![]() |
|
tumacenje znakova - Oblik za Štampu +- Zakopano blago u Srbiji (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum) +-- Forum: Zakopano blago u Sbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bugaskoj (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-4.html) +--- Forum: Zakopano blago u Srbiji (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-23.html) +---- Forum: Oglasna tabla (https://www.zakopanoblagosrbija.com/forum/forum-28.html) +---- Tema: tumacenje znakova (/thread-1104.html) |
Odg: tumacenje znakova - jeremaja011 - 10-10-2013 Dobro veče, ja opet moram na napomenem, nisam tražio po Srbiji, samo na zahtev i kao pomoć nekome ... Iskustva vezana za ovaj simbol - znak, su sa sličnih terena u okolini Srbije, i nekim delovima Evrope i delimično Aziji .... Na tim je u 70% slučajeva ovo bilo vezano za grob iz perioda Vizantije ... Sami detalji na znaku dodatno pokazuju šta je u pitanju, nisam zalazio u te detalje, da ne obamro tipkajući po klavijaturi ... Vizantisjka obrada je fina, precizna, obla, nema jako oštre ivice, nije gruba ... Boljim posmatranjem može se uočiti mnogo detalja koji pomažu ... Odg: tumacenje znakova - pluer - 10-10-2013 za PIŠTOLJ ili PUŠKA, dal ima veze i u kom pravcu gledaju tj. pucaju pa u tom pravcu 25 koraka? Ja sam cuo da u zavisnosti od slozenosti puske ili pistolja ( dal ima obarac, oroz, nisan...) zavisi koliko koraka se meri, sto je oruzje slozenije, vise koraka tj. veci mu je i domet?! Da li to ima veze ili su to samo price. Pozdrav Odg: tumacenje znakova - kosac - 10-10-2013 Pozdrav svima Morao sam da se umesam u polemiku oko znakova...(za koje uzgred receno nigde nema objasnjenja a ljudi ih objasnjavaju)....Primer jedan : riba...to je simbol ranog Hriscanstva jos dok je ono bilo zabranjeno i uvek tu u blizini se nalazi neka bogomolja ili sakralni objekat ili objekti.... A evo primera za pusku: Plan ovako kaze : Selo Rudinje ,Mesto Manastiriste..nacices kantar od 98 oke i iznad njega pusku iskovanu... Puska je nakamenu iznad kantara i pokazuje pravac .... se nalazi pecina koja je mnogo vredna a pecina se nalazi ....i u nju ima planoiva za celu Srbiju i nekoliko ostava srebra i dukata....a odatle ima devojka ...... Znaci ne moze se Nikada sa sigurnoscu "samo" pomocu tumacenja znakova naci ostava ...Jedino znakovi koji iskljucivo sluze kao putokaz a takvih je mnogo... oni to i znace ... Pozdrav Odg: tumacenje znakova - jeremaja011 - 10-10-2013 Napomenuo sam već i ponoviću, ovi znaci su isključivo iz mog, ličnog iskustva rada na terenima, nisam tražio po Srbiji, ali ovi znaci su uglavnom na svim kontinentima poprilično univerzalni. Što se tiče puške, nisam siguran koliko je neko se bavio klesanjem složenosti oružja, nisam imao priliku da vidim takve detalje, a informaciju o broju koraka sam dobio od kolega iz muzeja u Ankari i Instambulu, sa kojima sam gledao neke zapise iz tog doba i čuo njihova iskustva. Kosac je vrlo pravilno primetio i napisao, samo pomoću znaka jako teško da ćete naći neko blago, možda kao putokaz, da, mada i o tome se u svetu vodi velika rasprava. Tu se postavlja nekoliko ozbiljnih pitanja, kao na primer, ko je tačno klesao ili crtao te znake i simbole, da li zaista predstavljaju putokaze i lokacije ili ima i nekog da nazovem folklora i običaja u njima, koji totalno nemaju veze sa skrivenim blagom. U Turskoj se već dosta godina vodi polemika i na