koje ja licno odlazim nisu ili su vrlo malo zagadjeni tako da mi Mono sonda mnogo vise daje nego DD. Odg: Minelab GPX 5000 - boskopetkovic - 30-06-2013 To znači da kada koristim tajming Coin/Relic radim Ground Balance Tracking? Odg: Minelab GPX 5000 - boskopetkovic - 01-07-2013 Pokušao sam da koristim Coin/Relic sa GB Fixed i GB Type Specific kao i sa GB Tracking i dalje ne mogu da uradim Ground Balance! Odg: Minelab GPX 5000 - grotagold - 01-07-2013 A zasto ne procitas upustvo za proceduru ground balance ....cemu ti sluzi dugme na rukohvatu ? Odg: Minelab GPX 5000 - grotagold - 01-07-2013 Za koju sondu ovo pises ? Probaj na opciji "Sharp" Dugme se u jednoj opciji pritisne i drzi a u drugoj samo jednom pritisne i odpusti jer ono sluzi i za resetovanje GB_a. Odg: Minelab GPX 5000 - grotagold - 01-07-2013 Za sharp sam ti predlozio samo radi probe (da nije nesto u softveru otkazalo)...a ta postavka jeste plica i to oko 30%. Za srem i tvoj kraj znam da podpada pod lakomineralizovano zemljiste do srednjeg a to nebi trebalo da bude nikakav problem za Minelab a i dalje stojim do predloga da koristis Mono sondu jer je bolje za pretragu sitnijih plemenitih predmeta a ako imas blagih smetnji (pod uslovom da su sve ostale postavke ok..onda RX gain smanji za 1-2 dok se ton ne utisa. Radi cesce rebalans zemljista jednim stiskom na dugme i postupkom koji vec znas. Ponavljam da se prvo radi balans sa odstojanjem od oko 30cm pa u ponovljenom postupku odmah nakon toga sa distance od 10cm. Takvom metodom ne samo da imas savrsen balans vec dobijas jos na dubini. Pozdrav i srecno.. PS, NADAM SE DA ZA POCETAK VEC IMAS NEKI NALAZ (i nezali dubinu..to je samo prednost u odnosu na sve one koji su do sada vec prosli tim terenom).
Odg: Minelab GPX 5000 - sakal22 - 17-08-2013 Pozdrav svima ja imam za GROTAGOLD-a nekoliko pitanja, pa ako ti nije mrsko da mi odgovoris bio bih ti zahvalan. Vidim da imas lepa iskustva sa ovim detektorom pa reko da pitam bas tebe. 1. Da li ti se isplatio metal detektor (samo kratko) 2. Za koliko ti se isplatilo. 3. Da li si ga samo koristio za zlato ili za sve sto naleti? 4. Koliko cesto moze da se nadje na jednom prosecnom terenu recimo na jednom kvadratnom kilometru nesto zlatno sto je izgubljeno? 5. Koliko cesto moze da se nadje zlato na mestima gde ljudi cirkulisu izgubljeno zlato. Samo te molim da u kratkim crtama odgovoris da te ne smaram mnogo. Hvala unapred
Odg: Minelab GPX 5000 - grotagold - 17-08-2013 (17-08-2013, 09:00 PM)sakal22 link Piše: Pozdrav svima ja imam za GROTAGOLD-a nekoliko pitanja, pa ako ti nije mrsko da mi odgovoris bio bih ti zahvalan.Pet postavljenih pitanja i trazi se 5 kratkih odgovora..pa dobro neka tako i bude samo u tim postavljenim pitanjima se nalaze odgovori koji nemogu biti bas tako kratki a ako smatras da je potrebno dodatno pojasnjenje samo reci a evo i odgovora, 1. Da ..sto se tice ulozenog novca za isti...isplatio je vec sebe. 2. Nije odmah nakon prvog izlaska na teren jer sam utrosio vreme da se naucim malo o njegovim postavkama. 3. Premda sam u preko 80% slucajeva koristio mono sondu oda sam dakako i vadio sve na sta se oglasi. 4. Na ovo pitanje je nemoguc odgovor jer zavisi od znanja na kom terenu trazis. Moze da se desi da kilometrima nema niceka osim ponekog zalutalog zrna puske,pistolja,dramlije ili jos po neki sitnis a mozes da naidjes vec u samom startu na lepe stvari..a to zavisi od tvog znanja i poznavanja ove tematike. 5. Posteno receno ovo pitanje nisam ni razumeo u potpunosti a mislim da je usko vezano za predhodno. Hvala na interesovanju i na poslatim pitanjima , za koje si trazio kratke odgovore. POZDRAV Odg: Minelab GPX 5000 - sakal22 - 18-08-2013 Hvaal ti lepo na odgovorima, sve si jako lepo objasnio i zadovoljan sam tvojim odgovorima. Sad mi je jasno da je ovaj metal detektor vise nego profesionalan, citajuci jos po nesto na ostalim formima stvarno sam odusovljem. Ovo je metal detektor kojeg bi svako pozeleo da ima. ![]() Hvala |