sajtovima i u krugu muzejskih radnika, arheologa, speologa, ..., o tome ko je klesao znake i kada ... Imao sam prilike da slušam jedno predavanje na tu temu, gde se između ostalog i pomenulo o teritoriji u Srbiji i Bugarskoj, hajducima i slično, i vrlo je specifično naznačeno o samom vremenu i mogućnosti pojedinaca ili grupa, koji su se u principu skrivali po zabitima, a koji su navodno klesali te znake i na taj način davali podatke gde je ono sakriveno. Što se tiče samih hajduka na teritoriji Srbije, rečeno je da ako neko ko se skriva negde u planinama ili bespućima, koliko ima vremena da se bavi klesanjem, da li mu je možda hladno, previše toplo, da li ga muče neke bolesti ili glad, koliko ima spretnosti i alata za takvu vrstu klesanja, ... Takođe je napomenuta realna činjenica, o tome da kad ostavite neki znak, postoji šansa naravno de će neko to i videti, nisu hajduci bili bezumni ljudi koji bi samo tako reskirali mogućnost njihovog otkrivanja, i za sobom ostavljali tragove koji bi ih otkrili. Takođe se pričalo o tome, kolika je realna želja nekog pojedinca, da nekom, nekada pomogne i ostavi mu to blago ... Istorijski gledano, sa činjenicama hajduci nisu imali radno vreme od 00-24h, 7 dana u nedelji, to su u dosta slučajeva bili obični da ih nazovem građani koji su imali svoje kuće, svoje poslove a na neki nagoveštaj ili informaciju su išli u presretanja i otimanja blaga. Takođe dobar deo otimačine nisu radili samo Turcima, već i svojim sunarodnicima i sigurno bi to blago do kojeg dođu i trošili, a ne samo negde sklanjali za buduće generacije. Ako posmatrate neke zapise i tekstualne podatke koji se lako mogu naći, uglavnom je objašnjeno da su hajduci napadali turske karavane, oteli blago i pobegli, i to sa velikim uspehom. Ali ako i istorijski posmatrate činjenice i dokaze, videćete da su ti famozni karavani, imali jaku zaštitu, veliki broj obučenih i dobro naoružanih vojnika i pratilaca, spremnih na borbu, vrlo teško ih je bilo iznenaditi, jer su naravno imali predvodnice, izvidnice, zaštitu leđa, takođe su i imali precizne informacije gde su opasna mesta i koliki je otprilike broj potencijalnih napadača na njih. Sam narod koji u toba je živeo, nije bio baš nešto srećan pod okupacijom turaka i velikim nametima i problemima, samo im je još falilo otimanje od strane hajduka, tako da su često davali ili prodavali podatke turcima o samim hajducima, to se čak vidi i u činjenicama, da su sami hajduci imali vrlo mali broj jataka koji su im pomagali, i bilo je potrebno da se dobro sakrije informacija o njima. Uzevši u obzir sve to, koliko je zaista realno da su onda ostavljali znake za sobom i dovodili sebe u opasnost, kao i kolika je njihova želja da sa nekim podele ili ostave to blago. Takođe su bila neka predavanja na Balkanskom nivou znacima, gde je napomenuto nekoliko puta, kolika je zaista pouzdanost tih znaka, i gde se sa nekim utrvđenim činjenicama i podacima sa terena utvrdilo d au preko 70% slučajeva, znaci su ili totalno pogrešni ili nevažni, ili ih je neko namerno stavio da zbuni ili navede na pogrešan trag. Mora se uzeti u obzir i činjenica vremenskog faktora, i mogućnosti da je neko naknadno se bavio klesanjem znaka, koji apsolutno nemaju nikakve veze sa bilo kakvim blagom. U dosta slučajeva su ljudi, koji su boravili na tim prostorima gde su uklesani ili nacrtani znaci, slušajući neka predanja od svojim predaka, sami se bavili klesanjem i ucrtavanjem tih znaka i na taj način ili pojačavali mističnost vezanu za taj predeo ili predanje. Što se tiče rimskih znakova, mora se uzeti u obzir i činjenica da su stari Rimljani na celoj teritoriji koju su osvojili ostavljali obeležja i znake, to je bio običaj i konačno od samog imperatora naređenje, kako bi se znalo da je to vlasništvo Rima, znaci nisu samo upotrebljavani kako bi se označavali rudnici, riznice i slično ... Same riznice sigurno nisu označavane, osim u slučaju bogatih i političkih istaknutih pojedinaca, koji su na taj način demonstrirali svoju moć i bogatstvo, a dobro se zna da posle njihove smrti ili nasline smrti, uvek je postojao veliki broj pretendenata na to bogatstvo i to su odmah i radili po principu ko prvi i njegovo je, i sa tim blagom i bežali kako ne bi svoju glavu ostavili tu. Ako posmatrate široko područje od Afrike, velikog dela Evrope, dela i Azije, postoje na desetine hiljada uklesanih rimskih znaka i simbola, sigurno nisu svi označavali neki putovaz ili lokaciju riznice ili sličnog, čak šta više izuzetno ih je malo. Posmatrajte i činjecu da za veliki vremenski period, kroz teritorije je prošao veliki broj raznih osvajača, koji su takođe sigurno čuli o postojanju raznih skrivenih blaga i naravno sami ih tražili. U državnom muzeju Berlina je takođe bilo nekoliko intesantnih predavanja od strane eminentnih stučnjaka na tu temu, koji su isto to i rekli, čak je i dodato psihološko ponašanje ljudi i večita težnja da žele svoje bogatstvo imati pod rukom i kontrolom očiju, a ne da ga ostavljaju negde daleko i još pri tom stavljaju znake i nekom olakšavaju da ga nađe. Dobar deo predavanja je bio o vremenskom faktoru, koji je jako bitan, možda je negde, nekada i bilo nešto, ali je veliko pitanje da li je to u međuvremenu nađeno i sklonjeno na neko drugo mesto bez obeležja ili ne. Realno postoje znaci koji su uglavnom putokazi i nagoveštaji nečega, u nekim slučajevima se naravno i nađe blago uz pomoć znakova ili mapa ali nemojte da se samo u to pouzdate, sama priprema za izlazak na konkretan teren zahteva mnogo elemenata koji su daleko važniji od samih znakova. Zaista ne znam koliko ljudi ovde ozbiljno, da ne kažem se profesionalno bavi ovim poslom, a koliko samo vikendom izađe sa grupom prijatelja i gomilom hrane i pića na teren, pa pomalo pretražu u pauzama između priča, hrane i pića. Dobar tragač 8 do 10 sati dnevno to radi, po svim vremenskim prilikama, on se ne navodi samo mapama i znacima, već gde god mu je sumljivo i krene u iskopvanje, lociranje i on i ima rezultate. Da rezimiram i ne smaram više, znaci definitivno postoje, možda oko 30% njih i vodi ka nečemu, izuzetno ih je teško pravilno protumačiti, svaki region, svaka grupa ili pojedinac je imao nešto svoje, mislim da ne postoji stručnjak bilo gde u svetu koji može da precizno kaže šta tačno koji znak predstavlja i gde pokazuje i vodi, ali lično iskustvo sa terena je nešto što treba da Vas vodi kod pretraga. Ubaciću još samo jedan mali detalj, koji nema nikakve veze sa ovom temom, nadam se da mi ADMIN neće zameriti, ali nekoliko članova mi je porukama pisalo a može se reći i zamerilo, zašto nisam ništa rekao o zaštiti arheoloških nalazišta! Nije moje a i davno sam naučio da je bezuspešno pričati i apelovati na svest pojedinaca o zaštiti lokaliteta, njihovim istorijskim značajima i nečem što treba sačuvati za neka buduća pokoljenja, koji na žalost sve manje i manje znaju istoriju Srbije, i ovako je istorija poprilčno konfuzna, mnogo činjenica se iz meni nepoznatih razloga krije i sasvim drugačije interpretira od realnog, ali ... Savršeno shvatam da neko ko je dao nekoliko hiljada evra za opremu, želi da je i isplati, tako da i ne pokušavam i neću o tome pisati. Odg: tumacenje znakova - zivkovic.branimir@yahoo.c - 10-10-2013 DECAK SA KACKETOM *rastao* je zajedno sa sumicom u koju je svakodnevno *gledao* ! ispod njega je neprestano zuborio planinski potok. Iznad, prema pecinama na Divnoj gorici na Suvoj planini, najpre planinski put ostecen vododerinom, trap, navedena sumica koja se razlikuje od susednih po vrsti drveca, jak izvor iz kojeg nastaje potok. ispod, na levoj obali potoka, bile su ogromne bele kosti, mozda poludivljih konja. Sve je I dalje na licu mesta u prekrasnom ambijentu, na nesto vise od 1.ooo metara nadmorske visine, samo nema ZNAKA decaka sa kacketom, pa ovde nece biti ni slike. SPALJEN JE, oganj ga je progutao kada je narastao na cetiri metara visine, majstorski urezan u stablo prema Istoku, srastao I proporcionalno rastao sa drvetom koje je izraslo bar 20 metara. Vremenom je dobijao jasnije I dublje urezane linije tako da je ostavljao utisak umetnickog dela. Ciljana vatra sagorela je samo to drvo sa znakom. U blizini ima dosta posecenog drveca, ali je to nedelo drvokradica. U jednom opisu sokrovista iz minulih vekova pominje se taj inace cudan potok. U drugom, nesto siri prostor u kojem se sve ovo nalazi, ukljucujuci I decakovog *vrsnjaka*, neobicnu sumicu. Opisi su za hajducko, odnosno tursko blago. Ne interesuje me ko je unistio znak decaka sa kacketom, pretpostavljam da je hteo neuznemiravan da resi rebus. Ali sam radoznao sto se tice tumacenja sada vec nepostojeceg znaka u drvetu decaka sa dobro navucenim kacketom na glavu koji je dugo, skoro kao da je ziv, gledao prema vrhovima Suve planine. Odg: tumacenje znakova - jeremaja011 - 10-10-2013 DEČAK SA KAČKETOM Izvinite ako na bilo koji način Vas mojim tekstom uvredim ( odnosi se na G-din BRANKO 77 ), ali opis koji ste dali je u najmanju ruku vrlo čudan. Koliko sam shvatio znak sa dečakom je bio na drvetu, koje je spaljeno a u okolini je potok i šuma koja se po sastavu drveća u njoj razlikuje od okolnih šuma. Verovatno možete naći na internetu kad je kačket se otprilike pojavio, tako da nisam siguran ako je to stari znak, da je taj dečak imao baš kačket na glavi. Drugo, kako je bio obućen dečak, otprilike koje vreme i period se može ustanoviti na osnovu odeće, ako je to bilo vidljivo? Kažete plamen je progutao drvo od 4 metra visine, pa drvo visoko 4 metra i nije nešto jako staro, s obzirom na moguće visine drveća. Takođe me buni opis šumica, šta to konretno znači, da li se radi o količini stabala, o visini stabala, o zakržljalosti stabala, ..., pošto očigledno nije u pitanju šuma, nego nešto manje. Moguće da je različitost vrsta drveća nastala usred izvora potoka u toj šumici i sam tim druga vrsta se tu nalazi. Potok na planini nije ništa neobično, a te ogromne bele kosti bele kosti na obali, da li ste Vi videli, ili je to neko predanje!? Kosti vremenom postaju bele i to je sasvim normalna pojava. Usput ako može, objasnite čta to znači ogromne bele kosti, koja je to veličina? Uopšte je pitanje za Vas, kad je to uništeno drvo, davno ili skoro? Nisam ekspert ali sumljam da bi neko na drvo urezivao tako nešto, verovatno potok, neka specifična stena ili slično bi bili dovoljni putokazi ili oznake za traženje ili samu lokaciju, drvo je materijal koji lako strada, ne vidim neku logiku da se tako nešto radi, možda grešim, ne sporim sa Vama u svakom slučaju. O suvoj planini postoji nekoliko priča ili legendi o sakrivenom blagu, narvano koliko sam do sada video, tako nešto postoji za svaku planinu. Trebali bi ste da slikate lokaciju i postavite slike, naravno ako to nije neki problem za Vas ili ako to nije neko Vaše tajno mesto. Likovi i figure su se uglavnom stavljali kod nekih ulaza i riznica ( ima jedna jako intresantna tema ovde na sajtu, gde je GROTAGOLD stavio vrlo intresantne slike, neću ih ponovo postavljati, jer ne znam da li bi to njemu smetalo, ali ako je saglasan, postaviću obrađene slike, gde se jako lepo vidi to o čemu pišem ), ali koliko ja znam i koliko sam video, ne na drvetu. Malo ste konfuzno napisali, vrlo je teško izvući konkretan kontekst i celu sliku terena, tako da nije baš nešto moguće i precizno sa moje strane protumačiti to sve, a ja ne tumačim ako nemam sve detalje konkretno, mada sam siguran da na sajtu postoj eljudi koji znaju o čemu se radi i mogu Vam pomoći. Odg: tumacenje znakova - himovich - 10-10-2013 HOCU DA VAM POMOGNEM SAMO MIRECITE NEKI ZNAKE ILI NESTO PLISE PA DA VIDIMO DAJLE STA JE POZ Odg: tumacenje znakova - crni1 - 10-10-2013 (10-10-2013, 03:49 PM)jeremaja011 link Piše: Zaista ne znam koliko ljudi ovde ozbiljno, da ne kažem se profesionalno bavi ovim poslom, a koliko samo vikendom izađe sa grupom prijatelja i gomilom hrane i pića na teren, pa pomalo pretražu u pauzama između priča, hrane i pića.Izvini gospodine jeremaja011 ali ja znam mnogo takvih nazovimo "iskusnih-profesionalnih" tragača koji su ne samo 8 do 10 sati dnevno na terenu nego i 24 i ceo život su proveli tragajući kao veliki znalci i stručnjaci a da žive i umiru u najvećoj bedi.Nemojte mi zameriti ali ja mislim da u ovom sportu SREĆA je najveći prijatelj,sve ostalo je u drugom planu.A isto tako znam i nekoliko njih koji su sve odradili tačno po planu,znacima i ostalim čudima i nisu našli ništa, a sutradan prošao drugi čovek i našao blago.Ima kod nas mnogo takvih primera i nije to ni prokletstvo ni magija to je samo i isključivo SREĆA.Kako kaže naš narod,nađe onaj kome je suđeno,sve ostalo je znak pitanja. Odg: tumacenje znakova - jeremaja011 - 10-10-2013 SREĆA je verovatno presudan faktor pored kvalitetne opreme i adekvatnih priprema. I kod profesionalnih tragača, uspeh nikad nije zagarantovan, vrlo retko neko ima veću uspešnost od 30%. Što se tiče PROFESIONALNIH TRAGAČA, to je diskutabilno jako, mnogo toga zavisi od finansija, kao i žrtvovanja privatnog života, ne znam ko ovde koliko provodi vremena na terenu, ali znam da sam ja i po 40 dana znao da budem na određenim lokacijama i po 15 sati da tražim nešto, a to je verujte mi jako malo, kako pojedini ljudi rade i koliko vremena ulažu da bi nešto konkretno našli. Jako bitno je imati sreću, slažem se potpuno, ali je i jako bitno biti spreman sa znanjem i opremom za neki teren. Odg: tumacenje znakova - crni1 - 10-10-2013 Ma slažem se ja da budem na terenu i 24h i da za to primam i platu,nebih se ljutio. Normalno je da ovde treba znanje,hrabrost ( kontrolisana ) nikako glavom kroz zid,oprema se podrazumeva,a što se tiče žrtvovanja privatnog života i to se može organizovati,bar kod nas. |